Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΔΙΚΑΙΩΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Δύο σημαντικότατες δηλώσεις που απευθύνονται στην Περιφέρεια, στον Δήμο και στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων κατέθεσαν χθες 30/1  δέκα μεταφορείς του νησιού, ανακοινώνοντας διακοπή της μεταφοράς μαθητών από τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου εφόσον δεν λυθούν τα πολύ σοβαρά προβλήματα του κλάδου.
Το πρώτο αίτημα, που απευθύνεται προς τον Δήμο Κυθήρων, αφορά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί το καθεστώς κάτω από το οποίο αυτή τη στιγμή εκτελούνται οι μεταφορές μαθητών, αφήνοντας τους μεταφορείς ουσιαστικά ακάλυπτους απέναντι κάθε νομικής και ασφαλιστικής ευθύνης. Όπως αναφέρει το αίτημα, «βάσει ποιας σύμβασης, με ποιόν ανάδοχο φορέα και με ποια ημερήσια αποζημίωση» υποτίθεται πως εκτελούνται οι μεταφορές;
Το δεύτερο και κρισιμότερο ίσως αίτημα απευθύνεται στην Περιφέρεια, απαιτώντας «την άμεση αποπληρωμή οφειλόμενων ποσών για τις μεταφορές μαθητών από τη σχολική χρονιά 2011-2012». Πράγματι, το κατά πολύ μεγαλύτερο μέρος των οφειλόμενων για τη μεταφορά μαθητών κατά τους μήνες Ιανουάριο-Απρίλιο 2012 δεν έχουν ακόμα πληρωθεί. Τον περασμένο Νοέμβριο, οι μεταφορείς κλήθηκαν να υπογράψουν νέα τιμολόγια μειωμένα κατά 16%, με αντάλλαγμα την υπόσχεση άμεσης εξόφλησης. Οι μεταφορείς δέχθηκαν το ουσιαστικά αναγκαστικό αυτό παζάρι, το αποτέλεσμα όμως ήταν, σύμφωνα με το αίτημα, να εισπράξουν κάποιοι από αυτούς – όχι όλοι – το ένα τέταρτο περίπου των μειωμένων οφειλών. Το θλιβερό στην υπόθεση είναι πως σύμφωνα με βεβαιωμένες πληροφορίες, τα χρήματα για την πληρωμή των οφειλών προς τους μεταφορείς των Κυθήρων υπάρχουν, η εξόφληση όμως καθυστερείται εσκεμμένα από υπαλλήλους της Περιφέρειας που προωθούν έτσι τα συντεχνιακά του δήθεν συμφέροντα.
Υπήρξε μια εποχή στα Κύθηρα κατά την οποία θα μπορούσε κανείς δικαιολογημένα να ισχυρισθεί ότι τα έξοδα που έκανε ο Δήμος για τη μεταφορά των μαθητών ήσαν όντως υπερβολικά. Όμως, όπως πολλά άλλα πράγματα στη χώρα μας, ο καιρός αυτός έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι σημερινές (για την άκριβεια, περσινές) οφειλές της Περιφέρειας προς τους μεταφορείς δεν αντιστοιχούν πια με υπερβολικά κέρδη – αντιθέτως, για κάποιους τουλάχιστον είναι θέμα οικονομικής επιβίωσης. Κατά τη γνώμη μας, με τις παρούσες συνθήκες η κίνηση των μεταφορέων είναι απολύτως δικαιολογημένη. Αν θέλουμε να συνεχίσει η μεταφορά των μαθητών προς τα σχολεία, βασική προϋπόθεση της εκπαίδευσης σε ένα νησί με μεγάλο εμβαδόν και διάσπαρτο πληθυσμό, Περιφέρεια και Δήμος οφείλουν να δώσουν άμεση λύση στα προβλήματα του κλάδου.
Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 31/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου