Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ


Καθώς η παραγωγή του τοπικού ελαιολάδου κορυφώνεται, ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του επισκέφθηκαν τα τέσσερα ελαιοτριβεία των Κυθήρων και είχαν επαφές με τους παραγωγούς. Στους δύο συνεταιρισμούς, Λιβαδίου και Ποταμού, ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης είχε συνάντηση με τους προέδρους και μέλη της διοίκησης και παρακολούθησε από κοντά τη διαδικασία εξαγωγής του πολύτιμου για την οικονομία του νησιού μας προϊόντος.
Η Δημοτική Αρχή, μέσα από στοχευμένες κινήσεις, προχωρά μεθοδικά στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με στόχο τη διατήρηση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενασχόληση των νέων με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Συγκεκριμένα:
- Μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος CLLD/LEADER θα υπάρξουν σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τουρισμό, τόσο για ιδιώτες όσο και για τους συνεταιρισμούς. Με τις χρηματοδοτήσεις αυτές το ελαιόλαδο των Κυθήρων θα μπορεί να διατεθεί με τα νόμιμα σήματα τυποποίησης και διάθεσης (ISO, HACCP κ.λπ.) βελτιώνοντας την ποιότητά του και αποκτώντας μερίδιο αγοράς ως προϊόν με ονομασία προέλευσης.
- Ο υπό πρόσληψη μόνιμος χημικός μηχανικός του Δήμου από τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ 10Κ/2018, θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης και στους συνεταιρισμούς (χημικές αναλύσεις κ.λπ.) ενώ εξετάζεται νομικά η δυνατότητα δικαιώματος υπογραφής για λογαριασμό των συνεταιρισμών.
- Στηρίζουμε την πρωτοβουλία δημιουργίας δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου από τους πέντε πρωτοβάθμιους οργανισμούς των Κυθήρων: Συνεταιρισμός Λιβαδίου, Συνεταιρισμός Ποταμού, Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός, Ένωση Βιοκαλλιεργητών και Σύλλογος Αλιέων, ενώ θα υποστηρίξουμε την δημιουργία συλλογικού οργάνου από τους παραγωγούς άλατος που θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσει. Πιστεύουμε ότι το δευτεροβάθμιο όργανο θα αποτελέσει εργαλείο περαιτέρω ανάπτυξης και εξωστρέφειας για τον κλάδο.
- Ζητήσαμε - εξασφαλίζοντας καταρχήν σύμφωνη γνώμη - την μόνιμη πρόσληψη κτηνίατρου και γεωπόνου στα Κύθηρα, μέσα από τις επικείμενες 300 μόνιμες προσλήψεις της Περιφέρειας Αττικής. Στην πρόσφατη συνάντηση του Δημάρχου μας κ. Χαρχαλάκη με τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη, τέθηκε το θέμα και δόθηκαν σχετικές κατευθύνσεις στον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Σελίμη.
- Δημοπρατούμε την ανακαίνιση του κτηρίου του Κτηνιατρείου στη Χώρα με στόχο την επάνδρωσή του από την Περιφέρεια.
- Ολοκληρώσαμε την μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία του Δημοτικού Σφαγείου και ευελπιστούμε σε χρηματοδότηση των πλήρων μελετών, έχοντας ζητήσει την χρηματοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Αττικής.
- Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Νήσων και την Διευθύντρια κα. Ράπτη, για κάθε θέμα που απασχολεί τον κλάδο.
Με συγκεκριμένες δράσεις, με προσέλκυση χρηματοδοτήσεων και με διαρκή υποστήριξη των αιτημάτων των παραγωγών, στηρίζουμε έμπρακτα την πρωτογενή παραγωγή.

Πηγή: new.kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου