Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΤΣΕΑΣ - Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ 2012

Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του δήμου στο δημοτικό συμβούλιο της 21/2/2012 τέθηκαν εύστοχα ερωτήματα και έγινε γόνιμη κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης, που είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι πολίτες.
Αρχικά τέθηκε το ερώτημα γιατί παραμένει ανεξόφλητος μεγάλος αριθμός οφειλών αφού σύμφωνα με τον κ. αντιδήμαρχο το ταμειακό υπόλοιπο του δήμου την 1/1/2011 ήταν ένα εκατομμύριο ευρώ και σήμερα είναι 1.800.000€. Η απάντηση του κ. δημάρχου ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο φόρτο εργασίας των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου ασφαλώς δεν πείθει.
Στη συνέχεια επισημάνθηκε ότι τα έσοδα είναι τεχνηέντως «φουσκωμένα», χωρίς αυτό να δικαιολογείται από τα υπάρχοντα στοιχεία, καθιστώντας έτσι τον προϋπολογισμό πλασματικό για άλλη μια φορά. Για παράδειγμα τα μισθώματα από αστικά ακίνητα εκτοξεύονται από τις 95.000€ πέρσι στις 140.000€ φέτος. Το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων εκτοξεύεται από τις 17.000€ πέρσι στις 180.000€ φέτος. Το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων εστιατορίων και συναφών καταστημάτων εκτοξεύεται από τις 29.000€ στις 120.000€. Τα έσοδα από ανακυκλώσιμα υλικά από 0€ πέρσι γίνονται φέτος 40.000€.
Στον περσινό προϋπολογισμό 2011 είχαμε προβλέψει ότι τα έσοδα θα ήταν τουλάχιστο 2 εκατομ. € λιγότερα τελικά ήταν 4,3 εκατομ € λιγότερα. Κατά τον ίδιο τρόπο εκτιμούμε ότι τα έσοδα δεν μπορούν να φθάσου το ποσόν των 7.157.000€ που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός αλλά θα είναι γύρω στα 4.500.000€ όσα ήταν δηλ. τα βεβαιωθέντα της προηγούμενης χρήσης.
Περεταίρω επισημάνθηκε ότι υπάρχουν πολλοί κωδικοί έργων κόστους δεκάδων χιλ. ευρώ στους οποίους υπάρχουν μόνον 1.000€. Τα έργα αυτά μπαίνουν μόνον για δημιουργία εντυπώσεων αφού αυτά τα έργα δεν πρόκειται να γίνουν.
Δεν λείπουν βέβαια, ως συνήθως, τα περιβόητα «λιθόκτιστα» κόστους δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Οι μελέτες για το δημοτικό σχολείο νοτίου τμήματος, για την αξιοποίηση πηγών Οχελλών κλπ, μπαίνουν κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό, δεν πραγματοποιούνται, ξαναμπαίνουν στον επόμενο, και κάποτε .…ίσως… γίνουν. Το ίδιο και για τους βιολογικούς Ποταμού και Αγ. Πελαγίας. Όσον αφορά τον αποχετευτικό αγωγό Καρβουνάδα-Λιβάδι–Χώρα φέτος αναφέρεται η χάραξη. Τα επόμενα δύο χρόνια ίσως υπάρχει πιθανότητα να γίνουν οι μελέτες και για χρηματοδότηση … εντάξει…βλέπουμε.
Αυτή είναι και η πιο σοβαρή αδυναμία του προϋπολογισμού, ότι δηλαδή δεν υπάρχει καμία ώριμη μελέτη και κανένα κονδύλι για έργα χρηματοδοτούμενα από την ευρωπαϊκή ένωση δηλαδή το ΕΣΠΑ. 
Την ίδια στιγμή που οι άλλοι δήμοι της αντιπεριφέρειας νήσων, με τη συνδρομή της αντιπεριφέρειας, δημοπρατούν ήδη έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ο Δήμος Κυθήρων βρίσκεται στο απόλυτο μηδέν. Συγκεκριμένα Αίγινα 20.000.000€ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, Ύδρα 12.000.000€ για έργα αποχέτευσης και καθαρισμού λυμάτων, Σαλαμίνα έργα 37.000.000€ για έργα οδοποιίας και δικτύου ομβρίων, Γαλατάς 34.000.000€ για έργα οδοποιίας. Κύθηρα Μηδέν € !!! Και αυτό γιατί ο δήμος Κυθήρων δεν φρόντισε να έχει ώριμες μελέτες, ούτε μία!
Πέντε ολόκληρα χρόνια άφησε η δημοτική αρχή του κ Κουκούλη να πάνε χαμένα, παγιδευμένη μέσα στην κοντόφθαλμη λογική των σκοπιμοτήτων και του ρουσφετιού. Που να βρεθεί χρόνος για σχεδιασμό του μέλλοντος, για την ανάπτυξη του τόπου και την ευημερία των κατοίκων.
Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό διαχείρισης της καθημερινότητας: αλλαγή λαμπτήρων, επισκευή σωληνώσεων, λακκούβες κλπ κι αυτά με επιλεκτικότητα, καθυστέρηση και κακοτεχνίες… Έναν τέτοιο προϋπολογισμό φτώχειας μας προσφέρει η δημοτική αρχή για τον οποίο μάλιστα υπερηφανεύεται.
Ας σοβαρευτούμε επιτέλους.

Δημήτρης Φατσέας
Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου