Τρίτη 23 Απριλίου 2019

ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ - ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΨΗΦΟΥΣ... Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ!

Ο κ. Παναγόπουλος και οι συνεργάτες του κόπτονται για το ζήτημα της διαχείρισης λυμάτων και υπόσχονται αφειδώς Βιολογικούς Καθαρισμούς σχεδόν σε όλο το νησί. Μόλις 1 μήνα πριν τις εκλογές, είναι ικανοί να τάξουν στους πάντες τα πάντα, για λίγες μόνο ψήφους. Οι Κυθήριοι, όμως, έχουν χορτάσει από παχιά λόγια και προεκλογικές πομφόλυγες.
Ποια είναι, άραγε, η αλήθεια για τα έργα αυτά; Μπορεί το νησί στο προβλεπτό μέλλον να αποκτήσει - και κυρίως να συντηρήσει - τόσες μονάδες Βιολογικών Καθαρισμών; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι! Και οι λόγοι απλούστατοι:
1. Ο Δήμος ΔΕΝ διαθέτει τεχνική επάρκεια και αυτονομία. Συνεπώς ΔΕΝ μπορεί να προχωρήσει αυτόνομα στην εκπόνηση των πολλαπλών μελετών που απαιτούνται για τόσο μεγάλα έργα όπως οι Βιολογικοί Καθαρισμοί και τα δίκτυα αποχέτευσης (ενδεικτικά: μελέτη σκοπιμότητας, βιοχημική, υδραυλική, Η/Μ, πολιτικού μηχανικού, ΜΠΕ, χωροθέτηση, τεύχη δημοπράτησης, αδειοδοτήσεις κ.λπ.).
2. Η εκπόνηση των μελετών αυτών από ιδιώτες απαιτεί πολύ μεγάλα ποσά. Ενδεικτικά: μόνο η προμελέτη για τον ΒΙΟΚΑ της Αγ. Πελαγίας (με βάση τις επίσημες κρατικές τιμές) κοστίζει 25.000€. Οι πλήρεις μελέτες θα κοστίσουν πάνω από 250.000€.
3. Μια σοβαρή Δημοτική Αρχή οφείλει να ιεραρχεί τα έργα και τις ανάγκες και να μην γεμίζει τον κόσμο με ψεύδη ή ανέφικτες υποσχέσεις. Η δική μας παράταξη λέει πάντα την αλήθεια, ακόμα και αν αυτή είναι δυσάρεστη, ακόμα και αν αντιτίθεται στη λαϊκή θέληση ή παρόρμηση. Και η αλήθεια είναι πως όταν τα ζητήματα αποχέτευσης είναι άλυτα στους μεγάλους οικισμούς που έχουν τεράστια επιβάρυνση λόγω τουρισμού (Αγ. Πελαγία, Ποταμός, Λιβάδι), είναι τουλάχιστον υποκριτικό να μιλάμε για αντίστοιχα έργα σε μικρότερους οικισμούς, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.
4. Η δική μας παράταξη προχώρησε σε σειρά αναγκαίων μελετών μέσω της Περιφέρειας, αλλά και με ίδια δαπάνη του Δήμου, ωριμάζοντας έργα Βιολογικών Καθαρισμών που τα ιεράρχησε ως άμεσης προτεραιότητας:
- Φρεάτιο υποδοχής λυμάτων στον ΒΙΟΚΑ Καψαλίου, με π/υ 200.000€ από την Περιφέρεια (προς προγρ. σύμβαση).
- Έναρξη μελετών ΒΙΟΚΑ Αγίας Πελαγίας με π/υ 25.000€ από την Περιφέρεια.
- Ολοκλήρωση μελετών επέκτασης δικτύου ΒΙΟΚΑ προς Τ.Κ. Λιβαδίου με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους.
- Αναζήτηση της νόμιμης και βέλτιστης λύσης για τον ΒΙΟΚΑ Ποταμού, του οποίου ο αποδέκτης στην παρούσα φάση δεν αδειοδοτείται για νομικούς λόγους.
Αντιλαμβανόμαστε την τεράστια ανάγκη της παράταξης του κ. Παναγόπουλου για εκλογική επιρροή, όμως για εμάς προέχει η αλήθεια και όχι οι προεκλογικές υποσχέσεις για ανέφικτα έργα για τα οποία δεν υπάρχει καμία μελετητική ωριμότητα.
Και βέβαια, δεν μας λέει η παράταξη του κ. Παναγόπουλου ΠΩΣ θα συντηρήσει τόσες μονάδες, με τί προσωπικό και πού θα βρει τα έσοδα (που είναι υποχρεωτικά ανταποδοτικά).
Μήπως θα αυξήσει υπέρμετρα τα δημοτικά τέλη αποχέτευσης; Σήμερα η λειτουργία του ΒΙΟΚΑ Καψαλίου στοιχίζει στο Δήμο πάνω από 70.000€ ετησίως!
Βέβαια, αφουγκραζόμενοι και τα σχόλια του κόσμου, ακόμα απορούμε για την απουσία του κ. Παναγόπουλου και των κατά τα άλλα λαλίστατων (στα κοινωνικά δίκτυα) συνεργατών του από τη χθεσινή εκδήλωση του απολογισμού πεπραγμένων.
Αλήθεια, για έναν υποψήφιο Δήμαρχο θα υπήρχε λαμπρότερο πεδίο δόξης από τη χθεσινή διαδικασία ώστε να αναδείξει το πολιτικό του ταλέντο και τα επιχειρήματά του; Προφανώς όχι! Εφόσον εκτίθεται εκλογικά, όφειλε να είναι παρών, να θέσει ερωτήματα, παρατηρήσεις, προτάσεις και επιχειρήματα, να γίνει διάλογος, να λάβει απαντήσεις. Προφανώς, όμως, η ασφάλεια των σχολίων στο διαδίκτυο είναι προτιμότερη!
Ο κόσμος, όμως, βλέπει και κρίνει.
Η άκρατη υποσχεσιολογία ούτε σύμφωνους μας βρίσκει, ούτε πείθει το εκλογικό σώμα.
ΥΓ. Δημοσιεύουμε εκ νέου την τεκμηριωμένη απάντησή μας για το Βιολογικό του Μυλοποτάμου.


Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης
Φωτογραφία: Διονύσης Ανδρόνικος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου