Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΟΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Την Κυριακή 29/12, στη γεμάτη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ποταμού, οι πλοιοκτήτες του Ο/Γ Πορφυρούσα, κκ. Τουρλομούσης και Τσαϊλάς, ανακοίνωσαν ότι εν όψει της απειλούμενης άμεσης απόσυρσης του «Βιτσέντζος Κορνάρος», προτίθενται να αναβάλουν την προγραμματισμένη από τις 9 Ιανουαρίου δίμηνη διακοπή της τοπικής γραμμής. Με άλλα λόγια, προς το παρόν τουλάχιστον δεν πρόκειται να διακοπεί η σύνδεση των Κυθήρων και Αντικυθήρων με τη  Νεάπολη. Σημαντική πράγματι πληροφορία, που έρχεται να ανακουφίσει δικαιολογημένες ανησυχίες. Λιγότερο πετυχημένος οπωσδήποτε ήταν ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε η δημοτική αρχή να εκμεταλλευθεί το γεγονός.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση, οι αντιπρόσωποι της πλειοψηφίας αλλά και ο αρχηγός της μείζωνος αντιπολίτευσης αναλώθηκαν σε ευχαριστίες προς τους πλοιοκτήτες, τονίζοντας μάλιστα την ανάγκη αυτοί να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο – κάτι που προξένησε την άμεση αντίδραση πολλών εκ των παρευρισκομένων, αλλά και της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας. Είναι αδιαμφισβήτητο πως η παραμονή του Ο/Γ Πορφυρούσα στη γραμμή Νεαπόλεως, καθώς και η βεβαίωση πως τα δρομολόγια θα εκτελούνται κανονικά ολόκληρο το 2014, είναι εξαιρετικά ευχάριστα νέα, για τα οποία μπορούμε ολόψυχα να ευχαριστήσουμε τους κκ. Τουρλομούση και Τσαϊλά. Ως εκεί όμως. Η Ναυτιλιακή Εταιρεία «Πορφυρούσα Ν.Ε.» είναι επιχείρηση, και οι ιδιοκτήτες της έχουν κάθε δικαίωμα να πράττουν ό,τι νομίζουν συμφέρον για την επιχείρηση – για την ακρίβεια, πρόκειται για υποχρέωσή τους απέναντι στους μετόχους της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν τους εμποδίζει να αποσύρουν το πλοίο όποτε και για οποιοδήποτε λόγο θέλουν.
Η διαπίστωση αυτή σίγουρα δεν μειώνει την αξία της εξυπηρέτησης που προσφέρει και προσέφερε μέχρις σήμερα το Πορφυρούσα. Ας είμαστε όμως ρεαλιστές, και προπάντων ας πάψει η δημοτική αρχή να στηρίζει τη στάση της σε συναισθηματισμούς και ευχέλαια. Κανείς και καμία επιχείρηση δεν έχουν ηθική υποχρέωση να εξυπηρετούν το νησί· νομική βέβαια υποχρέωση προς τούτο έχει το κράτος, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, που μόνο έμμεσα αφορά το Πορφυρούσα. Εάν η δημοτική αρχή πιστεύει αλήθεια ότι αναπτύσσοντας ιδιαίτερη σχέση με την εταιρεία θα διασφαλίσει το δρομολόγιο ασχέτως των όποιων μελλοντικών εξελίξεων, κάνει μεγάλο λάθος – λάθος στο οποίο σίγουρα δεν υποπίπτουν οι πλοιοκτήτες. Ο Δήμος Κυθήρων οφείλει να τηρεί τυπικά σωστή  και αμερόληπτη στάση απέναντι στην εταιρεία, όπως και απέναντι σε κάθε φορέα με τον οποίον συναλλάσσεται, και όχι να εκτελεί χρέη δημοσίων σχέσεων για λογαριασμό της.
Εν κατακλείδι, η όλη συνάντηση, που γρήγορα μετακύλησε σε αυτοσχέδια και αρκούντως χαοτική ανοιχτή συζήτηση γύρω από το συγκοινωνιακό, ήταν λάθος κίνηση, η οποία φυσικά σε τίποτα δεν αντικαθιστά τη μεγάλη, ανοιχτή διαβούλευση που έχει ήδη αποφασισθεί και που όλοι περιμένουν με ανυπομονησία μετά τις γιορτές. Το ευπρόσδεκτο νέο της συνεχιζόμενης λειτουργιάς του Πορφυρούσα θα μπορούσε να είχε αποτελέσει αντικείμενο απλής ανακοίνωσης ή δελτίου τύπου. Οι αμοιβαίες φιλοφρονήσεις που αντάλλαξαν με θέρμη ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Τσαϊλάς δεν προσέθεσαν τίποτα το ουσιώδες στη συζήτηση του τόσο κρίσιμου αυτού θέματος – ίσως όμως δεν είναι άσχετες με τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία 30/12/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου