Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15.3.2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πειραιάς, 15/03/2012

«Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών και συνεργασία στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα»

Στην Συνεδρίαση της Επιτροπής Εδαφικής Συνοχής (Commission for Territorial Cohesion, COTER), τμήματος της Επιτροπής Περιφερειών (ΕτΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχε ο Σπύρος Σπυρίδων, με την ιδιότητά του ως Μέλος της ΕτΠ. Η Συνεδρίαση έλαβε χώρα στην Λισσαβώνα το διήμερο 5-6 Μαρτίου, με κύρια θέματα την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 και την βελτίωση των ευρωπαϊκών μεταφορών. Ο κ. Σπυρίδων πραγματοποίησε επίσης σχετική συνάντηση εργασίας με τους συναδέλφους του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι οποίοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Περιφερειών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 9 Μαρτίου, παρουσία και του Προέδρου του ΕΛΚ, πρώην Πρωθυπουργού του Βελγίου Βίλφρεντ Μαρτένς.

Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της COTER ο κ. Σπυρίδων τόνισε την ανάγκη για απλούστευση των διαδικασιών κατανομής των πόρων που διατίθενται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και υποστήριξε την διεύρυνση της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 2014-2020, χαρακτηρίζοντας βασικό παράγοντα για την επίτευξη της πολιτικής συνοχής την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στον προγραμματισμό και την κατανομή των διαθέσιμων κονδυλίων.
Ο κ. Σπυρίδων τάχθηκε επίσης εναντίον του μέτρου της «μακροοικονομικής αιρεσιμότητας», το οποίο επιβάλλει την αφαίρεση πόρων από τις χώρες που σημειώνουν απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους τους, επισημαίνοντας ότι, σε περίπτωση που μια τέτοια πολιτική εφαρμοστεί, οι συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι ολέθριες, αφού θα οδηγήσουν πιθανότατα στην διακοπή της κοινοτικής χρηματοδότησης, δεδομένης της κρίσης και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.
«Είναι άδικο να τιμωρούνται οι τοπικές κοινωνίες για τις ανεπάρκειες της κεντρικής κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Σπυρίδων, παρατηρώντας επίσης ότι μέτρα όπως η «μακροοικονομική αιρεσιμότητα» είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικά, αφού η διακοπή της κοινοτικής συγχρηματοδότησης ισοδυναμεί με χαριστική βολή για κάθε αναπτυξιακή προοπτική.
«Ο σχεδιασμός της Πολιτικής Συνοχής δεν είναι απλά μία θεωρητική άσκηση που ενδιαφέρει κάποιους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, αλλά μία πολιτική με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη», κατέληξε ο κ. Σπυρίδων.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, τ. Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας & Δήμαρχος Πόρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου