Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΗΣΩΝ

Παρουσιάστηκε χθες, 21 Φεβρουαρίου 2013 στην αίθουσα συνεδριάσεων της περιφέρειας Πειραιά, το πρόγραμμα Τουριστικής προβολής της Περιφερειακής ενότητας νήσων, από τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη και την διαφημιστική εταιρία που έχει αναλάβει το έργο της προβολής-προώθησης, παρουσία των Δημάρχων, εκπροσώπων τους καθώς και εκπροσώπων του τύπου.
Για τα Κύθηρα, η μοναδική παρουσία στην αίθουσα, αναπτυξιακού ενδιαφέροντος, ήταν εκείνη της Α&Α Συμβουλευτικής, ενώ μοναδική εκπροσώπηση του τοπικού τύπου ήταν εκείνη του Tsirigo-fm.

Η διαφημιστική εταιρεία που έχει αναλάβει το πολύ μεγάλο έργο της τουριστικής προβολής των νησιών, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ περίπου, έχει διεθνείς περγαμηνές, ωστόσο υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις από τους δημοσιογράφους του τοπικού τύπου και από μερικούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, κυρίως για τον τρόπο προβολής των νησιών δια μέσου της προβολής της Αττικής. Ο Πρόεδρος της ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να διαφημιστεί το γεγονός της δυνατότητας, ξεκινώντας από την Πρωτεύουσα της Ελλάδας να μπορείς να βρεθείς σ’ ένα νησί σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ οι αντιδράσεις υποστηρίζουν ότι αυτό διαφημίζει πιο πολύ την Αθήνα και όχι τα νησιά. Οι υπόλοιπες αντιδράσεις, είχαν «δημοσιογραφικό» στυλ, αφού μάλλον έδειχναν περισσότερο ό,τι οι ερωτώντες (τύπος και αυτοδιοίκηση) δεν κατέχουν τις νέες τεχνολογίες και άλλες μεθόδους προβολής-προώθησης στη σύγχρονη εποχή, επηρεασμένοι σίγουρα από το ύψος του προϋπολογισμού του έργου, που όμως δεν παύει να είναι κομμάτι του ΕΣΠΑ. Γι’ αυτό, οι απαντήσεις από τον κύριο Κατσικάρη ήταν άμεσες και σαφείς, ενώ η γενική του τοποθέτηση ό,τι «εάν δεν ξεκινούσαμε τώρα το έργο, θα γινόταν μετά από 4 χρόνια, με κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ που έχουν προϋπολογιστεί για τον σκοπό αυτό», απαντούσε σε πολλές «στοχευμένες απορίες».

Όσον αφορά το Δήμο Κυθήρων, η απουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν ένα αρνητικό στοιχείο, παρότι η δημοτική αρχή κυρίως, βρίσκεται σε διαρκή δραστηριότητα και προφανώς αυτός ήταν ο λόγος της απουσίας της. Ωστόσο, απ’ ότι ενημερωθήκαμε από τους έτερους παρόντες στην αίθουσα, εκπροσώπους του νησιού μας, υπάρχει ήδη από τον περασμένο Μάιο, εγκεκριμένη πρόταση με θέμα «Προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των Κυθήρων», την οποία είχε συντάξει για λογαριασμό του Δήμου μετά από ομόφωνη απόφαση ανάληψης σύνταξης της πρότασης από την Α&Α Συμβουλευτική, ο Μυλωνόπουλος Κωνσταντίνος, τον Οκτώβριο του 2010. Όμως από την αποστολή προς τον Δήμο, της απόφασης προέγκρισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Μάιος-Ιούνιος 2012) μέχρι σήμερα, κι ενώ έχουν λάβει χώρα, από συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής μέχρι έγκριση προϋπολογισμού του 2013, δεν έχει συμπεριληφθεί η παρούσα πρόταση πουθενά. Η Α&Α Συμβουλευτική, με στόχο να μη χαθεί ούτε μία ευκαιρία χρηματοδότησης για το νησί, ενημερώνει συνεχώς το Δήμο για την κατάσταση της πρότασης, ενώ ακόμη δεν έχει λάβει ούτε την αμοιβή για την σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας, παρότι αυτό προβλέπεται από την απόφαση 279/2010 του Δημοτικού συμβουλίου. Θετικό γεγονός αποτελεί, το ενδιαφέρον του Δήμου για την υλοποίηση της πρότασης αυτής. Ελπίζουμε να μετατραπεί σε έργο.

Κατά τη γνώμη μας, θα ήταν καλό, την περίοδο που ενεργοποιείται όλη η περιφέρεια νήσων στο θέμα της προβολής και προώθησης, ο Δήμος Κυθήρων να εντάξει μέσα στις τουριστικές δράσεις του, μία ήδη εγκεκριμένη πρόταση με 70% ποσοστό επιχορήγησης, αν όχι από πού αλλού να ξεκινήσει τις δράσεις αυτές. Επίσης, θα πρέπει να γίνουν ενέργειες, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του νησιού μας στην τρέχουσα προσπάθεια της περιφέρειας νήσων, ώστε να προβληθεί μέσα από το έργο τουριστικής προβολής της περιφέρειας νήσων. Η υλοποίηση της παραπάνω εγκεκριμένης πρότασης, σίγουρα θα βοηθούσε αυτόν τον σκοπό.

Ρεπορτάζ / Φωτογραφίες: Κώστας Μυλωνόπουλος
Πηγή: ΤΣΙΡΙΓΟ FM 105,6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου