Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

''ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΔΩ'' - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ 2η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΒΑΚ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Σοφότεροι γίναμε οι λιγοστοί συμμετέχοντες στη δεύτερη διαβούλευση για το ΣΒΑΚ στα Κύθηρα. Μάθαμε ότι ο καθηγητής πολεοδομίας και συγκοινωνιακού σχεδιασμού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Θάνος Βλαστός δεν είχε κάτι καινούριο να μας πει σε σχέση με την προ μηνών επίσκεψή του για την πρώτη διαβούλευση. Εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι καμία εξέλιξη δεν θα υπάρξει στην επόμενη, τρίτη και τελευταία διαβούλευση που θα γίνει σε λίγο καιρό, αφού οι ελάχιστοι, καμιά δεκαριά συμμετέχοντες, παρακολούθησαν την παρουσίαση του κυρίου Βλαστού χωρίς να είναι σε θέση να προτείνουν θέματα προς συζήτηση.
Κάθε πρόταση που μπήκε στο τραπέζι της διαβούλευσης είτε δεν αφορούσε το ΣΒΑΚ, είτε δεν είχε τύχη για μελλοντική χρηματοδότηση. Ακούσαμε ότι οι οδηγοί πρέπει να οδηγούν αργά και προσεχτικά με τους δρόμους να έχουν κατάλληλη σήμανση, ότι πρέπει να εφαρμόσουμε πρωτοποριακές μεθόδους μετακίνησης όπως το οτοστόπ και φυσικά να μάθουμε να περπατάμε και να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο. Όλα αυτά θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ζωής μας και δε θα έχουμε ανάγκη τη δημόσια συγκοινωνία η οποία, σύμφωνα με τον κύριο Βλαστό, δε θα έχει και πολλές ελπίδες χρηματοδότησης από τη στιγμή που δεν θα είναι βιώσιμη.
Άρα, όση διαβούλευση και να κάνουμε, λεωφορεία δε θα δούμε να κυκλοφορούν στο νησί μας. Θα δούμε ποδηλατόδρομους που θα πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο αλλά όχι σχολικά. Κανείς δεν ενημέρωσε τον κύριο καθηγητή και το επιτελείο του ότι το οτοστόπ που πειραματικά προσπαθεί να εφαρμόσει στο πανεπιστήμιο, στα Κύθηρα είναι εδώ και χρόνια, ο μοναδικός τρόπος μετακίνησης για όσους δεν έχουν αυτοκίνητο.
Την αμηχανία του ακροατηρίου προσπάθησε να διασκεδάσει ο Δήμαρχος Σ.Χαρχαλάκης λέγοντας ότι ο Δήμος έχει μια σειρά προτάσεων που θα καταθέσει στο ΣΒΑΚ. Ποιες είναι αυτές οι προτάσεις; Κανείς δεν ξέρει. Μία από αυτές πάντως είναι η σχολική μονάδα στο κέντρο του νησιού σύμφωνα με το δήμαρχο. Οι υπόλοιπες, προφανώς, δεν αφορούν στη διαβούλευση για τα Κύθηρα αλλά κάποιο άλλο μακρινό τόπο και για αυτό δε χρειάζεται να τις γνωρίζουμε ώστε να συμβάλουμε στη διαμόρφωσή τους. Και από ότι φαίνεται η οποιαδήποτε μορφή δημόσιας συγκοινωνίας στο νησί είναι εκτός προτάσεων του Δήμου. Του Δήμου που αντί να ενημερώσει και να παρακινήσει δημότες και τοπικούς φορείς να συμμετάσχουν στη διαβούλευση, άφησε να περάσει ο καιρός και ουσιαστικά υποβάθμισε τη διαδικασία. Κανείς στο νησί δεν ξέρει τι είναι το ΣΒΑΚ και η σημασία του για έναν τόπο σαν τα Κύθηρα. Κανείς δεν ξέρει τι έγινε προ ημερών στα Φράτσια. Κανείς δε θα μάθει γιατί άλλα μέρη δικαιούνται χρηματοδότηση για τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος τους και τα Κύθηρα δεν δικαιούνται.
Εμείς ως παράταξη “μένουμε εδώ” ζητάμε έστω και τώρα, την τελευταία στιγμή, να γίνει μια προσπάθεια ενημέρωσης σε όλους τους τοπικούς φορείς, συλλόγους κλπ ώστε να δούμε μαζί ποιες είναι η πραγματικές ανάγκες των δύο νησιών μας και ποια ταυτότητα θέλουμε να διαμορφώσουμε για την κοινωνία μας.
Εξάλλου, ο κύριος Βλαστός στην εισαγωγή του τόνισε ότι δεν περιμένει από το κάθε δήμαρχο αλλά από την κοινωνία να τον τροφοδοτήσει με πληροφορία και προτάσεις. Ας φροντίσει, λοιπόν ο Δήμος να το επικοινωνήσει όπως πρέπει στον κόσμο για να του δώσει την ευκαιρία να συμμετάσχει στη διαβούλευση και όχι να εκφράζει την απογοήτευσή του για την ισχνή παρουσία του.

Πηγή: menoume-edo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου