Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ»

Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η παράδοση της «Προμήθειας και εγκατάστασης συστημάτων ελέγχου ασφαλείας λιμενικής εγκατάστασης Κυθήρων»» Προϋπολογισμού 124.000€. Το κόστος καλύφθηκε εξολοκλήρου από το Υπουργείο Ναυτιλίας (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) με πιστώσεις που εξασφάλισε η Δημοτική μας Αρχή.
Η δημοπράτηση έγινε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ήταν η πρώτη μεγάλη ηλεκτρονική δημοπρασία που το ΔΛΤ έφερε εις επιτυχές πέρας.
Αντικείμενο του έργου αποτελεί η «ενίσχυση και τακτοποίηση» της λιμενικής εγκατάστασης Καψαλίου, με στόχο την υποδοχή κρουαζιέρας.
Το ΔΛΤ Κυθήρων μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων αυτών, έχει την δυνατότητα αύξησης των εσόδων του διότι βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση κρουαζιέρας (με βάση την σχετική ΥΑ) είναι η ορθή εφαρμογή του ΣΑΛΕ (Σχεδίου Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης), συνεπικουρούμενη με την εγκατάσταση και λειτουργία των συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης, με φυλάκιο, κάμερες, και έλεγχο πρόσβασης στο Λιμένα Καψαλίου. Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι η βασική παράμετρος για την αύξηση του τουριστικού προϊόντος αφού υιοθετείται ο υποχρεωτικός κώδικας ISPS (International Ship And Port Facility Security Code), ο οποίος αποτελεί το «διαβατήριο» του λιμένα μας για τις εταιρείες κρουαζιέρας. Να σημειώσουμε ότι ακόμα και σε μεγάλα λιμάνια νησιών που βρίσκονται στην δεκάδα των αφίξεων κρουαζιέρας στην Ελλάδα, παρόμοιες εγκαταστάσεις ολοκληρώθηκαν από το 2020 και μετά (π.χ Ρόδος, Σύρος, κ.α.) ή δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί (Σάμος κ.α.).
Τέλος να προσθέσουμε ότι σχεδιάζονται πολύ προσεκτικά από κατάλληλους μελετητές και άλλα αναπτυξιακά έργα υποδομής, όπως η εγκατάσταση ναυδέτου εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων στο Καψάλι, ώστε να αναβαθμιστούν στο νησί μας οι υπηρεσίες στο τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και ιδιαίτερα της κρουαζιέρας.
Ο αγώνας της Διοίκησής μας είναι μεγάλος και διαρκής τα τελευταία χρόνια και αποδίδει καρπούς, μέσα σε ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις μέσα από Προγράμματα του Υπ. Εσωτερικών και του Υπ. Ναυτιλίας με στόχο την ωρίμανση και ολοκλήρωση μεγάλων λιμενικών έργων στο νησί μας τα επόμενα χρόνια.



Πηγή: kythira.gr
Φωτογραφίες αρχείου Παναγιώτη Μπαχτή - TSIRIGO FM 105,6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου