Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6.3.2012

Ερασιτεχνισμοί στη διαχείριση του Παιδικού Σταθμού ΠοταμούΧθες το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο συνάντηση των γονέων του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Ποταμού με τον αντιπρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής, Λάζαρο Βέζο. Η συνάντηση είχε κανονιστεί με πρωτοβουλία των γονέων και μάλιστα με σκοπό να συνομιλήσουν με τον Δήμαρχο, ο οποίος τελευταία στιγμή ακύρωσε τη συνάντηση επικαλούμενος λόγους υγείας.

Ο Παιδικός Σταθμός Ποταμού λειτουργεί από τον Οκτώβριο με μειωμένο ωράριο και μειωμένο προσωπικό - για την ακρίβεια, με μία μόνο υπάλληλο, βοηθό νηπιαγωγού. Μετά τη συνταξιοδότηση της μαγείρισσας, τα παιδιά φέρνουν το κολατσιό τους από το σπίτι με μπολάκι, ενώ για την εξασφάλιση της θέρμανσης πλήρωσαν το πετρέλαιο οι γονείς από την τσέπη τους. Καθαρίστρια μπαίνει στο χώρο μόλις δύο φορές την εβδομάδα.  Η κατάσταση αυτή εξάλλου ώθησε πολλούς γονείς να γράψουν τα παιδιά τους στο προνήπιο, με όσα συνεπάγεται αυτό για τη σωστή λειτουργία του νηπιαγωγείου. 

Πρόσφατα ο Δήμος, και ενώ εν γνώσει του ο παιδικός σταθμός υπολειτουργεί κατά τους τελευταίους μήνες, κάλεσε τους γονείς να καταβάλουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο 2011  τροφεία ύψους 60 ευρώ μηνιαίως. Η δικαιολογημένη αγανάκτησή των γονέων και η άρνηση να καταβάλουν το ποσό αυτό οδήγησε στη χθεσινή συνάντηση. Κατά τη διάρκεια της, η δημοτική αρχή παραδέχτηκε πως η λειτουργία των παιδικών σταθμών είναι πλέον παράνομη, καθώς ο Δήμος αδυνατεί να λύσει το διοικητικό (και όχι το οικονομικό) πρόβλημα που προέκυψε από την συνταξιοδότηση των διευθυντριών των παιδικών σταθμών και την κατάργηση των οργανικών τους θέσεων.

Εάν το πρόβλημα ήταν αποκλειστικά και μόνο οικονομικό, τότε ίσως κάποιες αυτονόητες αποφάσεις, όπως η μεταστέγαση των σταθμών σε ιδιόκτητο από τον Δήμο κτίριο, ώστε να αποφύγει τα ενοίκια, ή ακόμα και η συνένωση των δύο σταθμών σε έναν, κάπου στα κεντρικά του νησιού, θα αρκούσαν για να λυθεί το πρόβλημα. Στην αδυναμία όμως να λυθεί το διοικητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο, σίγουρα η απαίτηση της καταβολής υπεραυξημένων τροφείων για υπηρεσίες που ραγδαία υποβαθμίζονται, όχι μόνο δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα αλλά φαντάζει παράλογη και προκλητική.

Ίσως θα έπρεπε να υπενθυμίσουμε στη δημοτική αρχή, πως όταν φτάνει στο σημείο να δρα τόσο έξω από τα νόμιμα, ετούτο δεν αποτελεί παλικαρισμό, αλλά απίστευτη ανευθυνότητα. Και περαιτέρω, όταν τα προβλήματα είναι τόσο δύσκολο να λυθούν, υπάρχουν πάντοτε οι δύο τελικές λύσεις: να αναζητήσει βοήθεια ή να παραιτηθεί.


Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 6/3/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου