Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Η 2η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ 30/1 (ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Την πρώτη της συνεδρίαση για το 2015 και την δεύτερη κατά την νέα Δημοτική περίοδο πραγματοποίησε η επιτροπή τουρισμού, ανάπτυξης και προβολής του Δήμου Κυθήρων την Παρασκευή 30/1 στο Δημαρχείο στη Χώρα.
Παρόντες ο Πρόεδρος της και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μηνάς Κορώνης, η Δημοτική Σύμβουλος της πλειοψηφίας κα. Μαρία Κασιμάτη, ο επικεφαλής Συνδυασμού στην ελάσσονα μειοψηφία - Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μανώλης Χάρος, ο δημοτικός υπάλληλος κ. Παναγιώτης Γιαννιώτης και οι ιδιώτες μέλη της επιτροπής: o κ. Παναγιώτης Δρακάκης, η κα. Τζούλια Τζανίδου-Ζούμπερερ, ο κ. Θοδωρής Καραβουσάνος, ο κ. Δημήτρης Κοντολέων, ο κ. Ανδρέας Σάμιος και η κα. Κυριακή Χάρου.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν 7 (Πατήστε ΕΔΩ) ενώ προηγήθηκε το στάδιο της ενημέρωσης. Σε αυτό συμμετείχε και ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Χαρχαλάκης ο οποίος ενημέρωσε την επιτροπή για το πρόβλημα σχετικά με το αρχείο της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Κυθήρων, το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα και σε αυτό μπορεί να υπάρχουν μελέτες και ερωτηματολόγια σχετικά με τον Τουρισμό της περιοχής μας, την επικοινωνία που είχε και τις ερωτήσεις που έθεσε στην εταιρεία κατασκευής του site www.discoverkythira.gr καθώς το ποσό που δαπανήθηκε είναι μεγάλο, αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης που έτρεξε παλαιότερα στον Δήμο Κυθήρων,  ύψους 50.000€ και από αυτό αναμένεται να παραλάβει ο Δήμος τρεις μεγάλες ψηφιακές ενημερωτικές ταμπέλες, ενώ ενημέρωσε και την επιτροπή σχετικά με την επικοινωνία του με τις τρεις αεροπορικές εταιρείες που έρχονται στα Κύθηρα (OlympicAir, SkyExpress, Astra Airlines) για την προβολή των Κυθήρων στα εταιρικά περιοδικά τους που μοιράζουν στους επιβάτες τους.
Για την παρουσία του Δήμου σε εκθέσεις, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική Έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων που θα πραγματοποιηθεί στην Βασιλεία της Ελβετίας από τις 26 Σεπτεμβρίου 2015, στα εγκαίνια της οποίας θα παρευρεθεί και ο ίδιος με Κυθηραϊκή Αντιπροσωπεία. Για το πρώτο θέμα που αφορά την κατάρτιση master plan για τον τουρισμό και την θέση του κ. Χάρου σχετικά με την αναγκαιότητα κατάρτισης ενός συνολικότερου Σχεδίου ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης) ο κ. Χαρχαλάκης απάντησε πως συμφωνεί και ήδη λόγω του μεγάλου κόστους που απαιτείται γι αυτό, έχει έρθει σε επαφή με το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο έχει εκπονήσει κατά το παρελθόν τέτοια σχέδια σε άλλες περιοχές, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας για την περιοχή μας.
Τέλος ο Δήμαρχος επανήλθε στο θέμα του σπηλαίου στον Μυλοπόταμο και τις πιέσεις που υπάρχουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την άμεση απομάκρυνση της ασφάλτου από το parking του σπηλαίου, ενώ παράλληλα μας ανακοίνωσε πως το Υπουργείο Πολιτισμού θα στείλει όλο το έντυπο ενημερωτικό υλικό προβολής των σπηλαίων στα νησιά μας.
Περνώντας στο στάδιο των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης έγινε εκτενής συζήτηση μεταξύ των μελών της επιτροπής για την κατάρτιση ενός master plan για τον Τουρισμό και την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή μας. Όλοι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα ύπαρξης master plan για τον τουρισμό ωστόσο υπήρξαν κάποιες διαφωνίες που σχετίζονταν με το πως το αντιλαμβάνεται ο καθένας αυτό το σχέδιο. Το θέμα αυτό είναι σημαντικό και θα υπάρχει και στις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής μέχρι να ξεκινήσει η εκπόνησή του.
Ακολούθησαν τα θέματα προβολής του Δήμου είτε μέσω καταχωρήσεων σε έντυπα, είτε στα social media, είτε με ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ για τα οποία έγινε μια γενική κουβέντα. Η επιτροπή είναι θετική στην στοχευμένη και καλά μελετημένη προβολή για να πιάσουν τόπο τα λεφτά που θα δοθούν. Η προβολή των Κυθήρων στα Επτάνησα εντάχθηκε στη συζήτηση για την γενικότερη προβολή και διαφήμιση που θα γίνει με στοχευμένες κινήσεις ανά περιοχή ενδιαφέροντος. Στο θέμα των εκθέσεων υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις, αφήνοντάς το ανοιχτό για την επόμενη συνεδρίαση να καθοριστούν οι συμμετοχές του Δήμου. Σημαντικό είναι το γεγονός πως σε πολλές διεθνείς κυρίως εκθέσεις ο Δήμος μας θα μπορεί να έχει παρουσία μέσω των περιπτέρων του Ε.Ο.Τ. και της Περιφέρειας Αττικής χωρίς κανένα κόστος. Τέλος για το θέμα της συνεργασίας με τις Κυθηραϊκές Αδελφότητες σε Αυστραλία και Αμερική, για την καλύτερη προβολή και διαφήμιση των νησιών μας, κρίθηκε απαραίτητη η παρουσία στη συζήτηση της Δημοτικής Συμβούλου κας Ειρήνης Βενέρη Τραβασάρου, εντεταλμένης για την προαγωγή των καλών σχέσεων και επικοινωνίας με τους απόδημους Κυθηρίους, έτσι κι αυτό το θέμα θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση.
Κλείνοντας θα θέλαμε να παρατηρήσουμε πως παρά την μέχρι τώρα εποικοδομητική συζήτηση που γίνεται στις συνεδριάσεις της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου, καλό θα ήταν οι εισηγήσεις που έρχονται να είναι πιο συγκεκριμένες ούτως ώστε να μην πλατειάζουν τα θέματα και να διευκολύνονται και οι συμμετέχοντες στην λήψη των αποφάσεων.


Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής
Πηγή: ΤΣΙΡΙΓΟ FM 105,6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου