Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 29ης Νοεμβρίου αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στην εξαιρετικής σημασίας δημόσια ενημέρωση των πεπραγμένων της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας. Στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, αφού δήλωσε πως για νομικούς λόγους «η σημερινή διαδικασία σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί την ετήσια λογοδοσία του άρθρου 15», αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα, διεξοδικά και κατά στιγμές μαχητικά στις ιστορικές καταβολές, το νομικό καθεστώς, τα πεπραγμένα και τις μελλοντικές προθέσεις της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας (ΕΕΠ).

Η ενημέρωση αυτή, που όφειλε είναι αλήθεια να είχε γίνει εδώ και καιρό, ξεκαθάρισε πολλά από τα ερωτηματικά που πλανώνται γύρω από την ΕΕΠ, ενώ παράλληλα υπογράμμισε (όχι για πρώτη φορά) τη βασική αρχή που διέπει τη λειτουργία του θεσμού: ότι δηλαδή η εγχώριος περιουσία ανήκει στον Δήμο Κυθήρων και διαχειρίζεται από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας. Λεπτή διάκριση, η οποία είναι προφανές ότι για να λειτουργήσει αποτελεσματικά προϋποθέτει στενή συνεργασία - κάτι που δυστυχώς αποτελεί συνήθως εξαίρεση στη μέχρι τούδε σχέση των δύο θεσμών.

Καταλήγοντας την ενημέρωσή του, ο κ. Χαρχαλάκης έθιξε ευθαρσώς το θέμα των σχέσεων Δήμου και Επιτροπής, τονίζοντας πως ουδέποτε οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν τις τυπικές και ουσιαστικές λεπτομέρειες της σχέσης αυτής, με αποτέλεσμα να παρανομούν αμφότερες: «Η ουσία της υπόθεσης είναι πως αυτή τη στιγμή δεν τηρείται η σαφής πρόβλεψις του ΠΔ 272/1985  που καθιστά την Επιτροπή αναγκαστικό και αποκλειστικό διαχειριστή της εγχώριας περιουσίας».

Σχετικά με το ίδιο θέμα, ο νομικός σύμβουλος της ΕΕΠ, κ. Λουράντος, έχει εισηγηθεί ότι «η άμεση εκμετάλλευση από τον δήμο των παραλιών, του κάμπιγκ, του Σπηλαίου της Αγίας Σοφίας, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικά συμβάσεις με όποια νομική μορφή και φυσικά χωρίς να έχουν τηρηθεί οι κατά τον νόμο αυστηρές προϋποθέσεις, είναι νομικά αίολη και αντίθετη με τις σχετικές διατάξεις, και συνεπώς τα δύο μέρη, Δήμος και Εγχώριος Περιουσία, είναι νομικά εκτεθειμένα».

Το θέμα μπορεί μεν να είναι λεπτό, δεν είναι όμως άλυτο. Ο κ. Χαρχαλάκης καταλόγισε και στις δύο πλευρές ευθύνη για το γεγονός ότι επί σειρά ετών προτίμησαν να αγνοήσουν το πρόβλημα μάλλον πάρα να το επιλύσουν. Γνώμη μας είναι πως δεν επιτρέπεται να διαιωνισθεί η μετέωρη αυτή κατάσταση που εγκυμονεί, όπως είναι φυσικό, κινδύνους και για τις δύο πλευρές. Καθήκον του Δήμου είναι τώρα να συγκροτήσει αποτελεσματική ομάδα εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των νομικών συμβούλων Δήμου και Επιτροπής, με αποστολή να βρει λύση αποδεκτή και στις δύο πλευρές και να τη φέρει για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.

Μικρή αλλά χαρακτηριστική λεπτομέρεια που στιγμάτισε τη συνεδρίαση ήταν η απότομη αποχώρηση, στο τέλος της παρουσίασης του κ. Χαρχαλάκη και μόλις πριν από τη διαδικασία των απαντήσεων, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Λάζαρου Βέζου. Της αποχώρησης του προέδρου προηγήθηκε αίτημα να επιτραπεί σε ορισμένους από τους παρευρισκόμενους πολίτες να πάρουν το λόγο, αίτημα το οποίο εκείνος απέρριψε. Την απόφαση αυτή αμφισβήτησε ο πρόδηλα εκτός εαυτού κ. Κουκούλης, ο οποίος διέκοψε επανειλημμένα τον κ. Βέζο με όλο και ηχηρότερα επιφωνήματα, μέχρις ότου ο δεύτερος, όπως είχε προειδοποιήσει, σηκώθηκε και αποχώρησε. Για την ιστορία, σύμφωνα με τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων, ο πρόεδρος δικαιώνεται απολύτως ως προς το τυπικό της διαδικασίας που ακολούθησε. Δεν είναι όμως πρώτη φορά που ο κ. δήμαρχος χάνει τη ψυχραιμία του δημοσίως, κάτι που οπωσδήποτε δεν συντελεί στην ορθολογική διαχείριση των εκάστοτε προβλημάτων που αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση ο Δήμος.


Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 1/12/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου