Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ - ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ!

Πολλά νησιά της Ελλάδας πνίγονται στα σκουπίδια! Κέρκυρα και Ζάκυνθος είναι τα κλασσικότερα παραδείγματα. Το 2018 η TUI ακύρωσε πάνω από 50 πτήσεις της προς Κέρκυρα λόγω των σκουπιδιών (βλ. ΕΔΩ). Τα Κύθηρα αποτελούν και στον τομέα αυτό μια φωτεινή εξαίρεση.
Οι μελέτες για την δημιουργία ΧΥΤΥ στο νησί ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια, ήδη από την εποχή της Δημαρχίας του Αρτέμη Καλλίγερου. Στην πορεία το ζήτημα "κόλλησε" αλλά τελικά οι μελέτες ολοκληρώθηκαν με τη συνεργασία Δήμου - Περιφέρειας και κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη του προστίμου της ΕΕ, που είναι 80.000€ ανά ΧΑΔΑ κάθε εξάμηνο, δηλαδή 320.000€ το χρόνο για το Δήμο μας που διέθετε 2 ΧΑΔΑ (Κύθηρα/Αντικύθηρα). Το 2014 που παραλάβαμε το Δήμο, οι μελέτες είχαν ολοκληρωθεί αλλά όχι στο σύνολό τους. Τις ολοκληρώσαμε και ταξίδεψα προσωπικά στις Βρυξέλλες όπου μαζί με την Περιφέρεια καταφέραμε να ξεκολλήσουμε το έργο καθώς υπήρχε σοβαρό χρηματοδοτικό ζήτημα σε ό,τι αφορά την δαπάνη αποκατάστασης των ΧΑΔΑ.
Σήμερα το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Κύθηρα και Αντικύθηρα ολοκληρώνεται με προϋπολογισμό 7,6 εκατομμύρια Ευρώ. Έχουν αποκατασταθεί οι ΧΑΔΑ, έχουν κατασκευασθεί οι ΧΥΤΥ, αναμένουμε τα 2 νέα απορριμματοφόρα και τη μονάδα κομποστοποίησης, λύνουμε οριστικά το θέμα της ανεξέλεγκτης διάθεσης των μπαζών με την χωροθέτηση ΧΥΤ Αδρανών στο Λαχνό.
Πρόκειται για ένα ΕΡΓΟ-ΠΡΟΤΥΠΟ όχι μόνο για ελληνικό νησί αλλά συνολικά για την ΕΕ. Ένα έργο που έχει βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όταν στο Τσιρίγο έχουμε λύσει ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο σε μεγάλα τουριστικά νησιά, αυτό είναι ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Το έργο αυτό είναι η απάντηση σε όσους συμπολίτες μας λένε "τί κάνατε στο χωριό μας;". Χωρίς το έργο αυτό, σήμερα θα είχαμε πνιγεί στα σκουπίδια. Με το έργο αυτό, δημιουργούμε μια ουσιαστική υποδομή ανάπτυξης για τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον! Είναι ένα έργο ΟΥΣΙΑΣ και όχι θεωρίας, όπως αυτές που αναπαράγονται εσχάτως από ευκαιριακές αυτοδιοικητικές συμμαχίες. Τα δήθεν οραματικά έργα που κάποιοι διαφημίζουν, συνιστούν μπάλα στην εξέδρα, καθώς πρώτιστο χρέος των δημοτικών αρχών είναι η καθημερινότητα: η καθαριότητα, η ύδρευση, η οδοποιία, ο φωτισμός, οι πινακίδες, η συγκοινωνία. Μεγάλες υποδομές όπως το Σφαγείο, το Κλειστό Γυμναστήριο και τα νέα σχολικά κτήρια απαιτούν χρόνια μελετών και ωρίμανσης, αφέθηκαν επί πολλά χρόνια στην τύχη τους, τα ωριμάζουμε σταδιακά αλλά θέλουν χρόνο.
Τέτοια οραματικά έργα γίνονται πολλά στο νησί μας. Τηλεδιοίκηση και τηλεέλεγχος δικτύων ύδρευσης, ολοκλήρωση μελετών για φράγμα νερού 5.000 κυβικών στις Όχελλες, μεγάλα έργα οδοποιίας, Γέφυρα Μάκρωνα, Γήπεδο Μανιτοχωρίου, αναπλάσεις οικισμών, νέα δίκτυα φωτισμού, νέες παιδικές χαρές, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και πολλά άλλα. Τα έργα αυτά προκύπτουν από μεθοδική δουλειά και κυρίως από σωστή ιεράρχηση καθώς είναι αδύνατον ένας μικρός Δήμος όπως ο δικός μας να μπορέσει να κάνει από μόνος του μεγάλες υποδομές, χωρίς τη στήριξη του Κράτους. Η ωρίμανση των μεγάλων υποδομών ποτέ δεν εξαρτάται μόνο από ένα Δήμο ή μια Δημοτική Αρχή. Απαιτεί χρόνια μελετών και συνεργασία με το κεντρικό Κράτος σε όλα τα επίπεδα. Συνεργασία που γνωρίζουμε καλά πώς να επιτύχουμε και το αποδείξαμε ήδη τα χρόνια αυτά. Θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε και στα επόμενα!

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΕ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΕΩΡΙΕΣ!
ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ!

Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου