Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ CAMPING ΚΑΨΑΛΙΟΥ


Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί επαγγελματίες εκφράζουν την αγωνία ή την αντίθεσή τους στην απόφασή μας να μην λειτουργήσει φέτος το δημοτικό Camping στο Καψάλι. Η αγωνία αυτή είναι εύλογη και εντάσσεται στη γενικότερη αγωνία των επαγγελματιών του τουρισμού λόγω της τεράστιας πανδημικής κρίσης, που επηρεάζει το σύνολο της εθνικής αλλά και της τοπικής οικονομίας. Η απόφαση αυτή ήταν, ωστόσο, επιβεβλημένη λόγω των συνθηκών.
Όπως είναι γνωστό, ο τρόπος λειτουργίας του Camping, όπως τον παραλάβαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, είναι εξαιρετικά παθογενής. Η σημερινή Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου, επιφορτισμένη ουσιαστικά μόνο με τη λειτουργία του Camping και του Σπηλαίου (που αμφότερα ανήκουν στην Εγχώριο Περιουσία) δεν έχει τη δυνατότητα να επιτελέσει κανένα αναπτυξιακό ρόλο καθώς δεν διαθέτει (ούτε μπορεί να προσλάβει) μόνιμο προσωπικό, ενώ τα καθαρά έσοδά της από τη λειτουργία των δύο αυτών χώρων είναι ελάχιστα.
Συγκεκριμένα:
Για το έτος 2020 προβλέπεται μείωση της τουριστικής κίνησης άνω του 50%. Συνακόλουθα, η λειτουργία των Camping ανακοινώθηκε ότι θα ενταχθεί στην 7η φάση των μέτρων επαναφοράς της κανονικότητας, δηλαδή μετά τον Ιούλιο και πάντα υπό αυστηρές προϋποθέσεις όπως την μεγάλη απόσταση μεταξύ των σκηνών και την μείωση του επιτρεπόμενου αριθμού κατασκηνωτών, στοιχεία που αναπόφευκτα οδηγούν σε τεράστια μείωση των εσόδων για τη φετινή χρονιά. Ωστόσο οι δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας του Camping δεν μπορούν να μειωθούν γιατί είναι πολύ συγκεκριμένες: συντήρηση υποδομών, πυρασφάλειας, αποψιλώσεις, προσωπικό σε χωριστές βάρδιες, αναλώσιμα κ.λπ.
Για το έτος 2019, που ήταν μια αρκετά καλή χρονιά από πλευράς αφίξεων, το Camping είχε:
1) Έσοδα: 45.914,41€
2) Έξοδα: 31.527,54€ (χωρίς να έχει υπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος)
3) Η πλειοψηφία των κατασκηνωτών προέρχεται από τις χώρες: Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Ελλάδα κατά σειρά αριθμού επισκεπτών.
Συνεπώς η λειτουργία του δημοτικού Camping ειδικά για το φετινό καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά ζημιογόνα καθώς τα έξοδα λειτουργίας του θα είναι πολλαπλάσια των όποιων εσόδων του, αφού οι χώρες προέλευσης των περισσότερων εκ των ενοίκων του είναι σοβαρά πληττόμενες από την πανδημία και ως εκ τούτου το συγκεκριμένο κοινό πρέπει να θεωρείται εκ προοιμίου χαμένο για το 2020. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι το Camping θα πρέπει υποχρεωτικά να δεχθεί μειωμένους επισκέπτες λόγω των νέων μέτρων ασφαλείας (υποχρεωτικές αυξημένες αποστάσεις μεταξύ των σκηνών κ.λπ.) είναι οι παράγοντες που καθιστούν τη λειτουργία του για το 2020 ανέφικτη και ζημιογόνα.
Τέλος, είναι εκπεφρασμένη εδώ και χρόνια η βούληση της Δημοτικής Αρχής να προβεί σε μακροχρόνια μίσθωση του Camping μέσω της Εγχωρίου Περιουσίας στην οποία ανήκει ο χώρος. Η διακήρυξη μίσθωσης έχει ολοκληρωθεί αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας του φετινού καλοκαιριού η δημοπρασία θα γίνει μετά το καλοκαίρι. Είναι προφανές ότι, μετά την απόδοση του Σπηλαίου στην Εγχώριο Περιουσία και την προοπτική μακροχρόνιας μίσθωσης του Camping, η σημερινή Αναπτυξιακή Εταιρεία δεν μπορεί να έχει λόγο ύπαρξης και θα τεθεί σε εκκαθάριση καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να επιτελέσει κανέναν αναπτυξιακό ρόλο στο νησί. Αυτό το ρόλο έχει κατ΄ ουσίαν αναλάβει το Δίκτυο Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής, που ήδη υλοποιεί στο νησί μας το πρόγραμμα CLLD/LEADER και το πρόγραμμα «ΑΛΙΕΙΑ» και με το νέο Νόμο 4674/2020 μπορεί να αποτελέσει επίσημα τεχνική υπηρεσία και υπηρεσία ωρίμανσης μελετών για το Δήμο μας.

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου