Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 120 ΧΡΟΝΙΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΙΑΚΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ


«[…]. Εύρομεν εκεί τους φιλοπάτριδας τους τιμίους Συμαίους. Δεν γνωρίζω τι επώνυμον να δώσω εις τον χαρακτήρα των, χαρακτήρα, δια τον οποίον και αυταπάρνησις και αφιλοκέρδεια και αυτοθυσία είναι λέξεις ανεπαρκείς και ωχραί. […]» 
(Απόσπασμα από το ημερολόγιο «Σελίδες» του Εμμανουήλ Λυκούδη)

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε χτες, κατά τη 4η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου που αφορά στην ανέγερση Μνημείου ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ για τους Συμιακούς σφουγγαράδες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 74.400 € και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Την πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη ενέκρινε εξαρχής η Περιφερειάρχης κ. Ρένα Δούρου.
Σκοπός του έργου είναι η κατασκευή Μνημείου -με τη διενέργεια Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού- ως απόδοση ΦΟΡΟΥ ΤΙΜΗΣ για τους Σφουγγαράδες από την Σύμη και την ανεκτίμητη συνεισφορά τους στην ανεύρεση, ανέλκυση και παράδοση των αρχαιολογικών ευρημάτων και του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ενός από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα που αποτελεί την «Ακρόπολη της Τεχνολογίας», κατά τον Αντιπεριφερειάρχη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος τόνισε ότι μετά από 120 χρόνια, ήρθε η ώρα  -έστω και καθυστερημένα- η Πολιτεία να τιμήσει τους Συμιακούς σφουγγαράδες, οι οποίοι με περισσή τόλμη και αυτοθυσία ανακάλυψαν και ανέσυραν από βάθους 56m τον αρχαιότερο γνωστό μηχανισμό, του σημαντικότερου και διασημότερου «ΤΥΧΕΡΟΥ» αρχαίου ναυαγίου στον κόσμο, του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, υπό την καθοδήγηση του Καπετάνιου Δημήτρη Κοντού από τη Σύμη με τα δύο καΐκια του, το «Ευτέρπη» και το «Καλλιόπη».
Κατά τη διάρκεια της ανέλκυσης ο Γεώργιος Κρητικός Νεοφώτιστος έχασε τη ζωή του και ακόμα δύο δύτες έμειναν παράλυτοι δια βίου.
Η προσφορά των Δυτών αυτών στο Έθνος είναι διαχρονικά ανεκτίμητη αφού όχι μόνο ανέδειξαν τον μεγάλο αυτό αρχαιολογικό θησαυρό αλλά έθεσαν και την ίδια τους τη ζωή στην υπηρεσία της Πατρίδας αποτελώντας παράδειγμα ανιδιοτέλειας, εντιμότητας και προσφοράς στη Πατρίδα και τον Παγκόσμιο Πολιτισμό.
Ο κ. Χατζηπέρος ΠΡΟΤΕΙΝΕ κλείνοντας, την ανέγερση ενός παρόμοιου μνημείου και στη γενέτειρα των σφουγγαράδων, στη Σύμη.

Πηγή: Αντιπεριφέρεια Νήσων
Φωτογραφία: mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου