Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ ΒΑΖΕΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΗΜΙΤΕΛΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ''ΚΥΘΗΡΟΥΠΟΛΗ'' - ΈΝΣΤΑΣΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΟ ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ, Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

To Δ.Σ. του Συλλόγου μας συνεδρίασε την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024 και συζήτησε το θέμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το κτήριο του Τριφυλλείου Ιδρύματος που βρίσκεται δίπλα στον ιερό ναό της ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ. Η απόφαση του Δ.Σ. ελήφθη με 5 ψήφους υπέρ και 2 ψήφους κατά. Επειδή υπάρχει κάποια κινητικότητα στην περιοχή μας αναφορικά με το θέμα, σας δημοσιοποιούμε την απόφαση του Δ.Σ. ώστε να υπάρχει ενημέρωση για όλες τις παραμέτρους του θέματος.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΥΘΗΡΙΩΝ ΑΛΙΜΟΥ
Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ
email: syllogos.myrtidiotissa@gmail.com

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΤΗΣ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου περιοχής Κυθηρίων Αλίμου «Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ» κατά το παρελθόν είχε εκφράσει κατ’ επανάληψη την επιθυμία να ολοκληρωθεί η ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου των Κυθηρίων όπως αρχικά είχε δωρηθεί «υπό τρόπον» από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό στο Τριφύλλειο Ίδρυμα. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας συμμετείχαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το 2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, ο Δήμαρχος Αλίμου, καθώς και ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Τριφυλλείου. Στην εν λόγω συνάντηση συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν διερευνητικές διαδικασίες που στόχο θα είχαν την αποπεράτωση του κτηρίου με τη συμμετοχή του Δήμου Αλίμου, ο οποίος εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την από κοινού εκμετάλλευσή του, κατόπιν συμφωνίας με το Τριφύλλειο Ίδρυμα.
Στη συνέχεια όμως, και επειδή παρατηρούνταν στασιμότητα όσον αφορά την αποπεράτωση του κτηρίου, ο Σύλλογός μας εξέφρασε την ανησυχία του αποστέλλοντας σχετική επιστολή στο Δ.Σ. του Τριφυλλείου, συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2020. Τελικά, την 19η Ιανουαρίου 2022, το Τριφύλλειο Ίδρυμα δημοσίευσε Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση με το σύστημα της αντιπαροχής του ακινήτου. Τότε, στα ερωτήματα που υποβλήθηκαν από τον Σύλλογό μας προς το Τριφύλλειο αναφορικά με τον λόγο για τον οποίο επελέγη αυτή η διαδικασία, ενημερωθήκαμε ότι το Συμβόλαιο δωρεάς «υπό τρόπον» είχε υποστεί δύο τροποποιήσεις, με αποτέλεσμα το 2015 να έχει πάρει την τελική του μορφή, η οποία προβλέπει: «Το Ίδρυμα, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης του διαρκούς κοινωφελούς σκοπού του, δύναται στο εξής, υπό την επιφύλαξη του όρου -1-, να αξιοποιήσει και εκμεταλλευθεί, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο (και με το σύστημα της αντιπαροχής), το προαναφερόμενο ακίνητο, υπό την προϋπόθεση, ότι όταν ολοκληρωθεί το κτιριακό συγκρότημα, να παραχωρηθεί δωρεάν προς χρήση στον Συνεταιρισμό, ένα αυτοτελές τμήμα του (εμβαδού μέχρι 150 τ.μ.), το οποίο θα αποτελέσει το πνευματικό κέντρο με την ονομασία «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΘΗΡΙΩΝ» εντός του οποίου θα στεγαστεί και το γραφείο (ένα δίχωρο γραφείο) του Συνεταιρισμού (και του εξωραϊστικού συλλόγου)».
Για την ως άνω τροποποίηση δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ούτε από κάποιο μέλος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού ούτε από κάποιον άλλον Φορέα. Σύμφωνα με το Τριφύλλειο, το Δ.Σ. ήταν υποχρεωμένο από τον νόμο να προβεί σε μειοδοτικό διαγωνισμό ώστε να πετύχει την πλέον συμφέρουσα για το Κοινωφελές Ίδρυμα συμφωνία. Κατόπιν αυτού, τον Σεπτέμβριο του 2022 το Δ.Σ. του Συλλόγου μας έστειλε επιστολή στο Τριφύλλειο με την οποία ζητήσαμε να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα εγγυώνται τη μη αλλοίωση και τη διατήρηση του χαρακτήρα της περιοχής, του πολεοδομικού κανονισμού με τον οποίον οικοδομήθηκε η περιοχή, όπως επίσης την εκπλήρωση της ηθικής υποχρέωσης απέναντι στους δωρητές και τον σεβασμό στον γειτνιάζοντα, περικαλλή ναό της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας.
Το Δ.Σ. του Τριφυλλείου Ιδρύματος μάς απάντησε τον Οκτώβριο του 2022 με επιστολή στην οποία μας διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων ότι η εκπλήρωση «του τρόπου» (δηλαδή να κατασκευαστεί αίθουσα εκδηλώσεων 150 τετραγωνικών, η οποία θα αποτελέσει το Πνευματικό Κέντρο με την ονομασία «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΘΗΡΙΩΝ» εντός του οποίου θα στεγαστεί και το γραφείο του εξωραϊστικού συλλόγου), θα εκτελεστεί στο ακέραιο, και ότι θα γίνουν απολύτως σεβαστές οι πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού θα μας ενημερώσει σχετικά.
Πράγματι, την 23η Νοεμβρίου 2022 το Τριφύλλειο Ίδρυμα έκανε ενημέρωση στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Συγκεκριμένα, για το ότι κατατέθηκαν δύο προσφορές, μία από τον Δήμο Αλίμου και μία από την εταιρεία ΔΑΚΩΝ, καθώς και για το ότι επελέγη η εταιρεία ΔΑΚΩΝ, δεδομένου ότι η προσφορά της ήταν εμφανώς συμφερότερη από εκείνη του Δήμου Αλίμου. Βάσει αυτής, η εταιρεία ΔΑΚΩΝ θα προχωρήσει στην κατεδάφιση του υπάρχοντος κτηρίου και στην ανέγερση τεσσάρων (4) αυτοτελών κτηρίων, το ένα από τα οποία θα ανήκει στο Τριφύλλειο Ίδρυμα. Στο ισόγειο του κτηρίου αυτού θα κατασκευαστεί η αίθουσα των 150 τετραγωνικών και το γραφείο του Συλλόγου ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τις επόμενες μέρες επίκειται η έκδοση ΦΕΚ στο οποίο θα αποτυπώνεται το νέο Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αλίμου. Σε αυτό, ο Δήμος Αλίμου προτείνει τον χαρακτηρισμό του οικοδομικού τετραγώνου 264 επί του οποίου βρίσκεται το ημιτελές κτήριο ως «χώρου πρόνοιας», συνέπεια του οποίου θα είναι να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί η συμφωνία του Τριφυλλείου με την εταιρεία ΔΑΚΩΝ. Επί της προτάσεως του Δήμου Αλίμου έχει υποβληθεί ένσταση από το Τριφύλλειο Ίδρυμα.
Ολοκληρώνοντας, επισημαίνεται ότι ο Σύλλογός μας διαχρονικά διεκδικεί τη διευθέτηση της εκκρεμότητας που υφίσταται για είκοσι και πλέον χρόνια, καθώς η εικόνα εγκατάλειψης που εμφανίζει το κτήριο αφενός δεν συνάδει με την οικοδομική αρμονία της περιοχής μας και αφετέρου αποτελεί εστία προσέλκυσης περιθωριακών στοιχείων. Άλλωστε, εφόσον ιδιοκτήτης του κτηρίου είναι το Τριφύλλειο Ίδρυμα και βάσει του Συμβολαίου της «υπό τρόπον» δωρεάς έχει το δικαίωμα να το αξιοποιήσει με τον τρόπο που επέλεξε, θεωρούμε ότι η ματαίωση της αξιοποίησης του τετραγώνου από το Τριφύλλειο Ίδρυμα θα διαιωνίζει την εικόνα απαξίωσης του κτηρίου, με συνέπεια την περαιτέρω υποβάθμισή του, και πιθανόν, τελικά, την ανάγκη κατεδάφισής του χωρίς την προοπτική εναλλακτικής αξιοποίησης. Τέλος, καλούμε και πάλι το Τριφύλλειο Ίδρυμα να τηρήσει τους όρους της «υπό τρόπον» δωρεάς και να τηρήσει την υπόσχεση για τον σεβασμό του πολεοδομικού κανονισμού με τον οποίον οικοδομήθηκε η περιοχή των Κυθηρίων Αλίμου.

Πηγή: Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κυθηρίων Αλίμου
Φωτογραφία αρχείου: TSIRIGO FM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου