Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ

Την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2014 ο κ. Ιωάννης Μαυρομμάτης, πληρεξούσιος του μισθωτή της παραλίας της Κακής Λαγκάδας κ. Σοφίου Παναγιώτη, υπέβαλε αίτηση στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) προκειμένου η ακτή της Κακής Λαγκάδας να βραβευθεί με τη «Γαλάζια Σημαία» για το έτος 2015. Για την βράβευση αυτή, προϋπόθεση είναι η τήρηση των όρων του προγράμματος κατά το προηγούμενο έτος, δηλαδή το 2014. Επισημαίνεται ότι στα κριτήρια του προγράμματος της «Γαλάζιας Σημαίας» δεν συμπεριλαμβάνεται η ύπαρξη καντίνας ή θέσεων για ομπρέλες και ξαπλώστρες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕΠΦ προς το Δήμο με ημερομηνία 3 Ιουλίου 2015 «η παροχή υπηρεσιών καντίνας/ομπρελών/ξαπλωστρών δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση, άμεσα ή έμμεσα, με τη βράβευση μίας ακτής. Η βράβευση αποδίδεται εφόσον και μόνον εξασφαλίζονται οι προδιαγραφές και παροχές που προβλέπουν τα κριτήρια του προγράμματος για τους λουόμενους». 

Η αίτηση υπεβλήθη στη λήξη του 2014 και εν γνώσει του αιτούντος ότι οι συμβάσεις μίσθωσης των παραλιών έληγαν στις 31 Δεκεμβρίου 2014, οπότε θα έπρεπε να υπάρξει νέα δημοπρασία εκμίσθωσης (καθώς κανένας άλλος τρόπος μίσθωσης της ακτής δεν προβλέπεται από το Νόμο και την ανά την Ελλάδα εφαρμοζόμενη πρακτική), κατά την οποία ο διαχειριστής θα μπορούσε να αλλάξει, εφόσον ο διαγωνισμός είναι πλειοδοτικός. Ωστόσο, η ουσιώδης αυτή λεπτομέρεια δεν έγινε γνωστή στην διαχειρίστρια του προγράμματος, με αποτέλεσμα η βράβευση της ακτής για το 2015 ναι μεν να έχει γίνει και ανακοινωθεί αλλά να μην μπορεί να αναληφθεί η «Γαλάζια Σημαία», αφού οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις στο χώρο της παραλίας ανήκουν σε ιδιώτη που από την 01-01-2015 δεν έχει καμία μισθωτική σχέση με την ακτή, το Δήμο ή την Εγχώριο Περιουσία στην οποία και ανήκουν οι αιγιαλοί και οι παραλίες. Σύμφωνα πάλι με την επίσημη έγγραφη ενημέρωση της ΕΕΠΦ προς το Δήμο, «αποτελεί υποχρέωση η ανάρτηση του αριθμού της άδειας παραχώρησης του αιγιαλού στον πίνακα ανακοινώσεων της ακτής». Δηλαδή, ο ιδιώτης το Νοέμβριο του 2014 (στη λήξη δηλαδή της μισθωτικής του σχέσης με το Δήμο) ζήτησε να βραβευθεί η ακτή με «Γαλάζια Σημαία» για το 2015, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2015 να υπάρχει αναρτημένη η απόφαση χρήσης του αιγιαλού, που όμως κανείς δεν μπορούσε να του διασφαλίσει ότι θα ανέφερε το όνομά του, αφού μέσα από έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό δεν υπάρχουν δεδομένοι μισθωτές.


Επιπλέον, κατά τις δύο διενεργηθείσες δημοπρασίες μίσθωσης των ακτών από την Εγχώριο Περιουσία, τον Ιούνιο του 2015, κανένας ιδιώτης ή εταιρεία δεν έδειξε ενδιαφέρον για την παραλία της Κακής Λαγκάδας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μισθωτής για τη συγκεκριμένη ακτή, όπως και για τις ακτές «Λυκοδήμου» και «Πλατειά Άμμο». Επισημαίνεται ότι τα Κύθηρα είναι το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα που οι μισθώσεις των ακτών έγιναν για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, μέχρι τις 31-12-2017, λόγω της ύπαρξης του θεσμού της Εγχωρίου Περιουσίας, τη στιγμή που σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα οι συμβάσεις είναι αυστηρά και αποκλειστικά ετήσιες σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. του Υπουργείου Οικονομικών, γεγονός που σημαίνει ότι οι μισθωτές υφίστανται έναν επαγγελματικό και επενδυτικό περιορισμό αφού οι μισθώσεις των παραλιών προκηρύσσονται κάθε χρόνο, κάτι που δεν συμβαίνει στα Κύθηρα. Οι μισθωτές δηλαδή των παραλιών των Κυθήρων έχουν το συγκεκριμένο ευεργέτημα, το οποίο έχει αποδεχθεί και επικυρώσει και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που ενέκρινε τα πρακτικά των σχετικών δημοπρασιών. 
Πρέπει να επισημανθεί ότι όλες οι ακτές των Κυθήρων διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα υδάτων κολύμβησης, όπως προκύπτει από το επίσημο μητρώο ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης της Ελλάδας της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Συνολικά γίνεται δειγματοληψία για 11 παραλίες του νησιού, ενώ ο Δήμος έχει ζητήσει την ένταξη στο πρόγραμμα παρακολούθησης ποιότητας υδάτων κολύμβησης και για άλλες 4 παραλίες (Μελιδόνι, Κομπονάδα, Φούρνοι και Λυκοδήμου). 
Τέλος, μετά από συνεργασία του Δήμου με την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, έχει συμπεριληφθεί όρος στις νέες μισθώσεις των ακτών, σύμφωνα με τον οποίον οι μισθωτές των παραλίων για τις οποίες γίνεται παρακολούθηση των υδάτων κολύμβησης (Καψάλι, Χαλκός, Φυρή Άμμος, Παλαιόπολη, Αγία Πελαγία, Διακόφτι) υποχρεούνται να αιτηθούν τη λήψη «Γαλάζιας Σημαίας», ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπεται, στην οποία ο Δήμος και η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας θα σταθούν αρωγοί παρέχοντας κάθε νόμιμη δυνατή διευκόλυνση. 
Ήδη εξάλλου, στην παραλία του Καψαλίου αναμένεται η τοποθέτηση συστήματος κολύμβησης για ΑμΕΑ (SEATRACK) από την Περιφέρεια (ήδη ο Δήμος προέβη σε σχετική προετοιμασία του χώρου), ενώ ο Δήμος προγραμματίζει να τοποθετήσει με ίδιους πόρους αντίστοιχο σύστημα και σε άλλες παραλίες του νησιού το 2016 και το 2017, αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υποδομές προς όφελος των λουομένων. 
Οι σχετικές συμβάσεις μίσθωσης των παραλιών εμπεριέχουν τους όρους που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία και την σχετική Κ.Υ.Α. (καθώς οι Ο.Τ.Α. δεν νομοθετούν οι ίδιοι, αλλά ακολουθούν υποχρεωτικά τους κανόνες Δικαίου που θεσπίζει το Κράτος, ούτε φυσικά οι κανόνες πηγάζουν από τον εκάστοτε άρχοντα κατά το δοκούν όπως εσφαλμένα κάποιοι διατείνονται), οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα από τους μισθωτές που τους αποδέχθηκαν ανεπιφύλακτα κατά τη στιγμή διενέργειας της δημοπρασίας και υπογραφής των πρακτικών της και των τριετούς διάρκειας συμβάσεων μίσθωσης. 
Οι μείζονες παραλίες του νησιού είναι οργανωμένες, υποδέχονται ήδη τους επισκέπτες, ο Δήμος έχει προβεί σε εκτενή διαφημιστική καμπάνια για το νησί στην τηλεόραση (με καθημερινά ρεπορτάζ) και τα έντυπα μέσα, θα πρέπει όμως να τηρούνται όλοι οι όροι των συμβάσεων στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού που επιβάλλεται να υπάρχει ανάμεσα σε όλους τους επαγγελματίες του νησιού.

Πηγή: kythira.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου