Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΈΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που οι Κυθήριοι διασκέδαζαν στις διάφορες εκδηλώσεις της τελευταίας αποκριάτικης εβδομάδας, εκτυλίσσονταν μια διαδικασία με επιπτώσεις δυνητικά πολύ σοβαρές για το μέλλον του νησιού. Χωρίς κανένα θόρυβο ή δημοσιότητα έφθασαν στα Κύθηρα στην αρχή της εβδομάδας η κ. Άννα Μαργαριτοπούλου, πολιτικός μηχανικός, και ο κ. Ιωάννης Δούκας, οικονομολόγος, αμφότεροι ανώτεροι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών - για την ακρίβεια, της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. 

Δεν βρέθηκαν όμως εδώ για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά κατόπιν εντολής της Εισαγγελίας Πειραιώς, με αποστολή να διερευνήσουν μια σειρά καταγγελιών, ορισμένες εξαιρετικά σοβαρές, που αφορούν τη λειτουργία του Δήμου Κυθήρων, τις αναθέσεις, τους διαγωνισμούς και τα δημόσια έργα εν γένει. Το γεγονός ότι η έρευνα διατάχθηκε από εισαγγελική αρχή και όχι από εσωτερικό ελεγκτικό οργανισμό καθιστά το θέμα έτι σοβαρότερον, καθώς – ανάλογα πάντα με το πόρισμα που θα καταθέσουν οι ελεγκτές – διαγράφεται η πιθανότητα οι όποιες κυρώσεις να έχουν δικαστικό, ενδεχομένως και ποινικό χαρακτήρα. Επιπλέον, η αποστολή του κλιμακίου και η παραμονή του στα Κύθηρα επί μια εβδομάδα, σε εποχές μεγάλης οικονομικής στενότητας, σημαίνει πως ο αρμόδιος εισαγγελέας θεώρησε ότι οι εν λόγω καταγγελίες ήσαν εκ πρώτης τουλάχιστον όψης άξιες σοβαρής έρευνας.

Το πόρισμα θα αργήσει δύο ή και τρεις μήνες, αφού οι ελεγκτές θα συνεχίσουν την έρευνα, μεταξύ άλλων και στην πολεοδομία Πειραιώς, και θα παραδοθεί τελικά στην Εισαγγελία για τα περαιτέρω. Οι ελεγκτές τήρησαν απόλυτη εχεμύθεια ως προς το ακριβές περιεχόμενο των καταγγελιών, ακούστηκε όμως ότι μεταξύ των ήσαν αφενός το έργο ανάπλασης Μυλοποτάμου και αφετέρου ορισμένοι διορισμοί συγγενικών ατόμων. Κατά τη διαμονή τους, οι ελεγκτές συναντήθηκαν με αντιπροσώπους των τοπικών παρατάξεων καθώς και με άτομα ασχολούμενα με δημόσια έργα, ενώ έγιναν αποδέκτες καινούργιων καταγγελιών και παραπόνων, ως επί το πλείστον υπό το κάλυμμα της ανωνυμίας. 

Από πλευράς της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, ενημερώθηκαν σχετικά με την αναφορά που διαβιβάσαμε στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στις 3/11/2011 σχετικά με την ανάθεση μικροβιολογικών εξετάσεων του δήμου, καθώς και για ορισμένα άλλα θέματα τα οποία έχουμε κατά καιρούς δημοσιοποιήσει επώνυμα στα τοπικά ΜΜΕ και που βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα μας.

Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 19/03/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου