Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

ΤΟ ΛΑΚΩΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2017 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΒΟΙΩΝ

Από τη σημερινή παρουσίαση του «Λακωνικού Ημερολογίου 2017», Εκδόσεις ΙΔΙΟΜΟΡΦΗ, στο Ξενοδοχείο LIMIRA MARE στη Νεάπολη. Προηγήθηκε αντίστοιχη παρουσίαση στους Μολάους στις 20 Φεβρουαρίου 2017.
Η φετινή έκδοση είναι αφιερωμένη στη Χερσόνησο του Μαλέα, έχει όμως κείμενα και σημαντικό υλικό από πολλά μέρη της Λακωνίας, μεταξύ των οποίων και η Πλύτρα, μέσω ενός Κειμένου τής Τζένης Κουρμπέλα, για την παραγωγή σύκου, την ακμή και την παρακμή του.
Δεκάδες είναι οι άνθρωποι που συνέβαλαν με τη συγγραφική τους ικανότητα και την έρευνα στην ολοκλήρωση του φετινού Λακωνικού Ημερολογίου, ενός ουσιαστικά ιστορικού και λαογραφικού πλούτου που εύκολα μπορεί να φτάσει στα χέρια μας. Τρεις από αυτούς παρουσίασαν απόψε ένα μικρό δείγμα από τον κόπο τους:
- ο κος Αντώνης Τάντουλος, με πολύ ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για την περιοχή των Βατίκων και τη Χερσόνησο Μαλέα μέσα από ιστορικούς χάρτες και αντίστοιχη μελέτη που έχει πραγματοποιήσει ίδιος.
- ο κος Γιάννης Ψαράκης, με αναφορά στη χλωρίδα της περιοχής και πώς αυτή συνδέεται με το παρελθόν και παρόν του τόπου.
- ο κος Μηνάς Αναστασάκης, με παραστατική απεικόνιση προσωπικών εμπειριών μέσω των οποίων πολλά λαογραφικά στοιχεία κατέληξαν στα χέρια του.

Το Λακωνικό Ημερολόγιο, χωρίς να είναι ένα εύκολο βιβλίο, διαβάζεται εύκολα. Χωρίς να έχει δύσκολες έννοιες και νοήματα, διαπερνάται από πανανθρώπινες αξίες, όπως το πάθος για τον τόπο μας, η εμπιστοσύνη, η πίστη, η αγάπη για τη ζωή και τον έρωτα αλλά και με τα αντίθετά τους όπως, η απογοήτευση και ο θάνατος.
Αξίζει να το απολαύσετε!

Πηγή: Σπυριδάκου Θεοδούλη (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου