Κυριακή 3 Μαΐου 2020

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ


Ο Δήμος Κυθήρων, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ενημερώνει για τις μέχρι σήμερα ενέργειές του σχετικά με την αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 καθώς και των μέτρων για την  αποτροπή της εξάπλωσής του.
1) Από την πρώτη στιγμή εφαρμόστηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας στις υπηρεσίες του Δήμου, σύμφωνα με τις σχετικές ΠΝΠ και εγκυκλίου των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας. Ενδεικτικά: εξυπηρέτηση των δημοτών μόνο με ηλεκτρονικά μέσα και χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία, τήρηση των οδηγιών υγιεινής και απολύμανσης, προσαρμογή της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων στις νέες συνθήκες, απολύμανση δημοτικών ακινήτων και σχολείων, χορήγηση υλικού ατομικής υγιεινής στους υπαλλήλους με τη συνδρομή της Περιφέρειας, χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού κ.λπ.
2) Διαμοίραση υλικού ατομικής υγιεινής στις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού με τη συνδρομή της Περιφέρειας.
3) Επέκταση προγράμματος απολύμανσης σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους (επιπλέον των σχολείων και των δημοτικών κτιρίων).
4) Απαγόρευση λειτουργίας παιδικών χαρών, χώρων άθλησης και Gym Parks.
5) Ματαίωση όλων των πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.
6) Συνεχής συνεργασία με την Αστυνομία και το Λιμενικό, ενημέρωση επιβατών και ταξιδιωτών με ειδικά έντυπα στα Ελληνικά και Αγγλικά, συνεχής εποπτεία της τήρησης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για το σύνολο του πληθυσμού. Σημειώνεται ότι στην επιτήρηση των περιοριστικών μέτρων, αρμοδιότητα έχει το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και η συμβολή του Δήμου είναι καθαρά επικουρική.
7) Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχός μας κ. Χαρχαλάκης, υπό την ιδιότητά του και ως Προέδρου της Επιτροπής Νήσων της ΚΕΔΕ, ήταν εκ των πρώτων που ζήτησαν από την Κυβέρνηση τον περιορισμό μετακίνησης πολιτών προς τα νησιά, τόσο με πλοία όσο και με αεροπλάνα και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς για κάθε ανακύπτον σοβαρό ζήτημα που αφορά στην πανδημία.
8) Μεταφορά υγειονομικού υλικού στα Αντικύθηρα σε συνεργασία με το Νοσοκομείο και ενημέρωση των κατοίκων.
9) Καθημερινή ουσιαστική συνεργασία με τη Διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου Κυθήρων. Ουσιαστική συμβολή του Δήμου μας στην οργάνωση των ειδικών χώρων για τον πρώτο έλεγχο πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού.
10) Ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου με την προμήθεια μεγάλης ποσότητας τροφίμων και ειδών υγιεινής για τους δικαιούχους, με δαπάνες του Δήμου. Η προμήθεια θα επαναληφθεί για όσο απαιτηθεί από τις συνθήκες.
11) Παροχή μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας και τηλεδιάσκεψης στο Γηροκομείο Κυθήρων με δαπάνη του Δήμου μας, για την επικοινωνία των τροφίμων με τους συγγενείς τους για όσο διάστημα δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις.
12) Ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος με δύο (2) νέα περιπολικά οχήματα μετά από ενέργειες του Δημάρχου προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Το προσωπικό του Α/Τ έχει αναλάβει έναν δύσκολο ρόλο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των αναγκαίων περιοριστικών μέτρων και η με κάθε τρόπο ενίσχυσή του σε σύγχρονα μέσα είναι προτεραιότητα. Τα οχήματα θα αναβαθμίσουν τις επιχειρησιακές ικανότητες του Α/Τ σε μόνιμη βάση και όχι μόνο στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης.
13) Αίτημα προς το ΥΕΝ για έκτακτη επιδότηση του τοπικού πλοίου ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ προκειμένου να συνεχίσει τα (μη επιδοτούμενα) δρομολόγια Νεάπολη-Κύθηρα. Το αίτημα έγινε δεκτό από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και η σχετική σύμβαση υπογράφτηκε το Σάββατο 2/5 για τρία (3) επιδοτούμενα δρομολόγια την εβδομάδα καθ’ όλο το μήνα Μάιο στη γραμμή Νεάπολη-Κύθηρα (το τμήμα Κύθηρα-Αντικύθηρα είναι το μόνο επιδοτούμενο για το συγκεκριμένο πλοίο 2 φορές την εβδομάδα). Πρόκειται για μία άκρως θετική εξέλιξη που εξασφαλίζει ένα σταθερό επίπεδο ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης με το πλησιέστερο λιμάνι, μέχρι την οριστική ομαλοποίηση της κατάστασης.
14) Συνεχίστηκαν και συνεχίζονται κανονικά τα δημοτικά έργα στο νησί καθώς και οι δημοπρασίες. Μια ενδεχόμενη διακοπή των δημοτικών έργων θα είχε τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην τοπική κοινωνία καθώς από τον κλάδο αυτό συντηρούνται δεκάδες οικογένειες στο Δήμο μας. Απαγορεύθηκε η μετάβαση συνεργείων από την ηπειρωτική χώρα και τα περισσότερα έργα συνεχίζονται απρόσκοπτα με τα τοπικά συνεργεία.
15) Συνεχίστηκε και κατά τους μήνες της κρίσης, το υψηλό επίπεδο παροχής ανταποδοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες στους τομείς της καθαριότητας, της ύδρευσης και του φωτισμού, καθώς δεν υπήρξαν προβλήματα ή αστοχίες παρά την δυνατότητα που είχε το προσωπικό για λήψη αδειών ειδικού σκοπού. Κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ο Δήμος μας απέστειλε περίπου 45 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών προς το ειδικό εργοστάσιο επεξεργασίας στον Ασπρόπυργο.
16) Για το φετινό καλοκαίρι δεν θα λειτουργήσει το δημοτικό Camping στο Καψάλι προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργία των πληττόμενων ξενοδοχείων και ιδιωτικών καταλυμάτων. Εξάλλου η λειτουργία του Camping για φέτος θα ήταν εξαιρετικά ζημιογόνα για το Δήμο καθώς οι χώρες προέλευσης των περισσότερων εκ των χρηστών του είναι πληττόμενες από την πανδημία (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία κ.λπ.) και δεν θα επιτραπεί η μετάβαση πολιτών των χωρών αυτών στη Χώρα μας, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.
17) ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα με την 31/2020 απόφασή του και σε εφαρμογή του άρθρου 37 της από 20-03-2020 ΠΝΠ, την απαλλαγή από τα αναλογούντα τέλη (κοινοχρήστων χώρων, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού) για όσες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες πλήττονται λόγω της πανδημίας και οι ΚΑΔ τους ανήκουν στη σχετική λίστα των ΚΑΔ που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους. Η Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, έχει θέσει στην Κυβέρνηση σειρά προτάσεων και μέτρων με στόχο την ανακούφιση όλων των πληττόμενων επαγγελματιών και ιδιωτών, κάτι που θα πρέπει να νομοθετηθεί από το Κράτος. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι στο ζήτημα της μείωσης/απαλλαγής τελών και της οικονομικής ή άλλης ενίσχυσης των πληττόμενων δημοτών λόγω της πανδημίας, οι Δήμοι υλοποιούν τις κεντρικές κυβερνητικές αποφάσεις και δεν μπορούν να αποφασίζουν αυτοβούλως καθώς η είσπραξη των δημοτικών εσόδων προβλέπεται στο Νόμο και η οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να προκύπτει μόνο με νομοθετική παρέμβαση. Η Δημοτική Αρχή αντιλαμβάνεται πλήρως ότι το 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για όλους και θα συνεχίσει να ασκεί τη μέγιστη δυνατή πίεση προς την Κυβέρνηση για την λήψη όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης των πολιτών και κυρίως όσων πλήττονται άμεσα.
Σε κάθε περίπτωση, ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Κυθήρων δεν διαθέτει κοινωνική υπηρεσία, ούτε σχετικό προσωπικό. Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί στο Δήμο μας κανένα αίτημα συνδρομής που να αφορά ευπαθές ή ηλικιωμένο ή άτομο που χρήζει φροντίδας, είτε μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, είτε από άλλο φορέα. Ο Δήμος Κυθήρων έχει δημιουργήσει την δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου, από την οποία ωφελούνται σε τακτική βάση 63 οικογένειες και συνολικά 120 συμπολίτες μας.
Επισημαίνεται ότι εξακολουθεί να ισχύει και μετά τις 4 Μαΐου χωρίς καμία αλλαγή η απαγόρευση μετάβασης στα Κύθηρα και Αντικύθηρα κάθε πολίτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος των δύο νησιών με βεβαίωση του TAXIS. Συνεπώς οι συμπατριώτες μας που κατοικούν στην ηπειρωτική χώρα δεν επιτρέπεται να μεταβούν στα νησιά μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Πηγή: kythira.gr
Φωτογραφία αρχείου Παναγιώτη Μπαχτή - TSIRIGO FM 105,6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου