Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣ


Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης συναντήθηκε την Πέμπτη 27/2 με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο. Ο κ. Χαρχαλάκης υπέβαλε στον κ. Υπουργό και τους συνεργάτες του σειρά προτάσεων νομοθετικών αλλαγών προκειμένου να συμπεριληφθούν στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του Υπουργείου, με στόχο την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την βελτιστοποίηση της λειτουργίας των μικρών Δήμων. Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη πρόσληψης νέου μόνιμου διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού καθώς και η μεγάλη καθυστέρηση των πληρωμών των έργων Π.Δ.Ε. μετά τον Απρίλιο του 2019.
Ο κ. Δήμαρχος ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών ένταξης των έργων του Δήμου στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», όπου έχουν υποβληθεί προτάσεις για μεγάλα αθλητικά έργα και εκπόνηση σημαντικών λιμενικών μελετών καθώς και έγκριση της έκτακτης χρηματοδότησης που έχει ζητηθεί από το Δήμο για την αποκατάσταση ζημιών στα σχολεία του νησιού μετά το σεισμό του Νοεμβρίου 2019.
Ο κ. Δήμαρχος συναντήθηκε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μανώλη Γραφάκο, με τον οποίο συζητήθηκε η πορεία ολοκλήρωσης της Ά φάσης των έργων αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και δημιουργίας σύγχρονων ΧΥΤΥ Κυθήρων και Αντικυθήρων, με τον Γενικό Γραμματέα να εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία των έργων. Από πλευράς του Δημάρχου ζητήθηκε η επίσπευση των διαδικασιών λειτουργίας των 2 ΧΥΤΥ από τον ΕΔΣΝΑ. Σημειώνεται ότι αναμένεται η απόφαση χρηματοδότησης της επόμενης φάσης των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στα Κύθηρα, που θα περιλαμβάνει πράσινα σημεία, διαλογή στην πηγή, παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, νέα οχήματα και εξοπλισμό, διαχείριση ειδικών αποβλήτων όπως ο κατσίγαρος και εν γένει θα αποτελεί ένα πρωτοποριακό σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Τέλος, ο κ. Χαρχαλάκης είχε συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, την οποία ενημέρωσε για την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του ΔΣ σχετικά με τις ανεμογεννήτριες. Συζητήθηκαν οι προτάσεις που αναφέρονται στην εν λόγω απόφαση και η κα. Σδούκου εξέφρασε την στήριξη του Υπουργείου σε κάθε προσπάθεια που στόχο έχει την βιώσιμη απεξάρτηση από το λιγνίτη και τις συμβατικές μορφές ενέργειας. Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου κ. Αντώνης Σεμιτέκολος τόνισε ότι λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Κυθήρων (περιοχές NATURA και ειδικής προστασίας, διάσπαρτα κηρυγμένα αρχαιολογικά μνημεία και ιδιαίτερο γεωμορφολογικό και οικιστικό ανάγλυφο), οι προτάσεις δημιουργίας αιολικών πάρκων στο νησί έχουν αντικειμενικά κωλύματα αδειοδότησης, κάτι που εξάλλου τονίζεται και στις ενδικοφανείς προσφυγές του Δήμου Κυθήρων και της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας κατά των αποφάσεων της ΡΑΕ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Καθηγητής κ. Εμμ. Πλειώνης που μαζί με τον κ. Δήμαρχο παρουσίασαν την καινοτόμα πρόταση που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για την πλήρη ενεργειακή αυτονόμηση των Αντικυθήρων, όπου ως γνωστόν η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος είναι σήμερα από τις πλέον κοστοβόρες σε όλη την Ευρώπη. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δήμος θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με στόχο την ωρίμανση και υλοποίηση προτάσεων που θα αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής χωρίς να βλάπτουν το φυσικό, οικιστικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου