Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ ΧΩΡΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ - ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΤΣΙΡΙΓΟ FM 105,6

Καθημερινά βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια Δημόσια περιουσία να καταστρέφεται και να ρημάζει, εγκαταλελειμμένη στην τύχη της, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Έτσι λοιπόν πριν το Πάσχα αποφασίσαμε να ασχοληθούμε, να καταγράψουμε από κοντά και να σας παρουσιάσουμε δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα στην περιοχή μας, κτηρίων και Δημόσιας περιουσίας που είναι σε πολύ κεντρικά σημεία, τα οποία δυστυχώς έχουν εγκαταλειφθεί και είναι έτοιμα να καταστραφούν ολοσχερώς. Το πρώτο είναι ο Μετεωρολογικός Σταθμός στη Χώρα Κυθήρων και το άλλο είναι το Κτηνιατρείο επίσης στην Χώρα Κυθήρων. Θα ξεκινήσουμε με τον Μετεωρολογικό σταθμό ο οποίος είναι πάνω στον κεντρικό δρόμο Χώρας - Καψαλίου, σε περίοπτη θέση και κοντεύει να μετατραπεί σε ερείπιο. 

Το αρχικό οικόπεδο που είχε δωρίσει ο Στάθης το 1951 στη Μετεωρολογική Υπηρεσία Στρατού, μεταβιβάστηκε αργότερα στο Ταμείο Αεροπορικής Αμύνης (Τ.Α.Α.) - Πιθανόν με νόμο ή και με συμβολαιογραφική πράξη (θα πρέπει να εξετασθεί, αν έχει μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο ή αν υπήρχε κανείς άλλος που το χρησιδέσποζε αυτά τα χρόνια με τη βούληση να το διεκδικήσει λόγω χρησικτησίας).
Το Τ.Α.Α. μεταβίβασε στην Κοινότητα Κυθήρων το 1972, 300τ.μ. περίπου για να γίνει ο δρόμος, δηλώνοντας στο συμβόλαιο ότι το υπόλοιπο είναι δικό του.
Για να επιστρέψουμε στο σήμερα και σε αυτή την κατάσταση που έχει περιέλθει ο Μετεωρολογικός Σταθμός, πρέπει να γίνει έρευνα από δικηγόρο για το ποιος είναι τώρα ο κύριος του οικοπέδου και του κτηρίου και τι σκέφτεται να πράξει σχετικά με αυτό.
Το θέμα του Μετεωρολογικού Σταθμού το έθεσε προς διερεύνηση και συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων, ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιώργος K. Κομηνός και έλαβε την διαβεβαίωση ότι στην επόμενη συνεδρίαση, όποτε αυτή πραγματοποιηθεί, θα συζητηθεί εκτενώς αυτό το θέμα και οι προοπτικές που υπάρχουν σχετικά με αυτό.
Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν, ο χώρος είναι εγκαταλελειμμένος, το κτήριο έχει πολύ σοβαρά προβλήματα και ο περιβάλλοντας χώρος κι αυτός αφημένος στην τύχη του, χρησιμοποιείται συχνά πυκνά ως parking ή ως χώρος εναπόθεσης αντικειμένων.

Η κεντρική είσοδος ορθάνοιχτη για τον οποιονδήποτε 

Διαλυμένοι σοβάδες, σκουριασμένα σίδερα τα οποία εξέχουν από τους φθαρμένους τοίχους, χαλασμένα παράθυρα και πλήρης εγκατάλειψη είναι οι εικόνες που θα δει όποιος εισέλθει στον χώρο του οικοπέδου και πλησιάσει στο κτήριο....













Το οικόπεδο και ο περιβάλλον χώρος του Μετεωρολογικού Σταθμού γεμάτος άγρια βλάστηση και μάραθα, παραμελημένος και απεριποίητος

Η τσιμεντένια βάση που παλαιότερα ήταν τοποθετημένο πάνω της ένα container για τις τότε ανάγκες του σταθμού
Η πάνω είσοδος κι αυτή ορθάνοιχτη για όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει το οικόπεδο του σταθμού ως parking για το αυτοκίνητό του.
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στον Μετεωρολογικό σταθμό στη Χώρα Κυθήρων. Περιμένουμε την συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο Κυθήρων και θα επανέλθουμε στο θέμα με νεότερα στοιχεία. 

Περνάμε στη συνέχεια στο κτήριο του Κτηνιατρείου στη Χώρα Κυθήρων το οποίο και αυτό βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο, ακριβώς απέναντι από το παλιό γήπεδο (νυν parking) της Χώρας Κυθήρων πάνω στον κεντρικό δρόμο Χώρας Καψαλίου.
Απόμακρο και μυστηριώδες λόγω της ψηλής περίφραξης που το περιβάλλει παραμένει εγκαταλελειμμένο κι αφημένο στην τύχη του. Δεν καταφέραμε να μάθουμε πολλά γι αυτό παρά μόνον ότι μάλλον ανεγέρθει την δεκαετία του '60.
Παρακάτω σας παραθέτουμε χαρακτηριστικές φωτογραφίες της κατάστασης που βρίσκεται σήμερα.
Η κεντρική του είσοδος ερμητικά κλειστή  
Ο περιβάλλοντας χώρος είναι περιφραγμένος με πετρότοιχο και κάγκελα  
Σε κάποια σημεία τα κάγκελα έχουν υποχωρήσει και καταστραφεί 
Εικόνα της αυλής, ακριβώς πίσω από την κλειστή κεντρική σιδερόπορτα του Κτηνιατρείου 
Η πίσω όψη του Κτηνιατρείου 


Φτάνοντας στο τέλος αυτής της συνοπτικής παρουσίασης και ανάδειξης, δυο εγκαταλελειμμένων Δημόσιων κτηρίων και οικοπέδων σε πολύ κεντρικά σημεία των Κυθήρων, θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ τον κ. Γιώργο Κ. Κομηνό, Δημοτικό Σύμβουλο Κυθήρων για τις πληροφορίες και τα ιστορικά στοιχεία που μας έδωσε, αλλά και γιατί ήταν εκείνος που ανέσυρε κι έφερε το θέμα του Μετεωρολογικού Σταθμού προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κυθήρων (Χώρας) κ. Δημήτρη Καλλίγερο για την βοήθειά του κατά την διάρκεια του οδοιπορικού που πραγματοποίησε ο σταθμός μας.


Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής - ΤΣΙΡΙΓΟ FM 105,6
Πληροφορίες - Ιστορικά στοιχεία: Γιώργος Κ. Κομηνός
Πληροφορίες: Δημήτρης Καλλίγερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου