Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


Δελτίο Τύπου 16.4.2016

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας των Π.Ε. Πειραιά και Νήσων συμμετείχε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, την Παρασκευή 15 Απριλίου. Η συνεδρίαση έγινε στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας στον Πειραιά και συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών στην πολιτική προστασία. Ο κ. Χαρχαλάκης επεσήμανε μια σειρά σοβαρών ζητημάτων στον τομέα της πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, δίνοντας έμφαση στη σοβαρή δουλειά που έγινε και γίνεται στο νησί των Κυθήρων στον τομέα της πρόληψης και του εθελοντισμού. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του προσωπικού των υπηρεσιών ασφάλειας στους νησιωτικούς Δήμους, καθώς η υπάρχουσα δομή έχει τεράστια κενά. Στη συνεδρίαση παρέστη και ο Προϊστάμενος του Π.Κ. Κυθήρων κ. Λάζαρος Κωνσταντίνου.

Δελτίο Τύπου 18.4.2016

Την εναρκτήρια ομιλία της αρχαιολογικής συνάντησης"Αντικύθηρα: Αρχαιολογία και οι Κοινότητες των Ανθρώπων" που διεξήχθη στη Βρετανική Σχολή Αθηνών, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης την Παρασκευή 15 Απριλίου. Η συνάντηση αποτελεί αφενός μια τιμητική εκδήλωση για το πολυσχιδές έργο του αρχαιολόγου - ανασκαφέα των Αντικυθήρων κ. Άρη Τσαραβόπουλου, αφετέρου παρουσιάζει τα αποτελέσματα των ερευνών στο νησί που φέτος συμπληρώνουν αισίως 16 έτη ζωής. Οι έρευνες ξεκίνησαν το 2000 μετά από πρόσκληση και πρόταση του τότε Προέδρου της Κοινότητας κ. Ανδρέα Χαρχαλάκη καθώς και του νυν Δημάρχου κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη και βρήκαν θερμή υποστήριξη από τον κ. Άρη Τσαραβόπουλο και τον τότε Προϊστάμενο της Β΄ ΕΠΚΑ κ. Γεώργιο Σταϊνχάουερ. Στην έναρξη της εκδήλωσης έγιναν χαιρετισμοί από τον Διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών Καθηγητή κ.John Bennet, από τον κ. Γεώργιο Σταϊνχάουερ, από τον Πρόεδρο της Ενώσεως Αντικυθηρίων κ. Γεώργιο Κωνσταντίνου και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων κα. Στέλλα Χρυσουλάκη, η οποία ανέφερε ότι στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων που θα εγκαινιαστεί το πρωί της 7ης Μαΐου 2016 από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μπαλτά, θα εκτίθενται μόνιμα ευρήματα των επίγειων ανασκαφών των Αντικυθήρων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. 
Κατά τη Β΄ συνεδρία της πρώτης ημέρας ο κ. Δήμαρχος παρουσίασε την εισήγηση με θέμα "Η ιστορία της λατρείας και του ναού του Αγίου Μύρωνος στα Αντικύθηρα. Προεκτάσεις της βυζαντινής και νεότερης ιστορίας του νησιού". Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μανόλης Χάρος καθώς και άνθρωποι της αρχαιολογίας, των γραμμάτων, του πολιτισμού και αρκετοί Αντικυθήριοι και φυσικά οι ενθουσιώδεις φοιτητές και εθελοντές που αποτελούν την "ψυχή" της ανασκαφής των Αντικυθήρων. 
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 16 Απριλίου και αφού προηγήθηκαν πολλές ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, με τον κ. Τσαραβόπουλο να δηλώνει συγκινημένος για το τιμητικό διήμερο. Τις εργασίες έκλεισε με σύντομη τοποθέτησή του ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης που εξέφρασε την αγωνία του για την πληθυσμιακή συρρίκνωση του νησιού, δηλώνοντας ότι η μοναδική λύση είναι η ανάπτυξη ενός μεθοδικού σχεδίου οικοτουριστικής ανάπτυξης με βάση τις χερσαίες ανασκαφές, την ενάλια έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, την ορνιθολογία και την προβολή των σχεδόν 70 χιλιομέτρων μονοπατιών του νησιού. 
Δείτε την εναρκτήρια ομιλία του κ. Δημάρχου εδώ.Δελτίο Τύπου 19.4.2016

Ολοκληρώνοντας τις υπηρεσιακές επαφές του στην Αθήνα για τρέχοντα ζητήματα του Δήμου, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, συναντήθηκε τη Δευτέρα 18 Απριλίου με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Θεόδωρο Δρίτσα και τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μπαλάφα. 
Στη μακρά συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας κυριάρχησε το θέμα των αγόνων ακτοπλοϊκών γραμμών, για τις οποίες υπήρξε δέσμευση του Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα κ. Θεοτοκά, ότι δεν θα υπάρξουν ουσιώδεις αλλαγές στις προς προκήρυξη ακτοπλοϊκές γραμμές από τον Οκτώβριο 2016 και μετά. Πολιτική του Υπουργείου θα είναι οι μονοετείς συμβάσεις, ωστόσο ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι θα πρέπει να μην απορριφθούν οι πολυετείς συμβάσεις, καθώς δημιουργούν κλίμα σταθερότητας στα νησιά και τον τουρισμό. Παράλληλα ζήτησε την αποστολή κλιμακίου ιατρών του Λιμενικού Σώματος στα Αντικύθηρα μετά το Πάσχα, για την πραγματοποίηση σειράς εξετάσεων στους μονίμους κατοίκους. 
Με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Μπαλάφα συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και κυρίως το ζήτημα των μόνιμων προσλήψεων στους νησιωτικούς Δήμους, για το οποίο αναμένεται σχετική απόφαση του αρμοδίου Αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Χριστόφορου Βεναρδάκη. Παράλληλα ο Δήμαρχος έθεσε σειρά ζητημάτων που απασχολούν τις νησιωτικές κοινωνίες και υπέβαλε σχετικές προτάσεις.

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου