Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΚΟ ''ULLA'' - ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΥΣΗ - ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΤΡΙΤΩΣΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΦΤΙ

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στα Κύθηρα τις προηγούμενες ημέρες, έφεραν στο προσκήνιο ξανά το θέμα του κατασχεμένου πλοίου ''Ulla'' σημαίας South Tome. Το συγκεκριμένο σκάφος για όσους δεν θυμούνται, πραγματοποιούσε λαθρεμπόριο τσιγάρων και μετά από συντονισμένη επιχείρηση των λιμενικών αρχών ακινητοποιήθηκε ανοιχτά των Κυθήρων, μετά από συμπλοκή με τους λαθρεμπόρους. Από τον περασμένο Μάιο ωστόσο παραμένει δεμένο στο Διακόφτι Κυθήρων, με αποτέλεσμα να δημιουργεί πολυεπίπεδα προβλήματα, όπως για παράδειγμα την οικονομική ζημία στην τοπική κοινωνία, καθώς πιάνει μεγάλο κομμάτι της προβλήτας που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την έλευση τουριστικών σκαφών. Αυτό το φαινόμενο ήταν πολύ εμφανές το καλοκαίρι που μας πέρασε και τα δίκαια παράπονα των επαγγελματιών της περιοχής δεν ήταν λίγα.

Χθες Τρίτη 3/12 λόγω των ισχυρών ανέμων και της μεγάλης θαλασσοταραχής που επικρατούσε στην περιοχή, υπήρξε σοβαρός κίνδυνος, λόγω απώλειας κάποιων κάβων, να τσακιστεί το σκάφος πάνω στον ντόκο και στη συνέχεια να βυθιστεί μέσα στο λιμάνι του Διακοφτιού. Ευτυχώς τα πράγματα εξελίχθηκαν καλά, υπήρξε έγκαιρη μέριμνα και τα χειρότερα απετράπησαν. Ως πότε όμως...; 
Το πλοίο είναι φορτωμένο ακόμα με το λαθραίο εμπόρευμα και κυρίως με τα καύσιμά του, γεγονός που το καθιστά μια περιβαλλοντική βόμβα μέσα στο πολύπαθο (περιβαλλοντικά) Διακόφτι. 
Το Λιμεναρχείο Αγίας Πελαγίας αλλά και ο Δήμος Κυθήρων επί μήνες κάνουν προσπάθειες να φύγει το σκάφος και να οδηγηθεί σε ασφαλές μέρος. Αγκάθι ωστόσο σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί το λαθραίο εμπόρευμα και η αδικαιολόγητη κωλυσιεργία του Α Τελωνείου Πειραιά, που δεν συστήνει αρμόδια επιτροπή να κατέβει στα Κύθηρα και να επιβλέψει την καταστροφή του εμπορεύματος.
Έχουν περάσει πολλοί μήνες και το πρόβλημα αυτό πρέπει να διευθετηθεί άμεσα. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει πως ο χειμώνας είναι μπροστά μας και αναμένεται βαρύς. 
Γι' αυτό όλοι ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πράξουν τα δέοντα, πριν βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμα μία δύσκολη κατάσταση.
Για ότι νεότερο θα σας ενημερώνουμε.


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Μπαχτής
Πηγή: ΤΣΙΡΙΓΟ FM 105,6
Φωτογραφία κειμένου: Ιωάννα Καλοκαιρινού - PhotoCerigo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου