Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΥΜΑΡΟ ΚΥΘΗΡΩΝ 20/4 - ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ...

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης 20/4 στην περιοχή Κουμάρος στα Κύθηρα μπορεί μετά από λίγες ώρες να κατασβέστηκε, χάρις στην άμεση επέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, του Δήμου και των κατοίκων, ωστόσο μας έφερε αντιμέτωπους με μια πραγματικότητα που προκαλεί προβληματισμό. 
Πάρα πολλά σκουπίδια πεταμένα διάσπαρτα σε δασικές περιοχές, μπάζα πεταμένα και κατεστραμμένα αντικείμενα, που η θέση τους θα έπρεπε να είναι στην χωματερή ή σε χώρους συγκέντρωσης μεγάλων αντικειμένων και υλικών κι όχι στην Κυθηραϊκή ύπαιθρο.
Δυστυχώς παρά τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται από τις αρμόδιες αρχές, η μεγάλη έκταση του νησιού, η χαμηλή παιδεία ορισμένων και η ανύπαρκτη σε πολλές περιπτώσεις περιβαλλοντική συνείδηση, ευνοούν την ασυδοσία και την ρίψη σκουπιδιών και χρησιμοποιημένων αντικειμένων σε δασικές περιοχές.
Αυτό πέρα από παράνομο και αντιαισθητικό είναι και άκρως επικίνδυνο, όπως αποδείχθηκε στην πρόσφατη πυρκαγιά αλλά και κατά το παρελθόν καθώς αυτά τα υλικά πεταμένα στην ύπαιθρο ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς αλλά και την ενδυνάμωση της, ενώ παράλληλα η καύση πολλών από αυτών μπορεί να προκαλέσει απελευθέρωση τοξικών αερίων, άκρως επικίνδυνων για τους ανθρώπους που επιχειρούν στην περιοχή.
Καλό θα ήταν έστω και με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει ο Δήμος σε συνεργασία και με άλλες υπηρεσίες αλλά και εθελοντές, να εντοπιστούν πριν το καλοκαίρι περιοχές στις οποίες έχουν πεταχτεί παρανόμως σκουπίδια κι άλλα αντικείμενα, προκειμένου να καθαριστούν. 
Βέβαια ότι κι αν πράξουν οι αρμόδιες αρχές, όσο σκληρές ποινές κι αν νομοθετηθούν το πρόβλημα θα παραμείνει αν εμείς οι ίδιοι δεν αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση και δεν αντιληφθούμε το τι πρέπει να πράττουμε για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο διαβιούμε κι εμείς.














Ρεπορτάζ - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής - TSIRIGO FM 105,6
Φωτογραφίες - πληροφορίες: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PHOTOCERIGO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου