Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19.6.2017

Στις 17 και 18 Ιουνίου, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης συμμετείχε στις εργασίες του 9ου Forum Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο Πόρτο Χέλι και τις Σπέτσες, που διοργανώθηκε από την ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) και την Ένωση Δημάρχων Αττικής. Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, που αναφέρθηκε στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης αλλά και στην ανάγκη θεσμικού διαχωρισμού των Δήμων σε μητροπολιτικούς, νησιωτικούς και ορεινούς. 
Συμμετείχαν εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων αλλά και Δήμαρχοι από όλη την Αττική.
Την Κυριακή 18/6 η πρωινή συνεδρία είχε ως θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά της Αττικής και η παρέμβαση του Δημάρχου Κυθήρων αφορούσε στα εξής σημεία:
- Στην μεγάλη σημασία του έργου αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, κάτι που τονίστηκε και από τα στελέχη της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ. Τα έργα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία της Περιφερειακής και της Δημοτικής Αρχής, καθώς η συγκεκριμένη επένδυση έχει τεράστια σημασία για το περιβάλλον και το μέλλον των νησιών. 
- Στην ανάγκη υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης στα σχολεία και τις τοπικές κοινωνίες σχετικά με την ανακύκλωση και τη σημασία της διαχείρισης των απορριμμάτων. 
- Στα προβλήματα σχετικά με τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών από τα Κύθηρα στην Αττική, γεγονός που επιβαρύνει το Δήμο οικονομικά. 
- Στο τεράστιο πρόβλημα των συμβασιούχων καθαριότητας ΙΔΟΧ (παρατασιούχων), μετά και την τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αποτελεί αρνητική εξέλιξη για όλους τους Δήμους της Χώρας. Ο κ. Δήμαρχος δήλωσε ότι η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να λύσει το ζήτημα προκειμένου οι υπάλληλοι να μην απολυθούν αλλά και οι Δήμοι να μην επιβαρυνθούν με πράξεις καταλογισμού για ένα ζήτημα που προέκυψε αποκλειστικά από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου, έλαβε χώρα στο ιστορικό κτήριο του Δημαρχείου Σπετσών, η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Π.Ε.Νήσων Αττικής, στην οποία εκπροσωπήθηκε το 75% των μετόχων της Εταιρείας και ελήφθησαν αποφάσεις για τη λειτουργία του Δικτύου, το οποίο θα διαχειριστεί για τα νησιά μας το νέο πρόγραμμα LEADER/CLLD έχοντας λάβει χρηματοδότηση περίπου 8.000.000€ για δημόσια και ιδιωτικά έργα στους 8 Δήμους της Π.Ε. Νήσων. Στόχος της Εταιρείας είναι να βγουν οι πρώτες προσκλήσεις το προσεχές φθινόπωρο.
Υπενθυμίζεται ότι το Δίκτυο υποστηρίζεται διοικητικά από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Προγράμματος και για τους 8 Δήμους είναι ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Χαρχαλάκης. Το Δίκτυο αυτό αποτελεί μια καλά δομημένη εταιρεία που έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί σημαντικές χρηματοδοτήσεις αγροτικής και τοπικής ανάπτυξης καθώς και σχετικές επενδύσεις, αντίστοιχες του έργου της ανάπλασης των Μητάτων που χρηματοδοτήθηκε από το αντίστοιχο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. Πρόκειται για μια σημαντική εξωστρεφή πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από μια από τις πλέον επιτυχείς αναπτυξιακές εταιρείες της Χώρας (Α.Ε. Πάρνωνα), η οποία μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να διαχύσει στη νότια και ανατολική Πελοπόννησο σημαντικές χρηματοδοτήσεις δημοσίων και ιδιωτικών έργων.

Η συμμετοχή του Δήμου μας στην Εταιρεία αυτή ήταν μονόδρομος καθώς η υπάρχουσα δημοτική αναπτυξιακή εταιρεία (ΑΝΚΥ) έχει πολύ περιορισμένες αναπτυξιακές δυνατότητες, αφενός λόγω έλλειψης και μη δυνατότητας πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, αφετέρου λόγω του αυστηρά περιοριστικού νομικού πλαισίου που διέπει τις αναπτυξιακές εταιρείες των Δήμων, που τις καθιστά μη λειτουργικές και μη βιώσιμες με αποτέλεσμα ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών να επεξεργάζεται σχέδιο μετεξέλιξής τους.

Τέλος, ο κ. Δήμαρχος συναντήθηκε στις Σπέτσες με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γεώργιο Βασιλειάδη.

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου