Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ


Την Πέμπτη 6/2/2020 ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πλειώνη, είχε συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστο Δήμα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η υπό δημιουργία εμβληματική επιστημονική υποδομή του Ε.Α.Α. στα Αντικύθηρα για την Κλιματική Αλλαγή, που θα χρηματοδοτηθεί κατά μεγάλο μέρος της από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο κ. Δήμας δήλωσε ότι η Κυβέρνηση στηρίζει την σημαντική αυτή δράση και συζητήθηκαν σχετικά τεχνικά ζητήματα, ανάμεσα στα οποία η προώθηση μόνιμων προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ από το Αστεροσκοπείο, ορισμένες εκ των οποίων θα αφορούν στο Παρατηρητήριο των Αντικυθήρων και θα έχουν το στοιχείο της εντοπιότητας, γεγονός άκρως σημαντικό για την τοπική κοινωνία και την πληθυσμιακή ενίσχυση του μικρού νησιού. Παράλληλα συζητήθηκε η ανάγκη ενεργειακής μετάβασης των Αντικυθήρων από την παραγωγή ρεύματος με μαζούτ (η ακριβότερη σήμερα πανευρωπαϊκά) σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας και η σχετική πρόταση που έχει επεξεργαστεί ο Δήμος με το Ε.Α.Α. και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα τεθεί υπόψη του αρμοδίου Υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη στο προσεχές διάστημα.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κυθήρων συμμετείχε στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. στο οποίο παρέστη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος προκειμένου να ενημερώσει το σώμα σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του αρμοδίου Υπουργού κ. Πλακιωτάκη για τα Λιμενικά Ταμεία των Δήμων. Ο κ. Χαρχαλάκης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της Κ.Ε.Δ.Ε., έθεσε σειρά σημαντικών θεμάτων προς το Δ.Σ. και τον Γ.Γ. του Υ.Ε.Ν. όπως: νομιμοποίηση λιμενικών εγκαταστάσεων, μελέτη και αδειοδότηση λιμενικών έργων, ενίσχυση των λιμενικών ταμείων με προσωπικό και πόρους και κυρίως την ανάγκη να διατηρήσουν οι Δήμοι τον απόλυτο έλεγχο στις λιμενικές τους υποδομές, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Δημάρχους. Ο Γ.Γ. δεσμεύθηκε ότι το Υ.Ε.Ν. δεν θα δράσει ερήμην των Δήμων και ότι θα παρουσιάσει στο επόμενο τρίμηνο μια πρόταση Εθνικής Στρατηγικής Λιμενικής Πολιτικής που θα τεθεί σε εξαντλητική δημόσια  διαβούλευση και από την οποία θα προκύψει το σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει και τα λιμενικά ταμεία. Η Διοίκηση της Κ.Ε.Δ.Ε. θα θέσει τα σχετικά ζητήματα και στον αρμόδιο Υπουργό κ. Πλακιωτάκη.

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου