Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΙ Η "ΧΥΤΡΑ" (ΝΗΣΟΣ ΑΒΓΟ) ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 25 ΠΡΩΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Κι όμως καλά διαβάσατε τον τίτλο. Η πολύ γνωστή κι αγαπημένη μας "Χύτρα" ή επίσημα "Νήσος Αβγό" που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4ν.μ από το νότιο άκρο των Κυθήρων, συμπεριλαμβάνεται μέσα στη λίστα με τα 25 πρώτα νησιά που σκέφτεται η κυβέρνηση να εντάξει στο Εθνικό σχέδιο αξιοποίησης, μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων σε ιδιώτες και επενδυτές.
Περισσότερες πληροφορίες διαβάζουμε στο άρθρο του κ. Βασίλη Σ. Κανέλλη, από το Έθνος της Κυριακής 2/9/2012 και στον ιστότοπο της εφημερίδας όπου επίσης αναρτήθηκε.
Σας παραθέτουμε τμήματα του άρθρου:
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ
Τα πρώτα 25 νησιά ψάχνουν επενδυτή
Από τα 598 καταγεγραμμένα νησάκια που ανήκουν στο κράτος, για τα 400 δεν υπάρχουν διεκδικήσεις, ωστόσο, μόλις 50 ή το πολύ 100 θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα εθνικό σχέδιο αξιοποίησης
Λίστα με 25 νησιά ή βραχονησίδες που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω παραχώρησης σε ιδιώτες για 99 χρόνια δίνει στη δημοσιότητα κατ' αποκλειστικότητα σήμερα το «Εθνος της Κυριακής». Πρόκειται για ένα μόνο μέρος από τα νησιά που βρίσκονται στο κρατικό χαρτοφυλάκιο, και τα οποία θα μπορούσαν -εφόσον αρθούν τα τεράστια εμπόδια- να δοθούν προς εκμετάλλευση ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα του κράτους.
Παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο σχέδιο κρύβει μεγάλες δυσκολίες για να υλοποιηθεί, πριν από μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» είχε αναφερθεί σε μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια να αποδώσουν έσοδα τα ακίνητα αυτά. «Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ξεπουληθούν, αλλά να μετατραπεί ένα άγονο έδαφος που δεν χρησιμοποιείται σε ένα κεφάλαιο το οποίο θα μπορούσε να αποδώσει έσοδα σε μια σωστή τιμή» είχε πει ο Αντώνης Σαμαράς.
Εκταση 15.500 στρέμματα
Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα τα 25 πρώτα νησάκια ή βραχονησίδες από τα 598 συνολικά που έχει στην κατοχή του το ελληνικό Δημόσιο. Τα 25 αυτά ακίνητα έχουν συνολική έκταση άνω των 15.500 στρεμμάτων, όπου θα μπορούσαν να γίνουν διάφορες επενδύσεις.
Αλλα είναι πανέμορφα, με εκπληκτικές παραλίες και κοντά στη στεριά και θα ήταν δυνατή η τουριστική αξιοποίησή τους. Αλλα, όμως, βρίσκονται μακριά από στεριά και είναι κατά κύριο λόγο βραχονησίδες στις οποίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν projects, κυρίως στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών ή της εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά θα μπορούσαν να ενταχθούν στο συνολικό σχέδιο «Ηλιος» για την παραγωγή φθηνής ηλιακής ενέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 598 καταγεγραμμένα νησάκια που ανήκουν στο κράτος και υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, τα 400 είναιπλήρως ελεύθερα ενώ για τα υπόλοιπα υπάρχουν διεκδικήσεις από ιδιώτες ή από μοναστήρια.
[...]
Κύθηρα (1 νησί)
Το νησί Αβγό έχει έκταση 40 στρεμμάτων και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Καψάλι. Εχει επισκέψιμο σπήλαιο, υπέροχο τοπίο και η πρόσβαση είναι εύκολη.
[...]


Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε: ΕΔΩ

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου