Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΈΤΟΣ ΈΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ 2016: ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟ ΡΩΣΟ ΝΑΥΑΡΧΟ ΠΟΥ ΔΙΕΣΩΣΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥΣ

Ο Δήμος Κυθήρων, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ρωσική Ομοσπονδία θα τιμήσουν τον Ναύαρχο Φιλοσοφώφ με εκδηλώσεις στα Κύθηρα στις 30 και 31 Ιουλίου 2016 στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας – Ρωσίας.
Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται φωτογραφική έκθεση για τον Ρώσο Ναύαρχο και αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας στην κατοικία του που διατηρείται ακόμα στους πρόποδες του επιβλητικού Βενετσιάνικου Κάστρου στη γραφική Χώρα των Κυθήρων.

Ποιος ήταν ο Φιλοσοφώφ

Μια σημαντική φυσιογνωμία μέσα στη διαχρονία των ισχυρών ελληνορωσικών φιλικών δεσμών, ο Ρώσος Ναύαρχος Νικόλαος Φιλοσοφώφ υπήρξε στενός συνεργάτης του τελευταίου Ρώσου Τσάρου Νικολάου Β΄. Μετά την Επανάσταση του 1917 εγκατέλειψε τη Ρωσία και βρήκε καταφύγιο στην Ελλάδα όπου προσελήφθη στη νεοσύστατη τότε Υπηρεσία Φάρων, φιλοξενούμενος αρχικά στα Ανάκτορα του Τατοίου, ενώ αργότερα τοποθετήθηκε στον Φάρο Απολυτάρες των Αντικυθήρων όπου γνώρισε την τρίτη κατά σειρά σύζυγό του Ζαμπία Χαρχαλάκη, με την οποία απέκτησε έναν γιό, τον Νικήτα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής κατάφερε να διασώσει μεγάλο μέρος του Ιστορικού Αρχείου Κυθήρων, το οποίο σήμερα φυλάσσεται στο Βενετσιάνικο Κάστρο της Χώρας.

Φάρος Αντικυθήρων / Δήμος Κυθήρων
Πηγή: elru2016.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου