Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

''ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΔΩ'' - Η ΧΡΟΝΙΖΟΥΣΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

Η εγκεκριμένη μελέτη δημιουργεί στα Κύθηρα δύο νέα, σύγχρονα δημοτικά σχολεία. Η επιλογή αυτή έγινε με βάση εισήγηση του Σχολικού Συμβούλου και είχε την έγκριση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αλλά δεν υλοποιείται εδώ και 10 χρόνια.
Προσωπικές πολιτικές, ανώριμες ηγεσίες, και ολιγωρία του Δήμου εμπόδισαν την βέλτιστη λύση η οποία τότε ήταν με απόλυτη σαφήνεια η ανέγερση δύο σχολείων, ένα στο νότιο και ένα στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Και αντί ο Δήμος να διεκδικεί την υλοποίηση της εγκεκριμένης απόφασης, φέτος το καλοκαίρι ο κος Δήμαρχος επέλεξε να στείλει επιστολή στους διευθυντές και τους συλλόγους γονέων των σχολείων, στην οποία ζητούσε τη γνώμη τους για το κλείσιμο όλων των υπαρχόντων σχολείων και την ανέγερση ενός Δημοτικού Σχολείου στο κέντρο του νησιού. Η πρόταση αυτή παρουσιάζεται μάλιστα σαν "η μόνη λύση", ανατρέποντας τις προηγούμενες αποφάσεις του Δήμου και υπονομεύοντας την εγκεκριμένη μελέτη. Απουσιάζει οποιαδήποτε άλλη αναφορά, μελέτη, και επιστημονική αξιολόγηση γι' αυτή την ανατροπή. (Να σημειώσουμε δε ότι αυτή η "θέση" αποτελεί σκέψη του Δημάρχου και ουδέποτε συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο).
Αν το ερώτημα είναι "ένα σχολείο στο κέντρο του νησιού ή διαφορετικά μένετε όπως είσαστε τώρα", τι ακριβώς περιθώρια αφήνει η "διαβούλευση"; Είναι μια επιλογή που αντιπαραθέτει μια απαράδεκτη κατάσταση (με containers και ανεπαρκή υποδομή) με μια πρόταση που χωρίς μελέτη είναι αυθαίρετη. Δεν είναι δυνατόν να εκβιάζεται ο Τσιριγώτης να φτάσει στο σημείο "κάντε επιτέλους ένα σχολείο και ας είναι όπου να 'ναι". Ακόμα και αν τα παιδιά θα πρέπει να ξοδεύουν 2 ώρες την ημέρα στη μετακίνηση (και ίσως παραπάνω).
Σημείωση: Οι πρόσφατες συγχωνεύσεις τάξεων σε σχολεία (για να μη χρειαστεί να προσληφθούν περισσότεροι δάσκαλοι/καθηγητές;) από το Υπουργείο Παιδείας, δημιουργεί μια ανησυχία για το ενδεχόμενο μείωσης/συμπύκνωσης τάξεων και στα Κύθηρα. Φοβούμαστε το ενδεχόμενο (μοναδικό) δωδεκαθέσιο σχολείο ξαφνικά να γίνει εννιαθέσιο η και λιγότερο με πολύ μεγάλες τάξεις. Αντίθετα τα εξαθέσια (που υπαγορεύει η εγκεκριμένη προσέγγιση των 2 σχολείων) δεν μπορούν να συρρικνωθούν (είναι το ελάχιστο επιτρεπτό).
Προτείνουμε μια πραγματική και ανοιχτή διαβούλευση, βασισμένη σε ολοκληρωμένη μελέτη χωροθέτησης. Μια τέτοια μελέτη (που έχει γίνει σε άλλους δήμους και περιοχές) θα παρουσιάσει εναλλακτικές επιλογές, αξιολογημένες, περιλαμβάνοντας τόσο την τεχνική και οικονομική διάσταση (οικόπεδα, χρόνος και κόστος κατασκευής), αλλά και τη διάσταση λειτουργίας και ειδικότερα το χρόνο μετακίνησης (μια που μιλάμε για πολύ μικρά παιδιά), τη συνάφεια με το οικιστικό περιβάλλον κάθε εκδοχής και κοινωνικά κριτήρια. Και πάνω από όλα θα είναι τέτοια που θα επιτελεί το βασικό ρόλο του σχολείου δηλαδή αν εξυπηρετεί τους μαθητές/μαθήτριες στην εκπαίδευσή τους επιτρέποντας να μεγιστοποιούν το χρόνο της εκπαίδευσης (και όχι της μετακίνησης).
ΥΓ. Συμμεριζόμαστε την αγωνία όλων μπροστά το εκβιαστικό δίλημμα "η την πρόταση μου ή τίποτα". Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για την ταχεία επίλυση το κρίσιμου προβλήματος των σχολείων. Προσπαθούμε πάντα, οι συζητήσεις και οι αποφάσεις να είναι καλά τεκμηριωμένες και να παίρνονται με ελεύθερη βούληση και ποτέ εκβιαστικά, στη βάση επιστημονικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών δεδομένων. Και μόνο...
Πηγή: ''Κύθηρα Αντικύθηρα Μένουμε Εδώ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου