Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΗΣΩΝ

Πειραιάς 2 - 4 - 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Πρώτη διημερίδα Τουρισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων»

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή εκπροσώπων δήμων, φορέων και εκπροσώπων των επαγγελματιών, έγινε στον Πόρο η πρώτη διημερίδα Τουρισμού, με οργανωτή την επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής Πόρου και τη στήριξη και την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων. Η διημερίδα αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό νησί της Ενότητας, ώστε να συζητείται και να αποφασίζεται κοινή γραμμή και στάση στον ευαίσθητο τομέα της τουριστικής ανάπτυξης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, μιλώντας στη διημερίδα, είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Είμαστε εδώ στην πρώτη διημερίδα για την ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και προβολή των νησιών μας, από χρέος και συναίσθηση ευθύνης για τις μικρές μας Πατρίδες, για τη ζωή μας, κυρίως για τις επόμενες γενιές.
Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων είναι παρούσα για να συντονίσει και να στηρίξει με κάθε τρόπο, πάση δυνάμει, την καλύτερη ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά μας, την αλλαγή σελίδας επ’ ωφελεία των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό και με βάση την διαχρονική υστέρηση των Νησιών σε ουσιαστικές υποδομές, δίνουμε βάρος στην εκκίνηση μιας νέας πορείας, ώστε να εμπεδωθεί σε όλα τα επίπεδα η καθαρή και διαφανής άποψη και πολιτική για το «τι θέλουμε, που πάμε και πως θα το πετύχουμε».
Και στον κρίσιμο τομέα της Τουριστικής προβολής, η Περιφέρεια Αττικής αυτή τη στιγμή κινείται, με σχέδιο και στρατηγική που έχουν τα νησιά μας στο επίκεντρο. Κάναμε δύο μεγάλες συσκέψεις εργασίας στην Αντιπεριφέρεια και την Περιφέρεια, με την συμμετοχή των φορέων, αλλά και των ειδικών και προχωράμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε στην προβολή.
Πρέπει να ξέρουμε όμως ότι η προβολή των νησιών και συνακόλουθα η τουριστική τους ανάπτυξη επί της ουσίας συνδέονται με το σχέδιο και τη στρατηγική των νησιών, του κάθε νησιού. Συνδέεεται:
  • Με τη νοοτροπία.
  • Την εξυπηρέτηση του καταναλωτή, του επισκέπτη.
  • Με τον πολιτισμό και τις γενικότερες δράσεις.
  • Με τις υποδομές.
  • Εντέλει, με την ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ και την εικόνα που εμείς οι ίδιοι και η συντεταγμένη πολιτεία έχει δώσει στα νησιά μας.
Σε αυτό θέλουμε να δώσουμε βάρος, αυτό θέλουμε να αλλάξουμε υπηρετώντας τις πραγματικές ανάγκες και όχι την εικονική πραγματικότητα, τόσο με το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής όσο και με την συνολική πολιτική και συμπεριφορά μας…
Το Πρόγραμμα προβολής έχει δυνατότητες:
  • Ανάδειξης των Νησιών, μέσω τηλεοπτικής και έντυπης προβολής
  • Εκτύπωσης εντύπων και χαρτών και μοίρασμα μέσω εφημερίδων.
  • Συμμετοχής σε σοβαρές εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού.
  • Ενίσχυσης του Θρησκευτικού Τουρισμού.
  • Στήριξης των μεγάλων τοπικών γεγονότων -Ναυμαχία Σαλαμίνας, Εθνοσυνέλευση Τροιζήνας, Αρμάτα, Μιαούλεια, Φεστιβάλ Φιστικιού- και ένταξή τους σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προβολής.
  • Δημιουργία της Τουριστικής Ταυτότητας των Νησιών.
Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι τα νησιά μας στην προγραμματιζόμενη προβολή της Περιφέρειας Αττικής, σίγουρα θα έχουν τη δική τους παρουσία αφού αποτελούν προτεραιότητα για την Περιφερειακή Αρχή και τον Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό και εμένα, γι’ αυτό άλλωστε και προωθούνται σημαντικά έργα υποδομών, ώστε να στηριχθεί και η Τουριστική τους υποδομή.
Για πρώτη φορά, πιστεύω, γίνεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική δουλειά προβολής και ακολουθείται η σωστή ροή: Οργώνω - σπέρνω – θερίζω.
Η αξία του διαλόγου σε αυτή την πορεία είναι ανεκτίμητη. Προσπαθούμε για την καλύτερη συνεργασία με τους Δήμους και τους φορείς των νησιών και θέτουμε μαζί τις προτεραιότητες αυτής της συνεργασίας, πάντα με βάση τις ανάγκες και τις δικές μας προγραμματικές δεσμεύσεις που ειδικά για τα νησιά ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα και απαντούν σε κραυγές αγωνίας δεκαετιών.
Από την αρχή μέχρι σήμερα υπάρχει αδιαμεσολάβητη σχέση με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών και ειλικρίνεια στις σχέσεις μας, πέρα από παλαιοκομματικές λογικές και πρακτικές. Στο πλαίσιο αυτό προχωράμε σε σημαντικά έργα υποδομών που όλοι γνωρίζουν, έργα που στηρίζουν την αυτονομία των νησιών, έργα που αλλάζουν τη ροή των πραγμάτων, έργα που δημιουργούν προστιθέμενη αξία και ενισχύουν την τουριστική ανάπτυξη.
Αξίζει σε αυτό να προσθέσουμε τον πολιτισμό, που με συγκεκριμένες δράσεις στηρίζει αυθεντικά την τουριστική προβολή και ανάπτυξη. Γι’ αυτό συνεχίζουμε και φέτος το «πολιτιστικό ταξίδι» με μουσικές εκδηλώσεις ποιότητας στα Νησιά, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω και εδώ:
Ανάπτυξη χωρίς Πολιτισμό είναι ακέφαλο σώμα, και, Πολιτισμός χωρίς Ανάπτυξη είναι ασώματος κεφαλή…
Αυτά πάνε μαζί. Και με αυτό το γνώμονα εμείς κινούμαστε. Με πίστη στην συλλογικότητα και την κοινή δράση, κινητοποιούμε όλες τις ζωντανές δυνάμεις για να στηρίξουμε τα Νησιά μας, πέρα από κόμματα, χρώματα και στοιχίσεις τους παρελθόντος.
Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων είναι το «μπαλκόνι της Αττικής» και μπορεί να οδηγηθεί σε ένα νέο μέλλον με δράσεις και έργα ουσίας, με το βλέμμα στραμμένο στο περιεχόμενο και όχι στη βιτρίνα.
Αυτόν το στρατηγικό στόχο απαρέγκλιτα θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε, όπως δεσμευτήκαμε το 2010 με το Γιάννη Σγουρό και το μήνυμα «με έργο πάμε μπροστά».
Γιατί έτσι μόνο θα δικαιώσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες εκείνων που μας ψήφισαν, εκείνων που ψήφισαν άλλους και αυτών που δεν ψήφισαν κανέναν και απείχαν - αυτό είναι το μεγάλο στοίχημά μας, να ξαναφέρουμε τους πολίτες πίσω, να ξανακερδίσουμε τη συμμετοχή.
Κάθε μέρα ο καθένας από εμάς έχει ένα ραντεβού με τον εαυτό του, από την έκβαση του οποίου εξαρτάται το μέλλον του και εντέλει με τη συμμετοχή, τη συνεργασία και την κοινή δράση, το μέλλον όλων μας.
Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η πρώτη διημερίδα για το Τουριστικό μέλλον των νησιών μας προετοιμάσει μια καλύτερη μέρα για τα νησιά μας. Και το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που το προετοιμάζουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου