Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21.3.2015

Στη συνάντηση εργασίας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) με θέμα τα νησιά της Αττικής παραβρέθηκε και μίλησε το βράδυ της Παρασκευής 20/3 ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι Δήμαρχοι των νησιών της Αττικής, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγ. Χατζηπέρος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κων. Πουλάκης, στελέχη της αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακοί παράγοντες Δήμων και Περιφέρειας. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Δρίτσας. Το Δήμο Κυθήρων, εκτός από το Δήμαρχο, εκπροσώπησαν ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μανόλης Χάρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας κ. Νώντας Σταμάτης, ο Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου κ. Δημήτρης Μπογιατζής και το μέλος της Επιτροπής Τουρισμού κ. Αντρέας Σάμιος. Ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στην τοποθέτησή του ανέφερε επιγραμματικά τα βασικά προβλήματα των νησιών της Αττικής καθώς και τις δράσεις στις οποίες θα προβεί η ΠΕΔΑ για την επίλυσή τους. Στο ίδιο κλίμα και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΚΕΔΕ και πρώην Δημάρχου Κηφισίας κ. Νίκου Χιωτάκη ο οποίος ενημέρωσε για τις ενέργειες της Επιτροπής Νησιωτικότητας της ΚΕΔΕ με πρόεδρο τον Δήμαρχο Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο. 
Η ομιλία του Δημάρχου Κυθήρων απέσπασε το ζωηρό ενδιαφέρον των συμμετεχόντων καθώς κατόρθωσε να περιγράψει με σαφήνεια και μεθοδικότητα τα βασικά αιτήματα των μικρών νησιώτικων Δήμων, θεσμικά και οικονομικά, πάνω στα οποία επακολούθησε η βασική συζήτηση. Στη δευτερολογία του ο κ. Δήμαρχος ζήτησε από τον Γ.Γ. του ΥΠΕΣ που ήταν παρών: α) την κατάργηση του κωδικού με τίτλο "προβλέψεις μη είσπραξης" στους Προϋπολογισμούς των Δήμων που αφαιρεί δυνατότητες χρηματοδότησης έργων, β) την κατάργηση της υποχρέωσης διπλής ανάρτησης στο διαδίκτυο διοικητικών πράξεων, αποφάσεων και πληρωμών, γ) την θεσμική παρέμβαση προκειμένου ο έλεγχος νομιμότητας των δαπανών να μην μετατρέπεται σε έλεγχο σκοπιμότητας και δ) την νομοθετική υποχρέωση των ηπειρωτικών Περιφερειών που διαθέτουν και νησιωτικούς Δήμους (π.χ. Αττική) να κατευθύνουν το 10% του προϋπολογισμού τους ετησίως στους νησιωτικούς τους Δήμους, προκειμένου η ανάπτυξη των νησιών να μην εξαρτάται από τη θέληση των προσώπων αλλά να διασφαλίζεται από το Νόμο. Οι εμπεριστατωμένες προτάσεις του Δημάρχου Κυθήρων ζητήθηκαν από τον Γ.Γ. του ΥΠΕΣ, από την ΚΕΔΕ και από την ΠΕΔΑ προκειμένου να συμπεριληφθούν στο γενικότερο πλαίσιο νησιωτικής πολιτικής και παρεμβάσεων για τα νησιά που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση.

Αντίστοιχα σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του Δημάρχου της Ύδρας κ. Κουκουδάκη, ο οποίος επέμεινε σε ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων, τιμών ναύλων στα εισιτήρια των πλοίων και παροχής κινήτρων νεανικής επιχειρηματικότητας προκειμένου να ανασχεθεί το φαινόμενο της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης των νέων από τα νησιά. 
Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι τα νησιά έχουν ιδιαίτερες ανάγκες που θα πρέπει να μεταφραστούν σε συγκεκριμένες πολιτικές και τελικά να γίνουν πράξεις. Η συζήτηση και ο προβληματισμός πάνω στα ειδικά θέματα των νησιών θα συνεχίσουν να αποτελούν πεδίο ενδιαφέροντος της ΠΕΔΑ και της ΚΕΔΕ αλλά και του Υπουργείου Εσωτερικών που δεσμεύθηκε, διά του Γ.Γ., να εξετάσει όλα τα ζητήματα που τέθηκαν. 
Ολόκληρη την ομιλία του κ. Δημάρχου μπορείτε να δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου