Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Ο ΛΟΡΔΟΣ ΈΛΓΙΝ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ

Στις αρχές του 19ου αιώνα ο Λόρδος Έλγιν ναύλωσε μια σειρά πλοίων προκειμένου να μεταφερθούν, εκτός από τα προσωπικά του αντικείμενα, τα αρχαία που είχε αποσπάσει από διάφορα ελληνικά μνημεία, με κορυφαίο, βεβαίως, την Ακρόπολη των Αθηνών απ’ όπου αφαίρεσε τα περίφημα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ένα από αυτά τα πλοία ήταν το μπρίκι «ΜΕΝΤΩΡ», το οποίο βυθίστηκε, λόγω κακοκαιρίας, τον Σεπτέμβριο του 1802, στον κόλπο του Αγίου Νικολάου, έξω από το λιμάνι του Αβλέμονα, στα Κύθηρα.
Μπορεί ο Έλγιν να ανέλκυσε τότε ό,τι μπορούσε από το πολύτιμο φορτίο, με την βοήθεια ελεύθερων δυτών, το πλοίο, ωστόσο, παραμένει μέχρι σήμερα στο επίκεντρο των ερευνών ενώ η φημολογία περί ύπαρξης γλυπτών στο κουφάρι του δεν σταμάτησαν ποτέ.
Συστηματική, εξάλλου, είναι και η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων η νέα φάση της οποίας  έφερε φως στο φως νέα, σημαντικά ευρήματα τα οποία δίνουν μια στοιχεία τόσο για τη διαβίωση των ατόμων που βρίσκοντας πάνω στο πλοίο όσο και για τον τρόπο ναυπήγησής του.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου