Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

ΈΚΘΕΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΟ ΊΔΡΥΜΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ ΣΤΙΣ 2.12.2016

Είκοσι ένα αντικείμενα από τις πρόσφατες ενάλιες ανασκαφές στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, θα εκτεθούν για πρώτη φορά σε ενιαίο σύνολο τον Δεκέμβριο, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδου στον Πειραιά. 
Η έκθεση διεξάγεται με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας του 2016, που θα γίνει στο Ίδρυμα στις 2 Δεκεμβρίου, καθώς και των γενεθλίων της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ), που φέτος κλείνει 40 χρόνια από την ίδρυσή της.
«Θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την έκθεση του 2014, οπότε είχαν παρουσιαστεί στην κάτω αίθουσα του Ιδρύματος μόνο το δόρυ, μια λάγηνος (τύπος αγγείου που χρησιμοποιούσε το πλήρωμα) κι ένα κομμάτι ξύλο του πλοίου», πληροφόρησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της ΕΕΑ, Δρ. Αγγελική Σίμωσι, εξηγώντας ότι φέτος η έκθεση των 21 αντικειμένων θα γίνει στον πρώτο όροφο και θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε δυο ενότητες: 
Η πρώτη ενότητα θα περιλαμβάνει τμήμα από το ξύλο του πλοίου, καθώς και πολλά κομμάτια από την εξαρτία του, όπως αντλίες νερού (σεντίνες), άγκυρες, καρφιά, καθώς κι ένα κουλουρόσχημο αντικείμενο, που βοηθούσε στην απελευθέρωση της άγκυρας όταν σκάλωνε στον βυθό. 
Στη δεύτερη ενότητα θα εκτεθούν πολλές λάγηνοι, ένας αμφορέας από το φορτίο του πλοίου, καθώς και μικροαντικείμενα, όπως θραύσματα αγγείων από φυσητό γυαλί τύπου millefiori, ένα χρυσό δαχτυλίδι, τρία τμήματα από μαρμάρινα αγάλματα (από τα οποία ξεχωρίζει ένας καρπός αριστερού χεριού), καθώς και τα δυο δόρατα που ανελκύστηκαν το 2014 και το 2016 αντίστοιχα. 
Μάλιστα, η έκθεσή τους θα έχει και διδακτικό χαρακτήρα, καθώς το ένα δόρυ έχει ήδη συντηρηθεί, ενώ το δεύτερο, που βρέθηκε φέτος, θα παρουσιαστεί μέσα σε νερό όπως ήταν κατά την ανέλκυσή του.
Η έκθεση, που πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ, διοργανώνεται από την ΕΕΑ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το οποίο είναι από τους σημαντικότερους χορηγούς της έρευνας και επιπλέον, υποστήριξε την ολοκλήρωση των υπερσύγχρονων εργαστηρίων συντήρησης της Εφορείας.
 
Η έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων διεξάγεται από την επιστημονική ομάδα της ΕΕΑ και του αμερικάνικου Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, υπό τη διεύθυνση της κ. Σίμωσι. 

Φέτος πραγματοποιήθηκε σε δυο ανασκαφικές περιόδους, (Μάιο-Ιούνιο και Σεπτέμβριο), φέροντας στην επιφάνεια ενδιαφέροντα ευρήματα, όπως ένα χάλκινο δόρυ με την αιχμή του, τέσσερα θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων, την απόληξη ενός ποδιού από ξύλινο έπιπλο με χάλκινη επένδυση, θραύσματα από γυάλινα αγγεία και άλλα από φυσητό γυαλί τύπου millefiori, αμφορείς, μία λάγυνο, μία οινοχόη και ένα χρυσό δακτυλίδι. 
Επίσης, εντοπίστηκαν στοιχεία του ίδιου του πλοίου, όπως καρφιά, μάζα ρητίνης, φύλλα από την επιμολύβδωση του σκάφους, μολύβδινα ελάσματα και άλλα, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση έκανε το γεγονός της ανέλκυσης σκελετού (κρανίο, μακρά και μικρότερα οστά) ατόμου που είχε εγκλωβιστεί στο ναυάγιο κατά τη βύθισή του.


Πηγή: ifimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου