Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΤΣΙΡΙΓΟ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ!

Με λαμπρότητα και συγκίνηση οι απανταχού Γης Κυθήριοι τίμησαν και φέτος το θαύμα της Μυρτιδιώτισσας, την εύρεση της Εικόνος Της και την ίαση του παραλύτου, που έλαβαν χώρα προ πολλών αιώνων στο Παναγιοσκέπαστο νησί των Κυθήρων.
Οι προσκυνητές φέτος στα Κύθηρα ήταν χιλιάδες, περισσότεροι ίσως από κάθε φορά, ενώ για ακόμη μία χρονιά τίμησαν την εορτή της Παναγίας όλως ιδιαιτέρως οι Κρήτες που συνδέονται με μακραίωνους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με το νησί.
Προσκεκλημένοι του επιχωρίου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος εκ της Εκκλησίας της Κρήτης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος. Συγκινητική για τους Κυθήριους ήταν η παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Θεσσαλιώτιδος κ. Κυρίλλου, ο οποίος διηκόνησε ως Επίσκοπος Κυθήρων και Αντικυθήρων από το 1998 μέχρι το 2005 και άφησε αγαθές μνήμες στο νησί με την ευγένεια του χαρακτήρος του και το εκκλησιαστικό του φρόνημα. Πλήθος πιστών έσπευσε να λάβει την ευχή του και να τον παρακαλέσει να προσεύχεται για το νησί που τόσο αγάπησε.
Αφ΄ εσπέρας της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Σάμου και Ικαρίας, όστις εκήρυξε τον Θείον Λόγον και ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους, ενώ στη συνέχεια τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία στο παλαιό Καθολικό της Ιεράς Μονής ένθα και η εύρεσις της Σεβασμίας Εικόνος.
Ανήμερα της εορτής αφίχθη στον λιμένα Καψαλίου Κυθήρων η ΤΠΚ ΜΠΛΕΣΣΑΣ του Πολεμικού Ναυτικού αποβιβάζοντας άγημα και τμήμα της Φιλαρμονικής του ΠΝ που απέδωσαν τιμές στην Εικόνα της Παναγίας και συνόδευσαν κατά την Ιερά Λιτανεία μαζί με την Φιλαρμονική Ποταμού Κυθήρων, που είναι πάντοτε παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις του νησιού. Η έλευση στα Κύθηρα της Φιλαρμονικής και του αγήματος του ΠΝ ζητήθηκε από τον Δήμαρχο Κυθήρων κ. Χαρχαλάκη εξ αφορμής της συμπληρώσεως φέτος των 150 ετών από την Ένωση των Επτανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα.
Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβ. Λάμπης και Σφακίων κ. Ειρηναίος, που κήρυξε τον Θείο Λόγο και τόνισε την αξία του προσώπου της Παναγίας για τη ζωή των ανθρώπων. Ακολούθησε επίσημη πανηγυρική Δοξολογία για την Ένωση των Επτανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα (1864).
Η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος ήταν πάνδημη με τη συμμετοχή όλων των Αρχών της νήσου, του Δημάρχου μετά του Δημοτικού Συμβουλίου, του Προέδρου και των Μελών της Εγχωρίου Περιουσίας, των εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Βουλευτού κ. Κων/νου Κατσαφάδου που πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί. Προ του πέρατος της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε τους παριστάμενους Ιεράρχες, τον Ιερό Κλήρο και τις Αρχές του τόπου καθώς και τους χιλιάδες προσκυνητές, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στους καταβληθέντες κόπους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας για την άρτια διοργάνωση της πανηγύρεως. Σε όλες τις Ακολουθίες έψαλε χορός εντοπίων και επισκεπτών Ιεροψαλτών υπό τη Χοραρχία του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Κατσούλα.
Κατά το προσφερθέν παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα στο Ηγουμενείο της Μονής, ο Κυβερνήτης της ΤΠΚ ΜΠΛΕΣΣΑΣ Πλωτάρχης κ. Γεώργιος Δημητρίου ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΝ Αντιναυάρχου κ. Ευαγγέλου Αποστολάκη ΠΝ, δώρισε στην Ιερά Μονή Μυρτιδίων αναμνηστική πλακέτα με το έμβλημα της Διοικήσεως Ταχέων Σκαφών του ΠΝ σε ανάμνηση της φετινής επισήμου συμμετοχής του Πολεμικού Ναυτικού στους εορτασμούς για την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα. Τόσο ο Σεβασμιώτατος Κυθήρων όσο και ο Δήμαρχος του νησιού ευχαρίστησαν θερμά τον Αρχηγό του ΠΝ, τον Κυβερνήτη του Σκάφους και τον επικεφαλής της Φιλαρμονικής Ανθυποπλοίαρχο κ. Ηλία Κραμποβίτη ΠΝ για την συμμετοχή τους και ευχήθηκαν να υπάρχει συχνότερη παρουσία του ΠΝ σε εορταστικές εκδηλώσεις του νησιού, ενώ ο Δήμαρχος προσέφερε στον Κυβερνήτη μία εικόνα της Μυρτιδιώτισσας.  
Όλες οι εκδηλώσεις καλύφθηκαν δημοσιογραφικά από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες των Κυθήρων καθώς και από τον εκκλησιαστικό σταθμό 4Ε της Θεσσαλονίκης που κατά τις ημέρες αυτές πραγματοποιεί γυρίσματα στα Κύθηρα και Αντικύθηρα.
Οι απανταχού Γης Κυθήριοι για ακόμη μία φορά έστρεψαν το βλέμμα στο πανίερο τέμενος των Μυρτιδίων και έσκυψαν ευλαβικά το γόνυ μπροστά την Θαυματουργό Εικόνα της Μυρτιδιωτίσσης παρακαλώντας την Παναγία να προστατεύει και να σκέπει το νησί Της και τον σύμπαντα κόσμο.
































Κείμενο: Στράτος Χαρχαλάκης
Φωτογραφίες: Ρενάτα Πανταζίδου - PhotoCerigo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου