Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΕΑ ΆΡΘΡΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΝΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η "ΧΥΤΡΑ"

Μετά από μια περίπου εβδομάδα ήρθε ξανά στο προσκήνιο το θέμα με την ενδεχόμενη αξιοποίηση από το Ελληνικό Δημόσιο, Ελληνικών νησιών και βραχονησίδων μέσα από μακροχρόνιες μισθώσεις σε ιδιώτες. Η αναφορά μας σε αυτό το γεγονός προκύπτει απ΄ την ύπαρξη της "Χύτρας" ή Νήσος Αυγό στην λίστα με τα προς αξιοποίηση νησάκια. Το πρωί της Πέμπτης 13/9/2012 στην πρωινή ενημέρωση του σταθμού μας, ο Παναγιώτης Μπαχτής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Στράτο Χαρχαλάκη μέλος και αναπληρωτή πρόεδρο της Εγχωρίου περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων με τον οποίο συζήτησαν το θέμα αυτό που έχει προκύψει. Ο κ. Χαρχαλάκης μας διαβεβαίωσε πως τέτοιο θέμα δεν τίθεται καθώς  οι νησίδες που βρίσκονται γύρω από τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα υπάγονται με νόμο στην δικαιοδοσία της Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων και δεν αποτελούν τμήμα δημόσιας περιουσίας αλλά περιουσία των Κυθηρίων και των Αντικυθηρίων. 
Σήμερα το βράδυ μας ήρθε στο σταθμό ένα e-mail στο οποίο υπήρχαν links με αναφορά σε αυτό το θέμα και μάλιστα το ένα παρέπεμπε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Bloomberg! Σ'αυτό το σημείο θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ τον κ. Σωτηρίου για την ενημέρωση. 
Παρακάτω σας παραθέτουμε τα άρθρα από το Bloomberg και την Ημερησία που μας έστειλε:

1) Απ'το Bloomberg

Greece to Lease 40 Uninhabited Islands to Reduce Debt

Greece’s Hellenic Republic Asset Development Fund has identified 40 uninhabited islands and islets that could be leased for as long as 50 years to reduce debt as pressure grows on the country to revive an asset-sales plan key to receiving international aid.
“We identified locations that have good terrain, are close to the mainland and have a well-developed infrastructure and, at the same time, pose no threat to national security,” Andreas Taprantzis, the fund’s executive director for real estate, said in a Sept 6. interview in Athens. “Current legislation doesn’t allow us to sell them outright and we don’t want to.” 


The fund is charged with raising 50 billion euros ($64 billion) from state assets by 2020 to meet conditions tied to pledges of 240 billion euros in foreign aid. As international inspectors in Athens scrutinize the country’s fitness to receive the latest aid payment, Prime Minister Antonis Samaras has said commercial exploitation of some islands could generate the revenue lenders need to see to continue funding the country.
The shortlist includes islands ranging in size from 500,000 square meters (5.4 million square feet) to 3 million square meters, and which can be developed into high-end integrated tourist resorts under leases lasting 30 years to 50 years, Taprantzis said. 

[...] 
Το άρθρο συνεχίζεται και μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο πατώντας ΕΔΩ

2) Απ'την Ημερησία

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Παραχωρούνται 40 ακατοίκητα νησιά σε ιδιώτες  




Μιλώντας στο Bloomberg ο εκτελεστικός διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ, Α. Ταπραντζής υποστήριξε πως το Ταμείο έχει εντοπίσει περίπου 40 νησιά, κατόπιν εξέτασης ενός καταλόγου 562 νησιών από τα 6.000 που βρίσκονται υπό ελληνική κυριαρχία. «Βρήκαμε τοποθεσίες με καλό έδαφος, κοντά σε ηπειρωτική χώρα, που διαθέτουν καλά αναπτυγμένες υποδομές και δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» δήλωσε.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει νησιά με έκταση από 500.000 τετραγωνικά μέτρα έως 3 εκατ. τ.μ., τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία υψηλού επιπέδου τουριστικών θέρετρων με ενοικίασή τους από 30 έως 50 χρόνια, ανέφερε. Ξεκαθάρισε πως η υφιστάμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει να γίνει κάτι τέτοιο αμέσως, κάτι που δεν επιδιώκουμε και εμείς, είπε, διευκρινίζοντας πως προαπαιτούμενο είναι να περάσει νόμος που θα επιτρέπει την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας από τρίτους.
Απέκλεισε δε την πώληση νησιών: Τα έσοδα δεν θα ήταν υψηλότερα από εκείνα της ενοικίασης ενώ η Ελλάδα θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις εάν ένα νησί αξιοποιηθεί ως τουριστικό θέρετρο.
Το Bloomberg πάντως κάνει ειδική αναφορά στις Φλέβες και σε σύμπλεγμα τριών νησιών κοντά στην Κέρκυρα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνους της Κυριακής στις 2 Σεπτεμβρίου, υπάρχει μια πρώτη λίστα με 25 νησιά και βραχονησίδες που μπορούν να αξιοποιηθούν. Η συνολική τους έκταση είναι 15.500 στρέμματα και πρόκεται για ακίνητα κοντά σε τουριστικές περιοχές. Τρία νησιά βρίσκονται στα Σύβοτα, σύμπλεγμα νησιών στην Αλλόνησο, κοντά στη Μήλο, τη Σύρο, τον Πόρο, η γνωστή Φαλκονέρα, νησιά δίπλα στη Σπιναλόγκα και οι Νήσοι Νέων Στύρων στην Εύβοια.

Για να δείτε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Απ'την πλευρά της η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων παρακολουθεί το θέμα και εξέδωσε ανακοίνωση το μεσημέρι της Πέμπτης 13/9/2012 μέσω του αναπληρωτή προέδρου της κ. Χαρχαλάκη στο group της στο Facebook:



Σε τηλεφωνική μου επικοινωνία προ ολίγου με τον αρμόδιο υπάλληλο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κώνστα, έλαβα τη διαβεβαίωση ότι τα δημοσίευματα του τύπου και των ΜΜΕ σχετικά με ενδεχόμενη αξιοποίηση νησίδων του δημοσίου (πώληση ή εκμίσθωσή τους), απέχουν πολύ της πραγματικότητας και ότι ουδέν θέμα υπάρχει, τουλάχιστον στην έκταση που έχει λάβει στα ΜΜΕ. Παράλληλα κοινοποίησα στο ΤΑΙΠΕΔ το νομικό πλαίσιο που διέπει την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας για ενημέρωσή τους.

Στράτος Χαρχαλάκης
Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής 


Εμείς αναμένουμε τις εξελίξεις, παρακολουθούμε το θέμα και για ότι νεότερο θα σας ενημερώσουμε.
Διαβάστε ΕΔΩ παλαιότερη δημοσίευσή μας για το θέμα αυτό.

Πηγή άρθρων: Θανάσης Σωτηρίου
Κείμενο: Παναγιώτης Μπαχτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου