Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΓΙΟΡΤΑΣΘΗΚΕ Η ΔΙΤΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ 9.7.2013

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του ιστορικού γεγονότος της ένωσης της Ελαφονήσου με την υπόλοιπη Ελλάδα στις 6 Ιουλίου του 1850 και των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα του πολιούχου του νησιού ολοκληρώθηκαν εχθές, 9 Ιουλίου.
Στόχος των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος και οι τοπικοί φορείς της Ελαφονήσου είναι η ανάδειξη της ιστορίας και της ταυτότητας της περιοχής και η απόδοση τιμής στους προγόνους Ελαφονησιώτες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας της Ελαφονήσου, του πρώτου κατοικημένου νησιού των Επτανήσων που απαλλάχτηκε από το αγγλικό ζυγό. Οι ημέρες αυτές αποτελούν αφορμή για αναγνώριση των κόπων του σύγχρονου Ελαφονησιώτη, του κατοίκου του τόπου που παρά τους δύσκολους καιρούς εργάζεται ακούραστα  για την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής στο νησί, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες της απομακρυσμένης περιοχής, φροντίζοντας παράλληλα για τη διασφάλιση και προστασία του φυσικού κάλους και των πολιτισμικών στοιχείων, αλλά και τη διατήρηση της ναυτικής-αλιευτικής της κουλτούρας και παράδοσης της κοινωνίας των Ελαφονησιωτών.



Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ.κ. Ευστάθιου, εψάλη το πρωί της 9ης η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, στο λιμάνι της Ελαφονήσου. Τη λιτάνευση της ιεράς εικόνας συνόδευαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δαβάκης Αθανάσιος, η βουλευτής Λακωνίας κ. Πατριανάκου Φεβρωνία, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης Πέτρος, η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας κ. Τζανετέα Αδαμαντία, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γυθείου κ. Αδάμης Παρασκευάς, ο Ταξίαρχος Διοικητής του ΚΕΕΜ Σπάρτης κ. Μακρής Δημήτριος καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας του νομού, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Τριχείλης Ηρακλής, οι Αντιδήμαρχοι Μονεμβασίας και Κυθήρων κκ Κουτσονικολής Χαράλαμπος και Μεγαλοκονόμος Νικόλαος, ο Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ. Μισθός Πέτρος, οι οικοδεσπότες ο Δήμαρχος Ελαφονήσου κ. Ψαρομμάτης Παναγιώτης, ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ, εκπρόσωποι των τοπικών Φορέων και βέβαια πλήθος κόσμου Ελαφονησιωτών και επισκεπτών του νησιού. Την εικόνα του Αγίου κράτησαν παραδοσιακά νεαροί ψαράδες καθ’ όλη τη διάρκεια της λιτανείας περιστοιχιζόμενοι από αγόρια και κορίτσια με παραδοσιακές ενδυμασίες και τον Ιερό Κλήρο σε δυο στίχους. Μετά την επιστροφή και αφού τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τη Φιλόλογο, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ελαφονήσου, κ. Κατερίνα Χατζηκουμπάρογλου.



Την παραμονή πραγματοποιήθηκε επίδειξη ελληνικών παραδοσιακών χωρών από το χορευτικό της Ελαφονήσου και την κ. Τζερεφού Αντωνία, ενώ το βράδυ της Τρίτης ντόπιοι και επισκέπτες γλέντησαν στη μουσικοχορευτική εκδήλωση που παραδοσιακά διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαφονήσου, στη γιορτή των εγκαινίων του Ι.Ν . του Αγίου Σπυρίδωνος.
Η διττή αυτή επέτειος για το Δήμο Ελαφονήσου αποτελεί γιορτή πολιτισμού με έντονο το τοπικό παραδοσιακό στοιχείο και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αρμόζουν σε μια ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας εκδήλωση του μοναδικού νησιού της Πελοποννήσου.

Πηγή: elafonisos.gov.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου