Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ - «ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΆΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ»

Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας των Δημάρχων της Π.Ε. Νήσων με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο που πραγματοποιήθηκε στη Σαλαμίνα. Κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συζήτηση για τη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού σύμφωνα με το Νόμο 4674/2020.
Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός είναι Ανώνυμη Εταιρεία με μετόχους τους Δήμους και έχει εξαιρετικά ευέλικτο τρόπο λειτουργίας. Μέσα από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό οι συμμετέχοντες Δήμοι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν την Υπηρεσία Δόμησης (στις 31-10 σταματάει η διοικητική υποστήριξη των Δήμων από τον Δήμο Πειραιά), να αναβαθμίσουν τις τεχνικές τους υπηρεσίες, να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ωριμάζουν σημαντικά έργα υποδομής, να τα δημοπρατούν με ταχύτητα και έτσι να υπηρετούν με αξιώσεις την τοπική ανάπτυξη.
Ο Δήμαρχός μας, ως Πρόεδρος του Δικτύου Δήμων Νήσων Αττικής και της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ είχε την ευκαιρία να θέσει στον Υφυπουργό Εσωτερικών σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικοί Δήμοι όπως: ο προβληματικός τρόπος λειτουργίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι διαδικασίες αδειοδότησης των δημοτικών έργων, η διοικητική υπαγωγή των Δήμων στα όρια ευθύνης κρατικών υπηρεσιών που πρέπει να ακολουθεί ενιαία δομή, η κατηγοριοποίηση των νησιωτικών Δήμων, η ανάγκη αναμόρφωσης του Νόμου 4412 προκειμένου να γίνει ευέλικτος και λειτουργικός, η ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης που θα επιλύει τα χρονίζοντα θεσμικά προβλήματα των Δήμων, αλλά και σειρά άλλων θεμάτων της καθημερινότητας που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.



Ο Υφυπουργός κ. Λιβάνιος μετέφερε την δέσμευση της Κυβέρνησης να υποστηρίξει με κάθε τρόπο τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς που αποτελούν τη μοναδική βιώσιμη πρόταση για την λειτουργία υπηρεσιών των ΟΤΑ στους οποίους παρατηρείται υποστελέχωση και σημαντική υστέρηση, όπως οι τεχνικές υπηρεσίες των νησιωτικών Δήμων και οι υπηρεσίες δόμησης.
Ο Δήμος μας θα προχωρήσει στη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού μαζί με τους υπόλοιπους Δήμους της Π.Ε. Νήσων και το θέμα θα τεθεί στο Δ.Σ. εντός του Σεπτεμβρίου μαζί με το Σχέδιο του Καταστατικού της υπό ίδρυση Εταιρείας.

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου