Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017

''ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕΡΑ'' - Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΣ

Το βράδυ της Πέμπτης 26/10 έγινε στο Λιμάνι του Πειραιά ο Αγιασμός στο πλοίο ΙΟΝΙΣ το οποίο δρομολογείται στα Κύθηρα, επαναφέροντας πλέον την ακτοπλοϊκή ομαλότητα στην περιοχή μετά από περίπου 4 μήνες. 
Στην τελετή των εγκαινίων μίλησε ο Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξής μας κ. Στράτος Χαρχαλάκης, παρέστησαν εκατοντάδες Κυθήριοι, Αντικυθήριοι, Κρήτες και μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας, Βουλευτές και ο Υπαρχηγός του Λ.Σ. Τον Αγιασμό τέλεση ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς π. Νήφων, ενώ ο Δήμαρχός μας δώρησε στον πλοίαρχο κ. Δημήτριο Λαδά μια εικόνα του Προστάτη των Ναυτικών Αγ. Νικολάου.
Ο κ. Γιώργος Τσαϊλάς, μιλώντας εκ μέρους της πλοιοκτησίας, τόνισε με έμφαση την τεράστια συμβολή του Δημάρχου προσωπικά στην δρομολόγηση του ΙΟΝΙΣ, κάτι που δεν χρήζει νομίζουμε περαιτέρω ερμηνείας, αφού είναι σαφές ότι εδώ και μήνες η μάχη της Δημοτικής Αρχής για την επίλυση του ακτοπλοϊκού μας ήταν καθημερινή, χωρίς παρορμήσεις και εξάρσεις, αλλά με μεθοδική και συγκροτημένη δουλειά και συνεργασία με τους πλοιοκτήτες και το Υπουργείο. Δουλειά που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιδοτήσεων, τον διαχωρισμό των γραμμών, την εκτέλεση μόνο ημερήσιων πλόων και τελικά την δρομολόγηση ενός όμορφου και σύγχρονου πλοίου, που επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε ριζικά και είναι έτοιμο να προσφέρει καλές υπηρεσίες στους επιβάτες του.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΙΟΝΙΣ:
Μετά από 5 μήνες πλήρους αποκοπής των Κυθήρων και Αντικυθήρων με τον Πειραιά, το Γύθειο και την Κρήτη, σήμερα έχουμε τη μεγάλη χαρά να βρισκόμαστε στο νέο πλοίο που από αύριο θα εξυπηρετεί πλέον τις γραμμές μας. Ένα πλοίο που όταν κατασκευάστηκε από ελληνικά χέρια το 1977, χαρακτηρίστηκε ως «θαύμα της ελληνικής ναυπηγικής», μιας τέχνης που οι Έλληνες γνωρίζουν καλά από την αρχαιότητα.
Η ξαφνική αποχώρηση του ΚΟΡΝΑΡΟΣ από τις γραμμές των Κυθήρων, στις αρχές μάλιστα της τουριστικής περιόδου, μας γέμισε αγανάκτηση αλλά και ευθύνη. Αγανάκτηση γιατί η πλοιοκτήτρια εταιρεία του ΚΟΡΝΑΡΟΣ δεν σεβάστηκε ούτε το επιβατικό της κοινό ούτε όμως το Δήμο και το αρμόδιο Υπουργείο που συνεργάστηκαν στενά με αποτέλεσμα να βελτιώσουν τις επιδοτούμενες περιφερειακές γραμμές κυρίως ως προς το σκέλος της Καλαμάτας. Ευθύνη διότι χρέος μιας Δημοτικής Αρχής δεν είναι να κάνει διαδηλώσεις μέσα στο καλοκαίρι όπως μας προτάθηκε, ούτε να ικανοποιεί την λαϊκή παρόρμηση, αλλά να σχεδιάζει και να προτείνει λύσεις για κάθε πρόβλημα που προκύπτει, είτε αφορά τις άμεσες αρμοδιότητές της είτε όχι. Προτιμήσαμε λοιπόν, αντί να εξαντλήσουμε την ενεργητικότητά μας σε διαμαρτυρίες, λαϊκές συγκεντρώσεις και καταλήψεις υπουργείων, να την κατευθύνουμε στην ενίσχυση της διαφημιστικής μας προβολής με αποτέλεσμα να καταφέρουμε τον περιορισμό των απωλειών από την έλλειψη του περιφερειακού πλοίου, με εξαίρεση όμως το κομμάτι της Κρήτης, από την οποία η απώλεια ήταν σημαντική. 
Συνεργαστήκαμε στενότατα με το αρμόδιο υπουργείο και θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία αλλά ιδιαίτερα τον Υφυπουργό κ. Νεκτάριο Σαντορινιό με τον οποίο αναλώσαμε πολλές ώρες στα τηλέφωνα και κατ΄ ιδίαν προκειμένου να τεθούν νέοι όροι για τις γραμμές μας και να δρομολογηθεί επιτέλους ένα πλοίο αξιόπλοο, φερέγγυο, αξιόπιστο.

Η Δημοτική Αρχή αλλά και προσωπικά ως Δήμαρχος, ταχθήκαμε εξαρχής υπέρ μιας λύσης όχι ανάγκης, αλλά βιώσιμης που θα εγγυάται την ασφάλεια των επιβατών, την εξυπηρέτηση, την αξιοπιστία. Και γνωρίζουμε καλά ότι οι πλοιοκτήτες του ΙΟΝΙΣ έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των Κυθηρίων ως φερέγγυοι και νοικοκύρηδες, στοιχεία απαραίτητα για την βιωσιμότητα ενός πλοίου στις γραμμές μας. 
Και επειδή σε λίγο καιρό θα γίνει ο διαγωνισμός για την υπόλοιπη δρομολογιακή περίοδο πέραν του τριμήνου της παρούσας σύμβασης, θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση διερμηνεύοντας παράλληλα και την άποψη όλων των δημοτών του Δήμου μου. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικούμε διαρκώς την αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών μας συγκοινωνιών και όχι το πισωγύρισμα. Ας το ακούσουν αυτό όσοι ορέγονται επαναφορά στις θάλασσες μας γνωστών απολιθωμάτων του παρελθόντος που ταλαιπώρησαν επί χρόνια τους Κυθήριους!

Ο συνδυασμός των πλοίων ΙΟΝΙΣ και ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ, η έγκαιρη ανακοίνωση των δρομολογίων, ο επαγγελματισμός των κατά τόπους πρακτόρων, η δυνατότητα έκδοσης online εισιτηρίων και η αξιόπιστη και φερέγγυα πλοιοκτησία, είναι παράγοντες που αναβαθμίζουν τη συγκοινωνία των νησιών μας και θα βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών. Και φυσικά όσο υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, η στήριξη του Δήμου μας στα συγκεκριμένα πλοία θα είναι σαφής, δεδομένη και χωρίς αστερίσκους.
Θερμά θέλω να ευχαριστήσω τους κυρίους Τουρλομούση και Τσαϊλά και τις οικογένειές τους, που γνωρίζω πόσο πολύ κοπίασαν μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου να βρισκόμαστε σήμερα εδώ και αύριο με το πλοίο αυτό στα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και την Κίσσαμο. Τους Δημάρχους Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκο και Κισσάμου κ. Σταθάκη, τους τοπικούς Βουλευτές, την Περιφερειάρχη κα. Δούρου και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηπέρο που όλο αυτό το διάστημα, ο καθένας από τη θέση του έκανε αυτό που έπρεπε για να λυθεί το ζήτημα που μας ταλαιπώρησε επί μήνες. Την πολιτική, υπηρεσιακή και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, που παρά τα προβλήματα που διαρκώς ανακύπτουν στους τομείς αρμοδιότητός της, προέταξε ως προτεραιότητα την ανάγκη επαναφοράς της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Κυθήρων και Αντικυθήρων, επιλύοντας διαδικαστικά, νομικά και γραφειοκρατικά προβλήματα, που πιστέψτε με είναι πολλά.
Εύχομαι στο νέο μας πλοίο, στον Πλοίαρχο κ. Δημήτρη Λαδά που σήμερα γιορτάζει, στους Αξιωματικούς και το Πλήρωμα, καλά ταξίδια, ήρεμες θάλασσες και τη σκέπη της Μυρτιδιώτισσας διαρκώς υπεράνω όλων. Σας ευχαριστώ!Πηγή: Κύθηρα Αντικύθηρα Καινούργια Μέρα (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου