Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΟΔΕΣΤΟΥ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

Αν και οι αγιολογικές πληροφορίες δεν είναι απόλυτα σαφείς, με το όνομα Μόδεστος, εορτάζουν 2 διαφορετικοί Άγιοι, αμφότεροι Αρχιεπίσκοποι Ιεροσολύμων, ο ένας στις 16/12 και ο άλλος στις 18/12. Ο Άγιος Μόδεστος είναι προστάτης των ζώων και των κτηνών. Μαρτυρείται μια ωραία ευχή του Αγίου για την άλογη φύση.
Παλαιότερα, όταν στα Αντικύθηρα οι μόνιμοι κάτοικοι ήταν εκατοντάδες, εόρταζαν πανηγυρικά στις 18/12 τον Άγιο Μόδεστο στον Ι.Ν.Αγίου Μύρωνος όπου αριστερά της Θαυματουργής Εικόνας του Πολιούχου του νησιού, υπάρχει παλαιόθεν μεγάλη εικόνα του Αγίου Μοδέστου και της Αγίας Θεοφανούς της Βασίλισσας, εξαιρετικής ασημοτεχνίας. Μέχρι σήμερα υπάρχουν πάνω στην εικόνα τα τάματα των παλαιών Αντικυθηρίων υπέρ των οικόσιτων ζώων τους. Πολλά από αυτά απεικονίζουν έναν ταύρο, που τα χρόνια εκείνα ήταν ίσως το σημαντικότερο ζώο που κατείχε μια οικογένεια κτηνοτρόφων όπως ήταν όλες οι οικογένειες στα Αντικύθηρα. Μέχρι και 20 αρτοκλασίες ευλογούσε ο παπά Φραγκιάς την ημέρα αυτή στο νησί.
Σήμερα, αναβιώσαμε αυτόν τον εορτασμό με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Σεραφείμ, ο οποίος τέλεσε και Αγιασμός και διάβασε την ειδική ευχή του Αγίου Μοδέστου για τα κτήνη. Δυστυχώς ο ναός ήταν άδειος και σε τίποτα δεν θύμιζε τις παλιές εποχές που οι γηραιοί σήμερα Αντικυθήριοι θυμούνται με συγκίνηση.
Ας ευχηθούμε οι εικόνες αυτές να αλλάξουν προς το καλύτερο!











Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου