Φίλες και φίλοι, παγωμένες καλημέρες!
Η νέα αυτοδιοικητική περίοδος ξεκίνησε για τα καλά. Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε την πρώτη τακτική συνεδρίαση, τόσο της Δημοτικής Επιτροπής, όσο και του Δημοτικού μας Συμβουλίου.
Το Δ.Σ. είναι μειωμένο κατά 2 άτομα σε αυτή τη θητεία και απαρτίζεται από 15 μέλη: 9 από την πλειοψηφία και 6 από τη μειοψηφία. Ο Δήμαρχος δεν είναι μέλος του Δ.Σ., ούτε έχει δικαίωμα ψήφου σε αυτό.
Κατά τη χθεσινή πρώτη τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ., εκλέχθηκαν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των 3 Νομικών Προσώπων του Δήμου: Λιμενικό Ταμείο, Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας, Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας. Αν και ο Νόμος δεν μας υποχρεώνει να εκλέξουμε τον Αντιπρόεδρο εκ της μειοψηφίας, με δική μου εισήγηση οι Αντιπρόεδροι όλων των νομικών προσώπων και επιτροπών ορίσθηκαν από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.
Κατά τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παρατάξεων, τέθηκε το θέμα της εκπόνησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (πρώην ΣΧΟΟΑΠ), που έχει δημοπρατηθεί από το ΤΕΕ με π/υ περίπου 900.000€ και αφορά στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού των Κυθήρων και των Αντικυθήρων. Στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι ο Δήμος μας ήταν μέσα στην ομάδα των πρώτων 70 Δήμων που δημοπρατήθηκαν τα ΤΠΣ, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Θεωρώ ότι το ΤΠΣ είναι το σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο για τα νησιά μας, εκείνο που θα καθορίσει το είδος της ανάπτυξης που θέλουμε στις επόμενες δεκαετίες. Παρά το γεγονός ότι κυριαρχεί η άποψη πως «η βαριά βιομηχανία είναι ο τουρισμός», προσωπικά (και όχι μόνο εγώ) θεωρώ ότι ο κλάδος της οικοδομής και των κατασκευών αποτελεί επίσης μια βαριά βιομηχανία για τον τόπο μας, καθώς από αυτήν εξαρτάται οικονομικά μια τεράστια γκάμα επαγγελμάτων, ενώ είναι μια δραστηριότητα ετήσια και όχι εποχιακή όπως ο τουρισμός. Μάλιστα, ειδικά στα Κύθηρα, είμαστε θα έλεγα τυχεροί, καθώς το νησί μας επιλέγουν άνθρωποι υψηλών εισοδημάτων για να χτίσουν τις κατοικίες τους, ενώ σε γενικές γραμμές η αρχιτεκτονική του νησιού έχει προσεχθεί, σε αντίθεση με άλλες περιοχές που έχουν υπάρξει διαφόρων ειδών αρχιτεκτονικές «καινοτομίες» απάδουσες προς τις τοπικές παραδόσεις.
Με βάση τα παραπάνω, προγραμματίζουμε άμεσα την πραγματοποίηση μιας ενημερωτικής ημερίδας, με στόχο την αποτύπωση απόψεων και προτάσεων για την εκπόνηση του ΤΠΣ, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι της αναδόχου κοινοπραξίας, μιας και το σχέδιο της σύμβασης βρίσκεται στο τελικό στάδιο προς της υπογραφής του. Όλοι μαζί, φορείς και πολίτες, θα πρέπει να αποφασίσουμε το είδος της ανάπτυξης που θέλουμε, αλλά και τους περιορισμούς που πρέπει να τεθούν ώστε ο τόπος μας να διατηρήσει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του.
Εξάλλου, αυτή η φυσιογνωμία των Κυθήρων αποτελεί και το ισχυρό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα ως νησιού, που πρέπει όλοι μας να δώσουμε μάχη για να διατηρηθεί!
Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου