Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

"ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΔΩ" - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΤΟ 2021

Έναν προϋπολογισμό σε αναπτυξιακή κατεύθυνση με ανάδειξη του περιβάλλοντος και με σεβασμό στα χρήματα των δημοτών, παρουσίασε και ψήφισε η παράταξη μας
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29/12/2020 για την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2021 ο συνδυασμός μας κατέθεσε και υπερψήφισε δική του πρόταση, δεδομένου ότι με βάση την διαδικασία δεν μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις παρά μόνο συνολικές προτάσεις προϋπολογισμού.
Την πρόταση ψήφισε ομόφωνα και η παράταξη της μείζονος  αντιπολίτευσης  με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν  8 ψήφοι στους 17 του Συμβουλίου, έναντι 9 της πλειοψηφούσας παράταξης. Να σημειώσουμε ότι η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, όχι μόνο στήριξε με την ψήφο της την πρότασή μας αλλά και υπερθεμάτισε για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ δημοτικών συμβούλων και την ύπαρξη προϋπολογισμού με διαφορετική στόχευση.
Ο βασικός σκοπός της πρότασης μας είναι να δείξουμε ότι υπάρχει και διαφορετική στρατηγική για το Δήμο. Μια πρόταση η οποία θέτει ως προτεραιότητα την καθημερινότητα των κατοίκων και την ανάπτυξη του νησιού μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο της αντιπολίτευσης παρέχονται περιορισμένες δυνατότητες επεξεργασίας και παρέμβασης, λόγω ελλιπούς πρόσβασης σε στοιχεία.
Σε αυτή τη βάση η πρόταση μας έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Α. Προτείναμε μειώσεις σε μια σειρά κατηγορίες εξόδων (κωδικούς δαπανών) σε σχέση με την αρχική πρόταση, προκειμένου να δημιουργήσουμε χώρο για κυρίως αναπτυξιακές δράσεις. Πιστεύουμε ότι με την πρόταση μας οι περιπτώσεις αυτές υποστηρίζονται επαρκώς.
Β. Προτείναμε νέες δράσεις. Συγκεκριμένα:
1. Εκπόνηση συγκοινωνιακής μελέτης και μελέτης βιωσιμότητας εσωτερικής συγκοινωνίας. 10.000 ευρώ.
Αιτιολόγηση : Απαραίτητος όρος να δημιουργηθεί εσωτερική συγκοινωνία για την διευκόλυνση μετακίνησης των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων αλλά και την προσέλκυση τουριστών οι οποίοι επιλέγουν να μην κάνουν διακοπές με ιδιόκτητο μέση μεταφοράς ή δεν διαθέτουν ιδιόκτητο μέσο μεταφοράς. Η οικονομική ύφεση της περιόδου δεν δικαιολογεί άλλη αναβολή στο ζήτημα.
2. Επικαιροποίηση του ΣΔΑΕ (Σχεδίου δράσης αειφόρου ενέργειας) Δήμου Κυθήρων. 10.000 ευρώ.
Αιτιολόγηση: Τα παρωχημένα στοιχεία του υπάρχοντος ΣΔΑΕ επιτάσσουν την επικαιροποίηση για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης. Η δράση αυτή έχει τη δυνατότητα να χαράξει και την στρατηγική του Δήμου σε σχέση με τις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ώστε να μπορούμε καλύτερα να αντιμετωπίσουμε την διαμορφούμενη κατάσταση με τις προθέσεις για εγκατάσταση Ανεμογεννητριών
3. Διάνοιξη συντήρηση μονοπατιών. Εγγράφονται 5.000 ευρώ.
Αιτιολόγηση: Υπάρχει σύμφωνο στήριξης της πρωτοβουλίας υπογεγραμμένο από το Δήμο και δεν επαρκεί ο κωδικός για σηματοδοτήσεις. Η δράση αυτή σηματοδοτεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για ένα διαφοροποιημένο τουρισμό (των 12 μηνών το χρόνο) με σημαντικά τόσο οικονομικά όσο και πολιτισμικά οφέλη για το νησί μας.
4. Εκπόνηση μελέτης για κατασκευή αίθουσας συνεδρίων , πολλαπλών χρήσεων χωρητικότητας 250 ατόμων σε δημοτικό χώρο. 15.000 ευρώ.
Αιτιολόγηση: Η έλλειψη μας σύγχρονης υποδομής επαρκούς χωρητικότητας στερεί το νησί από τις ευκαιρίες συνεδριακού τουρισμού και κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας πέρα από την καλοκαιρινή περίοδο. Οι σχεδιασμοί της οικονομικής επιτροπής στοχεύουν σε μικρές και ανεπαρκείς αίθουσες. Η ύπαρξη μιας τέτοιας μελέτης θα επιτρέψει την αναζήτηση χρηματοδότησης από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.
5.  Κατασκευή νέου δαπέδου στο γήπεδο μπάσκετ Ποταμού και εγκατάσταση φορητών κερκίδων. 17,000 ευρώ.
Αιτιολόγηση: Δεν υπάρχουν σύγχρονοι χώροι αθλητισμού στην ευρύτερη περιφέρεια, ενώ η συνεχής χρήση του δημοτικού γηπέδου που δεν έχει συντηρηθεί για χρόνια, έχει προκαλέσει σημαντικές φθορές.
Γ. Τέλος σε μια σειρά «ανελαστικά» σημεία του προϋπολογισμού (Ανταποδοτικά τέλη, μέσα στα πλαίσια που είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε κατά νόμο, μισθοί κλπ.) η πρόταση μας ταυτίζεται με την πλειοψηφία.
Εννοείται ότι υποστηρίζουμε τις βασικές δράσεις του προϋπολογισμού σε έργα και παρεμβάσεις ώριμες για εκτέλεση. Όμως πρέπει να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε μια νέα στρατηγική για το νησί. Έτσι οι νέες δράσεις που προτείναμε έχουν σκοπό να αρχίσουν να χαράζουν ένα νέο δρόμο. Και βέβαια θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις στην λογική της παραγωγικής και πολιτισμικής ανασυγκρότησης του νησιού μας.
Δεσμευτήκαμε ότι θα παρακολουθούμε συνεχώς και θα παρεμβαίνουμε στη διάρκεια κάθε διαχειριστικής χρονιάς προκειμένου κάθε παραπέρα δυνατότητα (πχ. τα αναμενόμενα αυξημένα έσοδα από τα αυξημένα τετραγωνικά για Δημοτικά Τέλη και φόρους) να «επενδύονται» τόσο σε έργα που θα βελτιώνουν υποδομές και παραγωγική δυνατότητα στα Κύθηρα, όσο και για να ελαφρύνουμε τα βάρη στους δημότες (π.χ. μειώσεις μοναδιαίων χρεώσεων)
Σκοπός μας δεν είναι να αντιδικήσουμε με την δημοτική πλειοψηφία και τον Δήμαρχο, χωρίς βεβαίως να απεμπολούμε αυτό το δημοκρατικό μας δικαίωμα όταν και αν απαιτηθεί. Σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε θετικά σε μια διαφορετική προοπτική αναδεικνύοντας αυτή την διαφορετική λογική και ενημερώνοντας τους κατοίκους για αυτή.
Από την μέχρι τώρα συζήτηση στην συνεδρίαση φαίνεται να υπάρχουν αμυδρές ελπίδες συνεργασίας από την πλειοψηφία ή μέλη της πλειοψηφίας. Ελπίζουμε να ξεπεραστούν επιμέρους αντιλήψεις νεποτισμού και αυταρχισμού σε ότι αφορά την διαχείριση του Δήμου αλλά και το ύφος της εξουσίας.
Δηλώνουμε την πρόθεση μας να συμβάλλουμε σε κάθε θετική κίνηση χωρίς δεύτερες στοχεύσεις. Ενδιαφερόμαστε μόνο για το καλό του τόπου μας και δεν προσφέρουμε τις «καλές μας υπηρεσίες» εξυπηρετώντας κυβερνητικούς σχεδιασμούς...
Η παράταξη μας «Κύθηρα-Αντικύθηρα-Μένουμε εδώ» θα συνεχίσει την ζωντανή επικοινωνία με το σύνολο των δημοτών, των Κυθηρίων που μένουν σε άλλες περιοχές, αλλά και των φιλο-Κυθηρίων, προκειμένου να κινητοποιηθούν όλες οι ζωντανές δυνάμεις του τόπου που θέλουν να συμβάλλουν στο νέο αναπτυξιακό αφήγημα και την εναλλακτική πρόταση μας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Δημήτρης Κοντολέων
Γιώργος Διδυμιώτης
Μάνος Τριφύλλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου