Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΠΑΤΖΗ ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤ. & ΤΡΟΦ. ΤΗΣ Ν.Δ.-'' Ο κ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟ ΎΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Aραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«Το πάθημα των πυρκαγιών της Μάνης δυστυχώς δεν αποτέλεσε μάθημα για την εγκληματικά ολιγωρούσα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, αντί να αναλώνεται σε “επισκέψεις συμπαράστασης” και σε δηλώσεις του τύπου “αύριο θα είναι μια άλλη μέρα για τα Κύθηρα”, οφείλει να απαντήσει στους κατοίκους του δοκιμαζόμενου νησιού:
- Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει προκηρύξει τα 166.700.000 ευρώ του μέτρου 8 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 για την πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών, που προκαλούνται σε δάση και φυτικό κεφάλαιο σύμφωνα με το άρθρο 24 του Kανονισμού της Ε.Ε.;
- Πότε επιτέλους θα τα προκηρύξει;
- Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, τί προτίθεται να κάνει σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής των κριτηρίων επιλεξιμότητας χρηματοδότησης; Σημειώνεται οτι η σημερινή προϋπόθεση χορήγησης ενίσχυσης, απαιτεί η συνολική ζημιά να υπερβαίνει το 1,5% του Α.Ε.Π. της πληγείσας περιοχής, με αποτέλεσμα  οι περισσότερες περιπτώσεις να εξαιρούνται.
- Προτίθεται η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός να καταθέσουν προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά το παράδειγμα της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ώστε να ληφθούν έκτακτα μέτρα;
Μέτρα όπως ο αποκλεισμός από τον υπολογισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού των πιστώσεων, που θα χρειαστεί να κινητοποιήσει η Ελλάδα για την αποκατάσταση ζημιών και τη στήριξη των πληγέντων.
Με δεδομένα και επιχειρήματα τις συνεχιζόμενες δυσμενείς καιρικές συνθήκες και την ανάγκη εφαρμογής μέτρων πρόληψης και πολιτικής προστασίας του πληθυσμού από παρόμοιες καταστροφές;
Μπορεί, επιτέλους και μπροστά σε μια τέτοια καταστροφή, η Κυβέρνηση και ο κ. Αποστόλου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων που οι συνθήκες επιβάλλουν;».


Πηγή: nd.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου