Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ - ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Υπόμνημα προς τους αρμόδιους υπουργούς απέστειλαν αγροτικοί σύλλογοι, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί των Δ. Ευρώτα και Μονεμβασίας καθώς και οι ομώνυμοι Δήμοι.
Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Κύριοι Υπουργοί 
Η πρωτοβουλία συντονισμού του συνόλου του Αγροτικού κόσμου της κεντρικής και νότιας Λακωνίας ήρθε ως αποτέλεσμα του τραγικού αδιεξόδου που έχει διαμορφωθεί από το Νοέμβριο του 2015 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα συνεχώς και πιο έντονο.
Έτσι τώρα πλέον βρισκόμαστε στη χειρότερη κοινωνική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που έχει γνωρίσει η περιοχή μας. Ο τομέας που γνωρίζει τη πλήρη και καθολική εξαθλίωση είναι ο τομέας της εμπορίας και διάθεσης εσπεριδοειδών.
Κάποιες από τις ποικιλίες των πορτοκαλιών όσο και μανταρινιών όπως τα μανταρίνια 
Ορτανίκ, έμειναν παντελώς αδιάθετες στα δέντρα. Όσες δε ποσότητες κατάφεραν να φτάσουν στην εμπορία αυτό γίνεται σε τιμές εξευτελιστικές. 
Όλα αυτά έχουν κύριες αίτιες το εμπάργκο που έχει ασκηθεί από τη Ρωσία έναντι των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,την διεθνή οικονομική συγκυρία που βιώνει και η Ευρώπη, τον έλεγχο των τραπεζικών συναλλαγών (capital control) και τη δυσπιστία των ευρωπαϊκών αγορών έναντι στην οικονομική αστάθεια της χώρας μας.
Κρίνουμε λοιπόν αναγκαία
α) Την εξασφάλισή από την Ευρωπαϊκή Ένωση των αναγκαίων πιστώσεων ως αποζημίωση των επιπτώσεων των δυσχερών σχέσεων Ευρώπης- Ρωσίας. Αυτό έγινε πέρυσι για άλλα αγροτικά προϊόντα που αποζημιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό.
β) Απαιτείται συνεργασία για τη διευκόλυνση της αξιοποίησης του μέτρου της κοινωνικής απόσυρσης. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού εξαρτάται από τη δυνατότητα που πρέπει να υπάρξει για την χρηματοδότηση της κοπής, συσκευασίας και μεταφοράς των προϊόντων με κάθε πρόσφορο μέσο. Ειδικότερα να υπάρξει παράταση του μέτρου της απόσυρσης τουλάχιστον μέχρι τέλη Μαΐου με αύξηση των ποσοτήτων που έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε για την Ελλάδα.
γ) Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν το θέμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου όπως η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες που οδήγησαν σε πλήρη ποιοτική υποβάθμιση των προϊόντων . Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα των αποκλεισμό τους από την εξαγωγή. Ζητάμε συγκεκριμένα την ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis για τα πορτοκάλια της ποικιλίας Βαλέντσια.
δ) Ο μακροχρόνιος αποκλεισμός από την αγορά της Ρωσίας επιβάλει την ενεργοποίηση των μηχανισμών του Υπουργείου Εξωτερικών για την αξιοποίηση των εμπορικών ακολούθων μας στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες εκτός Ευρώπης αγορές. Η προσέγγιση νέων αγορών απαιτεί συντονισμό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Πηγή: apela.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου