Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Δήμαρχος Κυθήρων και Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Στράτος Χαρχαλάκης συμμετείχε στο τριήμερο ετήσιο τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που διεξήχθη μεταξύ 14-16/10/2021 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Χαρχαλάκης στην παρέμβασή του έθιξε τα ειδικά ζητήματα των νησιωτικών Δήμων, που πρέπει να τεθούν άμεσα σε διαδικασία επίλυσης, καθώς επηρεάζουν την καθημερινή τους λειτουργία αλλά και τη ζωή των δημοτών. Ζήτησε να αρθούν οι αδικίες από την κατηγοριοποίηση των μικρών και μεσαίων νησιωτικών Δήμων, να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού καθώς οι συνταξιοδοτήσεις-αποχωρήσεις υπαλλήλων είναι υπερδιπλάσιες από τις νέες προσλήψεις, να αλλάξει ο τρόπος κατανομής των ΚΑΠ συνυπολογίζοντας την επιβάρυνση των νησιών από την μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση της καλοκαιρινής περιόδου καθώς και την έκταση των νησιών.
Επιπλέον έκανε ειδική αναφορά στην καταστατική θέση των αιρετών εστιάζοντας στο γεγονός ότι ο νομοθέτης έχει δημιουργήσει αιρετούς 2 ταχυτήτων, ζήτημα που αναφέρθηκε εκτενώς καθ΄ όλη διάρκεια του Συνεδρίου, από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και όλους τους ομιλητές.
Στο περιθώριο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Δικτύου των Δημάρχων περιοχών που επηρεάζονται από την εγκατάσταση μεγάλων βιομηχανικών αιολικών πάρκων, στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμαρχος Κυθήρων, και συντάχθηκε σχετικό ψήφισμα ενώ αποφασίστηκε σειρά δυναμικών νομικών και θεσμικών ενεργειών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Δήμαρχος Κυθήρων τόνισε την ανάγκη ύπαρξης σαφούς χωροταξικού σχεδιασμού, επισημαίνοντας ότι κάθε απόφαση που επηρεάζει τόσο καθοριστικά τις τοπικές κοινωνίες θα πρέπει υποχρεωτικά να λαμβάνεται με την ισότιμη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών (αρχών και πολιτών), η γνώμη των οποίων θα πρέπει να είναι απόλυτα δεσμευτική, κάτι που εξάλλου αποτελεί επιταγή του Συντάγματος.
Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου