Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Το δελτίο τύπου του Δήμου Κυθήρων για την επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηπέρου στα Κύθηρα:
Ολοκληρώθηκε η τετραήμερη επίσκεψη στο νησί των Κυθήρων που πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, στις οποίες παρέστη και κατέθεσε στεφάνι ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής. 

Ο κ. Χατζηπέρος μαζί με τον Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη και τους συνεργάτες του επισκέφθηκαν το εργοτάξιο του κεντρικού δρόμου όπου έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την πρόοδο των εκτελούμενων εργασιών. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες και εκτελείται με φορέα υλοποίησης και χρηματοδότησης την Περιφέρεια. Δημοπρατήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 (η σύμβαση υπεγράφη στις 20-08-2014) χωρίς όμως να μπορεί να υλοποιηθεί στο αρχικό σημείο προτεινόμενης περιοχής παρέμβασης (περιοχή Σκληρής) λόγω απουσίας αδειοδοτήσεων και κυρίως έγκρισης επέμβασης του Δασαρχείου. Προκειμένου να μην κινδυνεύσει η πραγματοποίησή του και να μην απωλεσθεί η χρηματοδότηση, ο Δήμος και η Περιφέρεια αποφάσισαν την υλοποίηση του έργου σε διαφορετικό σημείο για το οποίο είχαν εκδοθεί οι σχετικές άδειες και έτσι θα παραδοθεί προς χρήση ένα ενιαίο τμήμα του κεντρικού δρόμου από τον οικισμό Δόκανα μέχρι την διασταύρωση προς Καρβουνάδες συνολικού μήκους 2.850 μέτρων. Πρέπει να σημειωθεί ότι το πλάτος του νέου δρόμου είναι 7,5-8 μέτρα κάτι που κατέστη δυνατό μετά την συνεννόηση με όλους τους παρόδιους ιδιοκτήτες που επέτρεψαν μικρές παραχωρήσεις από τις ιδιοκτησίες τους χωρίς την διαδικασία της απαλλοτρίωσης και τους οποίους ο Δήμος και η Περιφέρεια ευχαριστούν θερμά για την συνεργασία. Μετά από αίτημα του Δήμου αντικαταστάθηκαν 500 μέτρα δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή των Φρατσίων που εντάχθηκε μέσα στην συγκεκριμένη εργολαβία. Παράλληλα, στόχος των υπηρεσιών είναι η επέμβαση σε όλο το μήκος του κεντρικού οδικού δικτύου του νησιού προκειμένου να γίνουν οι αναμενόμενες επί χρόνια παρακάμψεις των μεγάλων οικισμών επί τη βάσει υπάρχουσας παλαιότερης μελέτης που θα επικαιροποιηθεί. 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης μαζί με τον κ. Δήμαρχο μετέβησαν σε δεξαμενές και αντλιοστάσια του νησιού, όπου η Δημοτική Αρχή με ίδιους πόρους έχει ξεκινήσει ένα πρότυπο έργο γενικής ανακαίνισης και συντήρησης αρχικού κόστους 165.000€ που θα συνεχιστεί με βάση σχετικές μελέτες που εκπόνησαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Νήσων. Ο κ. Χατζηπέρος συνεχάρη τη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο προσωπικά για τη συγκεκριμένη επιλογή την οποία χαρακτήρισε «πιλότο» για όλους τους Δήμους, καθώς μέσα από μια συνολική οικοδομική, υδραυλική και ηλεκτρομηχανολογική συντήρηση οι δεξαμενές και τα αντλιοστάσια των Κυθήρων αποκτούν σωστή υποδομή σύμφωνη με τις ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές των κανόνων διαχείρισης ποσίμου ύδατος. 
Στη συνέχεια μετέβησαν στο Γεφύρι «Μάκρωνα» μαζί με τον Πρόεδρο της ΤΚ Μητάτων κ. Γιώργο Σκλάβο και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Ζαντιώτη προκειμένου να δουν από κοντά την περιοχή στην οποία επρόκειτο να εκτελεστεί ένα πολύ σημαντικό έργο από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή που όμως ακυρώθηκε λόγω σχετικής – πλήρως αδικαιολόγητης – απόρριψης από την τότε διοίκηση του Δήμου Κυθήρων. Μετά από αίτημα του νυν Δημάρχου οι μελέτες για τη νέα προεντεταμένη Γέφυρα επικαιροποιούνται και το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια καθώς είναι ώριμο και εξασφαλίζει συνθήκες οδικής ασφάλειας σε ένα δύσκολο σημείο από το οποίο διέρχεται μεγάλος όγκος ΙΧ και λεωφορείων προς τις τουριστικές περιοχές της Παλαιόπολης και του Αβλέμωνα. Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκαν και την εγκατάσταση του Ανοικτού Θεάτρου Ποταμού όπου ο Δήμαρχος έχει ζητήσει την χρηματοδότηση των μελετών ολοκλήρωσης από την Περιφέρεια καθώς η συγκεκριμένη υποδομή όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα για λόγους ασφάλειας. Τονίστηκε ότι απαιτείται η εκπόνηση σειράς μελετών (αρχιτεκτονική, φωτισμού, ηχητική, πυρασφάλειας, υδραυλική κ.λπ.), η αδειοδότηση και η εκτέλεση σημαντικών παρεμβάσεων προκειμένου το Θέατρο να δέχεται πολίτες με ασφάλεια και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι θα προτείνει τη χρηματοδότηση των μελετών από την Περιφέρεια, ενώ ο Δήμος έχει ήδη δεσμεύσει ποσό 30.000€ για τον ίδιο σκοπό με το οποίο θα ξεκινήσει τη διαδικασία. 
Τέλος οι κύριοι Χατζηπέρος και Χαρχαλάκης είχαν συνεργασία με τη Βουλευτή Β΄ Πειραιά της Ένωσης Κεντρώων κα. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (Κυθήρια στην καταγωγή) πάνω σε ζητήματα του νησιού και της Π.Ε. Νήσων για τα οποία έχουν ζητηθεί παρεμβάσεις στο Κοινοβούλιο. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Κυθήρων με δικές του δαπάνες χρηματοδοτεί την ωρίμανση και αδειοδότηση των έργων που έχουν ενταχθεί στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας για τα Κύθηρα και Αντικύθηρα και αγγίζουν το ποσόν των 18 εκατομμυρίων Ευρώ. Περιφέρεια και Δήμος έχουν δεσμευθεί ότι θα εκτελούνται τα έργα μόνο κατόπιν πλήρους ωρίμανσης και αδειοδότησης των φακέλων τους προκειμένου να αποφευχθούν περιττές ταλαιπωρίες όπως στο πρόσφατο παρελθόν κατά το οποίο δημοπρατούνταν ή εξαγγέλλονταν έργα που το στάδιο ωρίμανσης και αδειοδότησής τους ήταν πολύ μικρό ή και ανύπαρκτο. Ένα τέτοιο ήταν και οι μελέτες επέκτασης του διαδρόμου στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης» για τις οποίες η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια και την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας υπογράφεται αυτές τις ημέρες, μετά από πολύμηνη γραφειοκρατική διαδικασία και νομική έρευνα επί της περιοχής επέμβασης που αποτελεί κυριότητα της Εγχώριας Περιουσίας. 
Αναφορικά με το μεγάλο έργο της Αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στα Κύθηρα και Αντικύθηρα και της δημιουργίας ΧΥΤΥ, σημειώνεται ότι κατά την 12η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας εγκρίθηκαν τα πρακτικά της δημοπρασίας που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και αναμένεται η υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο προκειμένου να εκτελεστεί ένα έργο κορυφαίας σπουδαιότητας για το νησί. Υπενθυμίζεται ότι μετά από συνεργασία της κας. Δούρου, του κ. Χατζηπέρου και του Δημάρχου κ. Χαρχαλάκη, ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου (5,4 εκατομμύρια) αυξήθηκε με αποτέλεσμα να ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής με ποσόν 7,65 εκατομμύρια Ευρώ που συμπεριλαμβάνει την προμήθεια νέων απορριμματοφόρων για το Δήμο Κυθήρων, μηχανημάτων φόρτωσης και σύγχρονης μονάδας κομποστοποίησης.

Πηγή: kythira.gr

και το δελτίο τύπου της Αντιπεριφέρειας Νήσων για την επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηπέρου στα Κύθηρα:


Με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη στο νησί των Κυθήρων, όπου συμμετείχε σε αυτές και κατέθεσε στεφάνι ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κατά την επίσκεψη του στα Κύθηρα, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, συγκάλεσε σύσκεψη στο Δημαρχείο για την εξέταση των προβλημάτων των νησιών Κυθήρων-Αντικυθήρων. Τα θέματα που εξετάστηκαν ήταν :
  • Το νομικό πλαίσιο και η νομιμοποίηση των λιμανιών, των λιμενικών καταφυγίων κλπ, σε συνεργασία με την ΚΕΔ, προκειμένου να προβούμε στην εκπόνηση μελετών και αποκατάσταση ζημιών που έχουν προκληθεί από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ιδιαίτερα η αποκατάσταση της Γέφυρας του Διακοφτίου. Επιτελείο της ΚΕΔ πρόκειται να επισκεφτεί τα Κύθηρα στις 9 Μαΐου.
  • Η επέκταση του διαδρόμου απογειώσεως και προσγειώσεως που βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και της Εγχωρίου Περιουσίας.
  • Το οδικό δίκτυο και ιδιαίτερα η βελτίωση του κεντρικού άξονα για την αποκατάσταση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικό έργο που πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών εβδομάδων.
  • Το θέμα της υδροδότησης του νησιού, που λόγω της φετινής ανομβρίας, προβλέπεται να δημιουργήσει προβλήματα κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και για το οποίο ο Δήμος Κυθήρων έχει μεριμνήσει με τις 3 νέες επιτυχείς γεωτρήσεις να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό.
  • Βιολογικοί καθαρισμοί. Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον Δήμαρχο ότι προσανατολιζόμαστε στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, προκειμένου να αξιοποιούμε το καθαρό νερό της επεξεργασίας για τον εμπλουτισμό των υδροφόρων οριζόντων, την ύδρευση κλπ. Για ενημέρωση του Δημάρχου, ο κ. Χατζηπέρος παρέδωσε τη νέα νομοθεσία που υπογράφηκε τον Ιανουάριο για το θέμα αυτό.
 Ο κ. Χατζηπέρος μαζί με τον Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη και τους συνεργάτες του επισκέφθηκαν το εργοτάξιο του κεντρικού δρόμου, όπου έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την πρόοδο των εκτελούμενων εργασιών. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες και εκτελείται με φορέα υλοποίησης και χρηματοδότησης την Περιφέρεια.
Κατόπιν μετέβησαν σε δεξαμενές και αντλιοστάσια του νησιού, όπου η Δημοτική Αρχή με ίδιους πόρους έχει ξεκινήσει ένα πρότυπο έργο γενικής ανακαίνισης και συντήρησης αρχικού κόστους 165.000€ που θα συνεχιστεί με βάση σχετικές μελέτες που εκπόνησαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Νήσων. Ο κ. Χατζηπέρος συνεχάρη τη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο προσωπικά για τη συγκεκριμένη επιλογή την οποία χαρακτήρισε «πιλότο» για όλους τους Δήμους, καθώς μέσα από μια συνολική οικοδομική, υδραυλική και ηλεκτρομηχανολογική συντήρηση οι δεξαμενές και τα αντλιοστάσια των Κυθήρων αποκτούν σωστή υποδομή σύμφωνη με τις ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές των κανόνων διαχείρισης ποσίμου ύδατος.
Στη συνέχεια μετέβησαν στο Γεφύρι «Μάκρωνα» μαζί με τον Πρόεδρο της ΤΚ Μητάτων κ. Γιώργο Σκλάβο και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Ζαντιώτη προκειμένου να δουν από κοντά την περιοχή στην οποία επρόκειτο να εκτελεστεί ένα πολύ σημαντικό έργο που εξασφαλίζει συνθήκες οδικής ασφάλειας σε ένα δύσκολο σημείο από το οποίο διέρχεται μεγάλος όγκος ΙΧ και λεωφορείων προς τις τουριστικές περιοχές της Παλαιόπολης και του Αβλέμωνα.
Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκαν και την εγκατάσταση του Ανοικτού Θεάτρου Ποταμού όπου ο Δήμαρχος έχει ζητήσει την χρηματοδότηση των μελετών ολοκλήρωσης από την Περιφέρεια καθώς η συγκεκριμένη υποδομή όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα για λόγους ασφάλειας.
Αναφορικά με το μεγάλο έργο της Αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στα Κύθηρα και Αντικύθηρα και της δημιουργίας ΧΥΤΥ, σημειώνεται ότι κατά την 12η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας εγκρίθηκαν τα πρακτικά της δημοπρασίας που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και αναμένεται η υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο προκειμένου να εκτελεστεί ένα έργο κορυφαίας σπουδαιότητας για το νησί. Υπενθυμίζεται ότι μετά από συνεργασία της κ. Δούρου, του κ. Χατζηπέρου και του Δημάρχου κ. Χαρχαλάκη, ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου (5,4 εκατομμύρια) αυξήθηκε με αποτέλεσμα να ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής με ποσόν 7,65 εκατομμύρια Ευρώ που συμπεριλαμβάνει την προμήθεια νέων απορριμματοφόρων για το Δήμο Κυθήρων, μηχανημάτων φόρτωσης και σύγχρονης μονάδας κομποστοποίησης.
Περιφέρεια και Δήμος έχουν δεσμευθεί ότι θα εκτελούνται τα έργα μόνο κατόπιν πλήρους ωρίμανσης και αδειοδότησης των φακέλων τους προκειμένου να αποφευχθούν περιττές ταλαιπωρίες όπως στο πρόσφατο παρελθόν κατά το οποίο δημοπρατούνταν ή εξαγγέλλονταν έργα που το στάδιο ωρίμανσης και αδειοδότησής τους ήταν πολύ μικρό ή και ανύπαρκτο.
Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε το νέο Μουσείο στην Χώρα Κυθήρων, το οποίο πρόκειται σύντομα να εγκαινιαστεί. Στη νέα αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας έχει προβλεφθεί ποσόν για την διαρρύθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου προκειμένου να εκτεθούν μεγάλα μαρμάρινα αρχαιολογικά εκθέματα και να λάβουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το νέο Μουσείο αποτελεί κόσμημα για το νησί και πόλο έλξης και αύξησης της επισκεψιμότητας. Για το λόγο αυτό ο κ. Χατζηπέρος συνεχάρη την Προϊσταμένη της ΚΣΤ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Στέλλα Χρυσουλάκη.

Πηγή: Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Νήσων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου