Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

ΚΥΘΗΡΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΤΗΝ 1η ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ GREEN FLAG TRAILS


Στις αρχές Οκτωβρίου 2019, επαγγελματίες του πεζοπορικού χώρου, από 13 χώρες, μαζεύτηκαν στα Κύθηρα για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό σεμινάριο για επιθεωρητές Green Flag Trails, σήμα του Παγκόσμιου Δικτύου Μονοπατιών (World Trails Network). Κατά τη διάρκεια του επταήμερου σεμιναρίου επιθεωρήθηκαν επιλεγμένα μονοπάτια των Κυθήρων, και δύο από αυτά βραβεύτηκαν με το σήμα Green Flag trails. Είναι τα πρώτα στην Ευρώπη που λαμβάνουν το σήμα αυτό!
Τα Μονοπάτια Green Flag Trails είναι μια πιστοποίηση, που αναγνωρίζει τα μονοπάτια για την ακρίβεια των δεδομένων, την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και την αειφόρο διαχείριση.
H πιστοποίηση Green Flag Trails βοηθά στη βελτίωση των υπηρεσιών προς το κοινό και εξασφαλίζει έγκαιρη και κατάλληλη συντήρηση των υποδομών των μονοπατιών. Με τον ενσωματωμένο έλεγχο ακρίβειας πληροφοριών, το σύστημα βοηθά τους πεζοπόρους και τους χρήστες μονοπατιών να κατανοήσουν ποιες είναι οι διαδρομές που ταιριάζουν καλύτερα στις ικανότητες και τις προτιμήσεις τους. Με αυτό τον τρόπο, η παγκόσμια βιομηχανία μονοπατιών αποκτά αυξημένη αξιοπιστία, εφαρμόζοντας συστήματα που βελτιώνουν την περιβαλλοντική υπευθυνότητα, το μάρκετινγκ αλλά και τα δεδομένα μονοπατιών, τα οποία επαληθεύονται ως ακριβή και αξιόπιστα.
Αυτό ήταν το πρώτο βήμα της πιστοποίησης Green Flag Trails στην Ευρώπη. Το επόμενο είναι η ικανοποίηση της ζήτησης, που έχει προκύψει, για το σήμα από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ουγγαρία. Επιπλέον,  χώρες όπως η Ρωσία, η Αρμενία, η Γεωργία, ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Παλεστίνη και η Κένυα ευελπιστούν να το εφαρμόσουν με στόχο την ενίσχυση της αειφορίας των μονοπατιών τους.
Όλοι  οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο των Κυθήρων έχουν λάβει το πιστοποιητικό Επιθεωρητή του Green Flag Trails (Green Flag Trails Auditor). Οι  επαγγελματίες αυτοί συμμετείχαν στο σεμινάριο των Κυθήρων ,που διοργάνωσε το World Trails Network με την υποστήριξη του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης, και σε συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Μονοπάτια της Ελλάδας. Το σεμινάριο   πραγματοποιήθηκε σε  πιστοποιημένο κατάλυμα Hikers Friendly.
Για το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης: Από το 2006, το Κυθηραϊκό Ίδρυμα αναδεικνύει την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των Κυθήρων, συμβάλλοντας παράλληλα στη  βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις, επιστημονικά συνέδρια αλλά και με την αποκατάσταση των παραδοσιακών μονοπατιών μεταξύ άλλων. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: www.kipa.org.gr - Υπεύθυνος  ΚΙΠΑ: Γιώργος Κασιμάτης (kipa.idrima@gmail.com).
Για το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών (World Trails Network): Το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών  είναι  ένας διεθνής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός, που εκπροσωπεί κορυφαία μονοπάτια και πεζοπορικούς προορισμούς. Είναι ένα, παγκοσμίως, ενεργό δίκτυο ποικίλων,  υψηλής ποιότητας και περιβαλλοντικά βιώσιμων, μονοπατιών, τα οποία δρουν στις περιοχές τους για το συμφέρουν της βιομηχανίας μονοπατιών και τα οφέλη όλων.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:  https://worldtrailsnetwork.org/ - Υπεύθυνος Τύπου Παγκοσμίου Δικτύου Μονοπατιών: Galeo Saintz (chair@worldtraislnetwork.org).
Για τα Μονοπάτια Κυθήρων (Kythera Trails): Το Kythera Trails είναι το επίσημο δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων. Έχει στόχο  να διασώσει και να εμπλουτίσει τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, συμβάλλοντας στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας. Το  πρόγραμμα υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) σε συνεργασία με το Δήμο Κυθήρων, την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA).
Για την Paths of Greece: Η Κοιν. Σ. Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας (Paths of Greece) βρίσκει παλιά μονοπάτια, τα καθαρίζει, τα σηματοδοτεί και τα προβάλει στην Ελλάδα και διεθνώς. Στόχος της είναι η Ελλάδα να γίνει ένας από τους κορυφαίους πεζοπορικούς προορισμούς στον  κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες: www.pathsofgreece.gr
Για την πιστοποίηση Hikers Friendly Hotels: Το  σήμα “Hikers Friendly Hotels” πιστοποιεί πως ένα κατάλυμα προσφέρει ένα σύνολο υπηρεσιών και υποδομών προσαρμοσμένων στις ανάγκες του πεζοπόρου. Στόχος της πιστοποίησης είναι η εμπειρία της πεζοπορίας να ξεκινάει από το κατάλυμα και όχι από το μονοπάτι.

Πηγή: Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού κι Ανάπτυξης
Φωτογραφία αρχείου: news.gtp.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου