Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ

Κύθηρα, 3 Φλεβάρη 2019

Κυθήριες και Κυθήριοι, Αντικυθήριες και Αντικυθήριοι, φίλες και φίλοι,
Το Μάιο του 2014 πραγματοποιήσατε μια μεγάλη και ιστορική υπέρβαση, εκλέγοντάς με ως Δήμαρχό σας, χωρίς οι περισσότεροι καν να με γνωρίζετε προσωπικά. Μέσα στα 4,5 αυτά χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και δημοτών των νησιών μας έχει ήδη καταλάβει τη διαφορά, το έργο, την ουσία.
Από το 2014 μέχρι και σήμερα:
> Συνεργαστήκαμε με κάθε θεσμικό φορέα προκειμένου να προωθήσουμε λύσεις στα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα του νησιού μας.
> Ολοκληρώνουμε τη διαχείριση των απορριμμάτων, ένα έργο εμβληματικό χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για ανάπτυξη, ένα έργο που μας αναβαθμίζει σημαντικά ως προορισμό, τη στιγμή που μεγάλα τουριστικά νησιά όπως η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος δεν έχουν ακόμα καταφέρει να διαχειριστούν τα απορρίμματά τους.
> Εκτελέσαμε, δημοπρατήσαμε και προγραμματίζουμε έργα που αναμένονταν επί χρόνια, με τη συνεργασία της Περιφέρειας, του ΥΠΕΣ, αλλά και με ίδιους πόρους του Δήμου μας. Ενδεικτικά: Γέφυρα Μάκρωνα, νέο Γήπεδο στο Μανιτοχώρι, αναπλάσεις οικισμών (Φράτσια, Μητάτα, Belvedere, Τοιχίο Αγ. Πελαγίας, Σκλαβιάνικα κ.λπ.), ανακαινίσεις δημοτικών κτιρίων, νέα δίκτυα φωτισμού κ.λπ.
> Προωθούμε λύσεις για την εξασφάλιση επάρκειας αλλά και ποιότητας στο πόσιμο νερό: νέες γεωτρήσεις, νέα δίκτυα ύδρευσης, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών, νέες δεξαμενές σε κομβικά σημεία, αυτοματισμός των δικτύων και νέα ψηφιακά υδρόμετρα κ.λπ.
> Ολοκληρώσαμε το σύνολο των μελετών για το έργο συλλογής νερού στις Όχελλες (το 2014 υπήρχε μόνο μια υδρογεωλογική έκθεση), χωρητικότητας 5.000 κυβικών και το καταθέτουμε προς αδειοδότηση και χρηματοδότηση.
> Προωθήσαμε την προμελέτη του αποχετευτικού δικτύου της Αγ. Πελαγίας καθώς και τις μελέτες για την επέκταση του δικτύου του ΒΙΟΚΑ προς Λιβάδι-Καρβουνάδες.
> Εντάξαμε στον προϋπολογισμό του 2019 την προμελέτη για αποχετευτικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή Αβλέμωνα – Παλαιοπόλεως και δημοπρατούμε άμεσα το φρεάτιο υποδοχής λυμάτων στον ΒΙΟΚΑ Καψαλίου. Αναζητούμε λύση για το πρόβλημα αδειοδότησης του αποδέκτη για τον ΒΙΟΚΑ Ποταμού, που δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί λόγω περιβαλλοντικής νομοθεσίας, κάτι που ήταν γνωστό το 2014 αλλά κάποιοι υπόσχονταν δήθεν άμεσες λύσεις.
> Ολοκληρώνουμε τις μελέτες και την αδειοδότηση για 2 μεγάλες μονάδες αφαλάτωσης στην Αγ. Πελαγία και το Διακόφτι που έχουν χρηματοδοτηθεί με 1.500.000€ από την Περιφέρεια.  
> Ολοκληρώσαμε τις μελέτες και αναμένουμε την τελική άδεια δόμησης για το νέο παιδικό σταθμό στα Λογοθετιάνικα με χρηματοδότηση 300.000€ από την Περιφέρεια.
> Ανακαινίσαμε και πιστοποιούμε 5 παιδικές χαρές με ίδιους πόρους του Δήμου (Κοντολιάνικα, Αγ. Πελαγία, Αβλέμωνας, Ποταμός, Χώρα) και δημοπρατούμε εντός των πρώτων μηνών του 2019 ακόμα 7 με χρηματοδότηση του προγράμματος Φιλόδημος (Διακόφτι, Κάλαμος, Καραβάς, Κεραμωτό, Φριλιγκιάνικα, Λογοθετιάνικα, Λιβάδι). Κάθε σύγκριση των σημερινών παιδικών χαρών με αυτές του 2014 είναι απλά περιττή.  
> Οι διαρκείς και ουσιαστικές παρεμβάσεις μας προς την Κυβέρνηση για θεσμική θωράκιση του Δήμου είχαν αποτέλεσμα: μονιμοποίηση επιτυχόντων διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2009, διαγωνισμός 5 μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων στο Δήμο και την Εγχώριο Περιουσία, τον αναμενόμενο διαγωνισμό για την μόνιμη πρόσληψη 9 υπαλλήλων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, το νέο Π.Δ. για την Εγχώριο Περιουσία που αναμενόταν από το 2010 κ.λπ.
> Σταματήσαμε την παράτυπη λειτουργία της Επιτροπής Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών που διέγραψε οφειλές ύψους 120.000€ την περίοδο 2007-2014 χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις. Σταματήσαμε την παράτυπη λειτουργία του δημοτικού βυτίου λυμάτων.
> Μεταφέραμε το Νηπιαγωγείο Ποταμού στο σύγχρονο κτήριο της Αγίας Πελαγίας γιατί αυτό απαιτούσε η κοινή λογική και η ασφάλεια των παιδιών.
> Από το 2014 μέχρι και σήμερα τηρούμε τους νόμους και τις διαδικασίες χωρίς αστερίσκους και χωρίς προσωπικές πρακτικές.
> Προβάλουμε το νησί μας σε μεγάλες εκθέσεις τουρισμού σε χώρες-στόχους για τα δεδομένα των Κυθήρων και προωθούμε σύγχρονες μορφές προβολής όπως το destination branding.
> Υλοποιούμε δράσεις εναλλακτικού τουρισμού σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς και ιδρύματα.
> Αναβαθμίσαμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου και υποστηρίξαμε τις ιδιωτικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες.
> Αποδώσαμε τη διαχείριση των αιγιαλών στην Εγχώριο, όπου και ανήκει, με αποτέλεσμα σταθερές πολυετείς συμβάσεις αξιοποίησης των παραλιών μας.
> Οι διαρκείς παρεμβάσεις μας αλλά και τα τεκμηριωμένα αιτήματά μας, είχαν ως αποτέλεσμα να ανοίξουν για το νησί μας οι χρηματοδοτικοί κρουνοί της Περιφέρειας και του ΥΠΕΣ, όπως ποτέ ξανά στο παρελθόν. Σήμερα οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις έργων για τα Κύθηρα (ολοκληρωμένων, κατασκευαζόμενων ή προς δημοπράτηση και εκτέλεση) αγγίζουν το ποσόν των 23.000.000€ από την Περιφέρεια και το ΠΕΠ και το ποσόν των 3.500.000€ από το ΠΔΕ και τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ του Υπουργείου Εσωτερικών. Ποσά πρωτόγνωρα για τα δεδομένα του Δήμου μας, ενώ αναμένονται εντάξεις νέων έργων σε προγράμματα χρηματοδότησης ύψους 2.700.000€ (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Leader κ.λπ.).
> Έχουμε τις περισσότερες δημοπρατήσεις έργων σε ετήσια βάση στο σύνολο των Δήμων της Π.Ε. Νήσων, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος μας εν έτει 2019 έχει το λιγότερο προσωπικό από ιδρύσεώς του.
> Διατηρήσαμε και βελτιώσαμε την εξαιρετική οικονομική κατάσταση του Δήμου.
> Παραλάβαμε έναν ετήσιο προϋπολογισμό 6,5 εκατομμυρίων το 2014 και τον εκτοξεύσαμε στα 12 το 2019, με πραγματικές-υπαρκτές χρηματοδοτήσεις.
> Προωθήσαμε σημαντικά έργα στα Αντικύθηρα και στηρίζουμε την εμβληματική δραστηριότητα του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο νησί, που θα δώσει προοπτική πληθυσμιακής ανάκαμψης.
Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες, Φίλες και Φίλοι,
Η δουλειά φαίνεται. Τα έργα φαίνονται. Το αποτέλεσμα είναι ορατό όσο και αν κάποιοι – λίγοι φυσικά – επιχειρούν να το μειώσουν. Μέσα στα 4,5 αυτά χρόνια η ομάδα διοίκησης του Δήμου μας, εργάστηκε σκληρά, με μέθοδο, πρόγραμμα και ουσία, μακριά από λαϊκίστικες πρακτικές του παρελθόντος. Τα έργα που έχουν ήδη εκτελεστεί ή χρηματοδοτηθεί και εκτελούνται δεν προέκυψαν από τύχη. Προέκυψαν από σωστές μελέτες, από προσήλωση στις διαδικασίες ωρίμανσης που απαιτεί ο νόμος. Η χρηματοδότηση που αναμένουμε για το Αστικό Σχολείο Ποταμού (375.000€) προκύπτει από σωστή μελέτη και ωρίμανση του φακέλου που χρειάστηκε 3 χρόνια.
Από το 2014 μέχρι σήμερα συνταξιοδοτήθηκαν πολλοί άξιοι υπάλληλοι του Δήμου, είχαμε διαρκείς αλλαγές νομοθεσίας για τα δημόσια έργα, αντιμετωπίσαμε θεσμικά ζητήματα εξαιτίας των οποίων σταμάτησαν ουσιαστικά οι δημοπρασίες για πάνω από ένα χρόνο (Νόμος 4412), τετραπλασιάστηκε η γραφειοκρατία για τις εγκρίσεις δαπανών, άλλαξαν ριζικά οι διαδικασίες δημοπράτησης έργων. Και παρά τα τεράστια αυτά προβλήματα, καταφέραμε όλα τα παραπάνω.
Στην επόμενη θητεία μας, η ομάδα μας θα είναι ανανεωμένη αλλά και έμπειρη. Ο συνδυασμός εμπειρίας και ανανέωσης είναι η καλύτερη επιλογή για να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά το έργο μας. Για να ολοκληρώσουμε τις μελέτες μεγάλων υποδομών που έχουμε βάλει ως στόχο και να χρηματοδοτήσουμε σημαντικά έργα για το μέλλον του τόπου μας: Φράγμα νερού στις Όχελλες, Κλειστό Γυμναστήριο, Σφαγεία, νέες σχολικές μονάδες, ανάπλαση Ποταμού και Χώρας. Έργα που επί χρόνια βάλτωσαν. Είναι οι μεγάλοι στόχοι μας που απαιτούν χρόνο για σωστές μελέτες γιατί χωρίς πλήρεις μελέτες, χρηματοδοτήσεις ΔΕΝ έρχονται!
Στην προεκλογική περίοδο θα ακούσετε πολλά. Θα ακούσετε θεωρίες και εύκολες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Θα ακούσετε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, εναλλακτικές πολιτικές και εύκολες λύσεις. Τίποτε από αυτά δεν είναι αλήθεια. Τα ακούσαμε και το 2014. Κάποιοι μας έλεγαν για «σίγουρες χρηματοδοτήσεις» μεγάλων έργων, για τα οποία δεν υπήρχαν όμως ούτε οι μελέτες! Κάποιοι μας υποσχέθηκαν ότι π.χ. το νέο δίκτυο ύδρευσης της Αγ. Πελαγίας ήταν χρηματοδοτημένο και έτοιμο προς δημοπράτηση, όμως είχε απορριφθεί από την Περιφέρεια ένα μήνα πριν τις εκλογές του 2014! Το δημοπρατούμε στους επόμενους μήνες με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 3.100.000€. Πόσα χρόνια αναμένονταν οι αναπλάσεις στα Μητάτα, στα Φράτσια, στο Belvedere; Πόσα χρόνια κρέμονταν τα παράθυρα του κτηρίου του Ποταμού; Πόσα χρόνια περιμέναμε το δρόμο στο Μελιδόνι, τη Λαγκάδα, τα Διακοπουλιάνικα και την Αγ. Αναστασία, το δρόμο προς το Μουδάρι; Το γεφύρι του Μάκρωνα και το τοιχίο της Αγ. Πελαγίας; Την ολοκλήρωση των μελετών για το Θέατρο και τις παιδικές χαρές που ήταν επικίνδυνες για τα παιδιά μας; ΟΛΑ αυτά τα προχωρούμε με σκληρή δουλειά και κόπο.
Η δική μας παράταξη δεν θα υποσχεθεί εύκολες λύσεις. Δεν θα σας δώσει υπερβολικές ελπίδες για σοβαρά ζητήματα που απαιτούν χρόνο, όπως η επέκταση του διαδρόμου στο αεροδρόμιο ή η προσέλκυση της κρουαζιέρας. Η προμελέτη για το αεροδρόμιο ολοκληρώθηκε και δημοπρατούνται οι μελέτες που θα απαιτήσουν το λιγότερο 2-3 χρόνια για πλήρη ωρίμανση και αδειοδότηση γιατί αυτές είναι οι διαδικασίες και οι χρόνοι ειδικά σε ένα τόσο δύσκολο θέμα όπου εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες (Υπ. Υποδομών, ΥΠΑ, Περιφέρεια). Οι μελέτες για το ISPS στο Καψάλι ολοκληρώθηκαν και αναμένουμε την ανανέωση της χρηματοδότησης για το 2019 για να προχωρήσουν τα έργα. Ζητήματα κομβικά για την ανάπτυξη του νησιού μας που δεν λύνονται άμεσα, που απαιτούν χρόνο και υπομονή.
Η δική μας παράταξη δεν θα πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, υποσχόμενη τα πάντα στους πάντες. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση στην καθημερινότητα (καθαριότητα, φωτισμός, ύδρευση κ.λπ.) προωθώντας παράλληλα όσα έργα μπορούν πράγματι να χρηματοδοτηθούν στα επόμενα χρόνια. Εξάλλου οι δυνατότητες ενός μικρού Δήμου όπως ο δικός μας δεν μπορούν να είναι απεριόριστες.
Καλώ κάθε συμπολίτη μας, που ταυτίζεται με τις αρχές και τους στόχους μας, να μας ακολουθήσει και να μας υποστηρίξει για να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά το έργο μας. Στην παράταξή μας χωράει κάθε δημότης που βλέπει την αυτοδιοίκηση ως διάθεση προσφοράς ταυτισμένη με εφικτούς στόχους. Εξάλλου η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Στην αυτοδιοίκηση δεν γίνεται να υπάρχουν ούτε μόνιμοι ένοικοι ούτε κληρονόμοι δημόσιων αξιωμάτων.
Η τελική επιλογή είναι πάντα στο χέρι των δημοτών που έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να είναι απαιτητικοί από τους εκπροσώπους τους, γνωρίζοντας όμως ότι χρειάζεται χρόνος ακόμα και για τα αυτονόητα. Ας αναλογιστείτε ότι χρειάστηκαν σχεδόν 5 χρόνια διαρκών πιέσεων και αγώνων για να εγκριθεί η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Δήμο μας, που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Συμμερίζομαι την αγωνία των συμπολιτών μας για ένα καλύτερο αύριο, για έναν καλύτερο Δήμο, για την ολοκλήρωση μεγάλων αναπτυξιακών δομών και έργων. Έχω την ίδια ακριβώς αγωνία με όλους σας. Έχω παράλληλα την πεποίθηση ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε ΕΦΙΚΤΟΥΣ στόχους και να προγραμματίσουμε τις μεγάλες υποδομές με μέθοδο και συστηματική δουλειά, μακριά από έωλες υποσχέσεις και δήθεν άμεσες λύσεις που ΔΕΝ υφίστανται. Εύκολες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα ΔΕΝ υπάρχουν! Αν υπήρχαν, θα τις είχαμε δει τόσα χρόνια που τις ακούγαμε. Τα προβλήματα λύνονται μόνο με προγραμματισμό, πολύ και σκληρή δουλειά, μέθοδο και υπομονή. Όλα τα υπόλοιπα είναι θεωρίες και μόνο θεωρίες.
Σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε τους υποψήφιους, τον απολογισμό του έργου μας και τον προγραμματισμό μας για τη νέα περίοδο όπου θα μιλήσουμε αναλυτικά με στοιχεία και λεπτομέρειες που θα πρέπει ως ψηφοφόροι να γνωρίζετε. Σας θέλουμε όλες και όλους μαζί μας. Για να ολοκληρώσουμε όλοι μαζί την μεγάλη αλλαγή του 2014. Για να προχωρήσουμε τις απαραίτητες μεγάλες ή μικρότερης κλίμακας υποδομές. Για να συνεχίσουμε την εξωστρέφεια και την προβολή. Για να λύσουμε προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας επί δεκαετίες. Για να πείσουμε το κεντρικό κράτος να δώσει ισχυρά κίνητρα στη νέα γενιά να παραμείνει στην επαρχία, κάτι που αυτόνομα δεν μπορεί να καταφέρει κανένας Δήμος ή ένα μόνο πρόσωπο.
Στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου σας καλώ να μας δώσετε ξανά ισχυρή εντολή εμπιστοσύνης για να συνεχίσουμε το έργο μας. Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις, με πρόγραμμα, μέθοδο και προοπτική.
Για να πάμε τον Δήμο και τα νησιά μας ακόμα πιο μπροστά!

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ – ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου