Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΥΘΗΡΩΝ: Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Δήμαρχος Κυθήρων και επικεφαλής της παράταξής μας Στράτος Χαρχαλάκης βρέθηκε στις Βρυξέλλες για 4 ημέρες προσκεκλημένος του Ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκου. Ο Δήμαρχος συμμετείχε ως ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον κ. Κύρκο και τον ΣΕΥΔΟ (Σύλλογος Ελλήνων Υπαλλήλων Διεθνών Οργανισμών) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα την πολιτική προστασία με έμφαση στα νησιά.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, οι Δήμαρχοι Σκύρου Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης και Λειψών Φώτης Μάγγος και ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Στην εκδήλωση παρόντες ήταν ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης, οι Ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης και Γιώργος Γραμματικάκης και ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για την πολιτική προστασία και τη διαχείριση κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης.
Ο Δήμαρχος Κυθήρων στην ομιλία του έδωσε έμφαση στην αναγνώριση της ιδιαιτερότητας των νησιών σε σχέση με τη δυνατότητα αντιμετώπισης μειζόνων συμβάντων πολιτικής προστασίας (φωτιές, πλημμύρες, σεισμοί κ.λπ.). Τα νησιά λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους και κυρίως λόγω της συγκοινωνιακής τους απομόνωσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και αδυνατούν εκ των πραγμάτων να δράσουν αυτόνομα και με επάρκεια στην περίπτωση ενός μεγάλου συμβάντος, όπως για παράδειγμα συνέβη στα Κύθηρα τον Αύγουστο του 2017 με τη μεγάλη φωτιά. Οι έξι (6) συνολικά επιστολές του Δημάρχου σε τρεις (3) διαφορετικούς Αρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, από τον Σεπτέμβριο του 2014 και μετά, έμειναν ουσιαστικά αναπάντητες. Δυστυχώς, όμως, αποδείχθηκαν προφητικές καθώς περιέγραφαν σχεδόν φωτογραφικά όλα όσα συνέβησαν στο νησί τον περασμένο Αύγουστο εξαιτίας του αναποτελεσματικού επιχειρησιακού συντονισμού, που προκάλεσε μέχρι και την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού! Μα και μόνο το γεγονός ότι αναγκάστηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να δώσει σχετικές εντολές, αποδεικνύει περίτρανα ότι όλοι οι κάτω από αυτόν κάτι δεν έκαναν καλά.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Κυθήρων ρώτησε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη αν η Επιτροπή προτίθεται να παρέμβει σε ζητήματα γραφειοκρατίας και ταχύτητας στην απορρόφηση πόρων, φέρνοντας το εξής αποκαλυπτικό παράδειγμα:
Στις 11/4/2016 η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, με την με αριθμό 877 απόφασή της (ΑΔΑ: ΩΗ2Ζ7Λ7-ΜΛ4) ενέταξε στο ΕΣΠΑ την προμήθεια 35 καινούργιων οχημάτων δασοπυρόσβεσης για τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής, συνολικής δαπάνης 5.000.000,00€.
Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος στις 26/6/2017, δηλαδή 14 μήνες μετά την ένταξη της πράξης στο ΠΕΠ Αττικής! Το τι ακριβώς γινόταν αυτούς τους 14 μήνες παραμένει άγνωστο.

Σήμερα (αρχές του 2018) η αρμόδια υπηρεσία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο αποσφράγισης των προσφορών και θα πρέπει να γίνει κατακύρωση της σύμβασης (αν δεν υπάρχουν ενστάσεις και προδικαστικές ή δικαστικές προσφυγές) καθώς και προσυμβατικός έλεγχος και έτσι προβλέπεται ότι η σχετική σύμβαση θα μπορεί να έχει υπογραφεί εντός του καλοκαιριού του 2018.
Αν υπολογίσει κανείς και το διάστημα που απαιτείται για να κατασκευαστούν τα οχήματα (που προφανώς δεν είναι ετοιμοπαράδοτα), είναι αντιληπτό ότι η παράδοση των οχημάτων το καλοκαίρι του 2019, δηλαδή 3μιση χρόνια μετά την αρχική ένταξή τους στο ΕΣΠΑ (Απρίλιος 2016), είναι τουλάχιστον αμφίβολη!

Τα στοιχεία αυτά έθεσε ο Δήμαρχός μας στον Επίτροπο Στυλιανίδη, για να λάβει την απάντηση ότι ο τρόπος υλοποίησης μιας δημόσιας σύμβασης αλλά και οι χρόνοι που απαιτούνται αποτελούν ουσιαστικά εσωτερικό ζήτημα του Κράτους Μέλους. Ο κ. Στυλιανίδης είπε «εμείς δίνουμε τα λεφτά, το Κράτος σας πρέπει να τα πάρει».
Αν λοιπόν το ελληνικό Κράτος αδυνατεί να αξιοποιήσει άμεσα το ποσόν των 5.000.000€ για την αγορά νέων πυροσβεστικών οχημάτων, τι ακριβώς θα κάνει μόλις αρχίσει η ροή του μεγάλου χρηματοδοτικού προγράμματος “rescEU” για την πολιτική προστασία που έχει διαθέσιμους πόρους 280.000.000€; Όπως τόνισε ο Δήμαρχός μας στον αρμόδιο Επίτροπο, ο κίνδυνος να παραμείνουν τα χρήματα αναξιοποίητα είναι προφανής. Στις υπηρεσίες των Βρυξελλών θα φαίνεται ότι υπάρχει απορρόφηση (αφού θα υπάρχουν αποφάσεις ένταξης), όμως στην πραγματικότητα θα απαιτούνται 3 και 4 χρόνια από την ένταξη ενός έργου μέχρι την τελική του υλοποίηση.
Η δαιδαλώδης γραφειοκρατία, ειδικά για τους Δήμους, έγινε ακόμα χειρότερη μετά το Νόμο 4412/2016 και το Π.Δ. 80/2016 για τις εγκρίσεις δαπανών και διάθεσης πιστώσεων. Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Κυθήρων έλαβε το 2017 τριπλάσιο αριθμό αποφάσεων σε σχέση με όλα τα προηγούμενα έτη.
Οι φόβοι των αυτοδιοικητικών για την αύξηση της γραφειοκρατίας επιβεβαιώθηκαν πλήρως, όμως, ο αρμόδιος Υπουργός μέχρι σήμερα δεν έχει λύσει κανένα πρόβλημα από όσα δημιούργησαν τα νομοθετήματά του. Για να ολοκληρωθεί ένα έργο απαιτείται έγκριση δεκάδων υπηρεσιών. Χρειάζεται έλεγχος; Φυσικά ναι! Από έναν όμως φορέα και μόνο και σε χρόνο ταχύτατο. Αν η χώρα δεν μπορέσει να αντιμετωπίσει το τέρας της γραφειοκρατίας το μέλλον της θα είναι ανύπαρκτο.

Πηγή: kainourgiamera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου