Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Η ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΤΟΛΟΥ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΣΩΤΗΡΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟ 1941 (28/7)

Πριν λίγες ώρες (28.7.2018) εκτυλίχθηκε μπροστά μου μια από τις πιο συγκινητικές σκηνές. Η Α.Ε. η Πρέσβυς του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα κα. Kate Smith και ο Αρχηγός του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού - First Sea Lord Admiral Sir Philip Jones, επισκέφθηκαν το Γηροκομείο Κυθήρων και απότισαν φόρο τιμής στον 96χρονο Νίκο Σωτήρχο (Μυλωνά) από το Καψάλι, ο οποίος τον Μάιο του 1941 με προσωπική παρέμβαση προς τους Γερμανούς κατάφερε να περιθάλψει και να σιτίσει τους 85 διασωθέντες Βρετανούς του HMS GLOUCESTER.
Η Βρετανίδα Πρέσβυς και ο Ναύαρχος Jones δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τη συγκίνησή τους, δηλώνοντας ότι αυτή η συνάντηση αποτελεί την αληθινή ολοκλήρωση του ταξιδιού τους στα Κύθηρα. Ο Νίκος Σωτήρχος με την πράξη του αποτελεί ένα ζωντανό δεσμό μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδος, στο πρόσωπο του οποίου βρίσκουν αποτύπωμα οι αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Ο Ναύαρχος Jones τον βράβευσε με το Μετάλιο του First Sea Lord! Στο μαξιλάρι του είχε καρφιτσωμένο το μετάλλιο που του αποδόθηκε πριν χρόνια με χαραγμένη τη φράση "To Him Who Dared"...
Μπράβο στον Παναγιώτη Ζαντιώτη και στον Μαθιό Αγγελιουδάκη που οργάνωσαν την επίσκεψη.







Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου